Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

17. Охарактеризуйте позамагазинну форму продажу товарів, її переваги та недоліки, назвіть методи продажу товарів при такій формі.

ІІозамагазинні форми продажу товарів більше спрямовані на покупців: практично не покупець шукає потрібний йому товар, а товар максимально наближується до покупця, шукає його. Переваги: Підприємства цієї форми продажу товарів характеризуються високою мобільністю, що дозволяє значно наблизити їх до покупців і скоротити витрати часу на придбання товарів, дозволяє організувати торговельне обслуговування невеликих і віддале­ній населених пунктів.Недоліки: відсутність у них торговельного залу не дозволяє запропонувати покупцям широкого асортименту товарів, тобто торгівля здійснюється товарами простого, найбільш частого попиту.

Дрібнороздрібна торгівля здійснюється за допомогою торговельної мережі, яка відрізняється мобільністю, некапітальною забудов, відносно невели­кою вартістю будівництва і може розгортатися залежно від потреби в організа­ції торговельного обслуговування населення.

Ярмарки-це періодичні торги, які проводять у певному місці, в установлені строки та які приурочені до певних дат чи традицій.Оптові ярмарки являють собою короткострокову реалізацію товарів, яка періодично повторюється, з наступною їхнею купівлею-продажем на основі огляду й підбору зразків товарів народного споживання та продукції виробничо-технічного призначення. Роздрібні ярмарки - це великі роздрібні торги,які періодично в установлені строки проводять для продажу товарів народного споживання покупцям та приурочені до нині их дат чи традицій.

Базари- це періодичні роздрібні торги, в яких беруть участь підприємства торгівлі та товаровиробники. Вони проводяться, як правило, у вихідні дні та в дні перед загальновизнаними святами.

Посилкова торгівля- це форма дистанційної роздрібної торгівлі непродовольчими товарами за каталогами, проспектами, спеціальними переліками, оголошеннями, іншою рекламною інформацією, за якими покупець здійс­нює попередній вибір та замовлення товарів й отримує їх на підприємствах поштового зв'язку.

18.Охарактеризуйте особливі форми продажу товарів.

Наявність особливих форм продажу товарів зумовлюється різними при­чинами; особливостями формування товарних ресурсів (комісійний продаж, продажу на аукціонах), специфікою організації торгово-технологічного процесу продаж на аукціонах, віртуальна торгівля) тощо.

Комісійна торгівля непродовольчими товарами - це реалізація насе­ленням особистих речей, які за різних обставин виявилися непотрібними, через мережу спеціально організованих магазинів чи відділів (секцій) в універмагах. Продаж товарів у кредит є популярним серед населення, оскільки до­зволяє придбати непродовольчі товари з розстроченням платежу без попереднього накопичення коштів.

У кредит реалізують непродовольчі товари, які мають тривалі терміни придатності.

Продаж товарів на аукціонах- вид ринкової торгівлі, за якої продавець для отримання максимального прибутку використовує пряму конкуренцію ба­гатьох покупців під час публічного торгу в заздалегідь встановлений час і при­значеному місці.

Продаж товарів за зніженими цінами є важливою формою залучення в товарообіг товарів застарілих фасонів (моделей) і товарів, що частково втрати­ли свою початкову якість, та несезонних..

Торгівля імпортним ношеним одягом («секонд-хенд») не потребує ве­ликих капіталовкладень і забезпечує гарантований прибуток.

Залежно від ціни і яко­сті постачається і реалізується чотири категорії «секонд-хенду