Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

21.Охарактеризуйте такий метод продажу товарів у магазині, як самообслуговування, його переваги та недоліки.

Самообслуговування - це метод продажу, при якому покупці мають ві­льний доступ до всіх товарів, відкрито викладених у торговому залі магазину на пристінному та острівному обладнанні, і повну можливість самостійно огляда­ти та обирати товари без допомоги продавця, оплачувати покупки у вузлі роз­рахунку, розташованому при виході з торгового залу магазину.

Принциповою відмінністю від традиційного методу продажу товарів с те, що при застосуванні самообслуговування час і місце виконання допоміжних операцій торгово-технологічного процесу не збігаюіься з часом і місцем виконання операцій з продажу товарів і обслуговування покупців.

Основними принципами продажу товарів за методом самообслуговування є:

- максимальне скорочення операцій обробки товарів у зоні обслуговування або на робочому місці продавця.- наближення товарів до покупців і створення їм найкращих умов для вільно­го ознайомлення з товарами та їх відбору;- об'єднання в одному пункті операцій з розрахунку за продані товари і відпу­ску їх покупцям;- розташування вузпа розрахунку біпя виходу з торгового залу;- необмежений доступ покупців у торговий зал і вільний доступ до всіх викла­дених у торговому залі товарів.- обов'язкова наявність цінників на всіх реалізовуваних товарах;- можливість самостійно оглядати і відбирати товари без допомоги продавця.- можливість у будь-який момент отримати консультацію або допомогу з боку продавця при виборі товару;- використання для відбору і доставки товарів у вузол розрахунків

Самообслуговування найбільш доцільно застосовувати при забезпеченні магазинів фасованими товарами в широкому асортименті і високій інтенсивності потоків покуп­ців для продажу переважної більшості продовольчих товарів, Практика показує, що впроваджуваїи цей метод можна для торгівлі переважною бі­льшістю як продовольчих, так і непродовольчих товарів, за винятком відносно невеликої групи дорогих і великогабаритних товарів, продаж яких об'єктивно вимагає участі про­давця та надання ним консультацій покупцеві в процесі вибору товару —Також недоцільно продавати за методом самооб­слуговування товари, які потребують відміряння, нарізання, зважування тошо.

22.Методи активізації продажу товарів.

Існує значна кількість методів активізації продажу товарів, які можна поділити на дві групи: магазинні (стимулювання продажу) і позамагазинні.

Виставки-продажі проводяться з метою розширення обсягів реалізації певних товарів, реклами і популяризації нових товарів.Тривалість виставки-продажу, як правило, становить 7—10 днів, що дозволяє вивчити також і коливання попиту на товари по днях тижня.

Сезонний розпродаж товарів здійснюється два рази в рік: в лютому-квітні (по товарах осінньо-зимового асортименту) та серпні-жовтні (по товарах весняно-літнього асортименту

Тривалість розпродажу становить, як правило, один місяць. Сезонному розпродажу підлягають непродовольчі товари, що не користуються попитом чи не продані протягом сезону через зміни кон'юнктури.

Суть продажу з використанням бізнес-лотереї полягає в тому, що протягом певного періоду часу продається який-небудь товар, придбавши певну кількість якого, покупець має право отримати наступну одиницю товару без оплати або брати участь в розіграші лотереї.

Продаж товарів з дегустацією застосовується при реалізації деяких продовольчих товарів, коли покупці мають право дегустувати пропонований товар.

Ефективність продажу товарів зі знижкою ціни досягається внаслідок збільшення реалізації даного товару при зниженні ціни та збільшення реалізації інших товарів від залучення додаткових покупців до підприємства.