Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

30.Психологічні аспекти торговельного обслуговування ?

Психологія людини - це психологія особистості. Вона залежить також выд багатох факторів: характеру продавця й покупця, їхніх здатностей, інтере­сі, темпераменту.

У холерика Як покупець, під час обслуговування, він викликає певні труднощі, але швидко схоплює особливості товарів, може швидко вибрати покупку, не боячись помилитися. Але, якщопродавець не виявить достатньої уваги й увічливості, то покупець може конфліктувати, затіяти лайку, стати дратівливим. З таким покупцем потрібно поводитися обережно, обслуговувати підкреслено чемно.

Сангвінік.Особливості, як покупця, проявляються в його дружелюбності, здатності легко знаходити контакт із продавцем, спілкуватися. Він дружелюбний і привітний. Але може легко змінити рішення, зацікавившись іншим товаром. Тому потрібно обслуговуючи, направляти в певне русло.

Для меланхоліка Як покупець меланхолік нерішучий, пасивний. Якщо в магазині відразу ж не побачить потрібний йому товар, може піти, не зробивши покупки. Обслуговуючи такого покупця, продавцеві потрібно виявити ініціативу, підвищену активність, чин­ність переконання, чуйність. При цьому потрібно це робити тактовно, ненав'яз­ливо, не підганяти його з остаточним рішенням.

Флегматик Як покупець дуже повільний, товар вибирає розмірено, радячись із продавцем, з'ясовуючи все про товар, обмірко­вуючи покупку. Якщо він вибрав товар, то рішення не міняє.

Так, для чоловіків відвідування магазину- це необхідність, а для жінок - приємне заняття. Чоловіка частіше мають потребу в радах продавців. Звичайно звертають увагу на зовнішній вигляд товару, рекомендації продавця, особливо при виборі подарунків. Але рішення приймають швидко. Обслуговуючи покуп­ця чоловіка, продавець повинен бути більш активним, але з бездоганною ети­кою поводження.

Жінки більше сприйнятливі до покупок, звертають підвищену увагу на упакування, колір, моду, більше вимогливі до обслуговування. Старанно виби­рають товар, краще знають асортименти, схильні до імпульсивних покупок, але знаходять значно більше заперечень продавцеві й пред'являють більше вимог до продавця.

Діти відвідують магазин з дорослими або за їхнім дорученням. Добре запам'ятовують асортимент, але не ціни. Тому продавець повинен ставиться до них чемно, тактовно, дати пораду. Доброзичливе до них відношення перетворить дитину у постійного покупця.

1. У магазині “Електротехніка” покупцю Петрову а.В. Було продано холодильник “Норд”,

Правила продажу непрод. товарів пункт 34,36.34. Закон «Пр захист прав споживачів» стаття 8 При виявленні недоліків у товарі (фальсифікації товару) протягом гарантійного терміну покупець має право за своїм вибором вимагати від суб'єкта господарювання:безплатного усунення недоліків або відшкодування витрат на їх виправлення покупцем;заміни на аналогічні товари належної якості;відповідного зменшення їх купівельної ціни;заміни на такий же товар іншої моделі з відповіднимперерахуванням купівельної ціни;розірвання договору та відшкодування збитків, яких він зазнав.

36. При наявності аналогічного товару чи іншої моделі вимога покупця про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі необхідності перевірки якості - протягом 14 днів або за згодою сторін.

У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви.

Під час заміни товару з недоліками на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості перерахунок вартості товару з недоліками у разі підвищення ціни провадиться виходячи з його вартості на час обміну, а в разі зниження ціни - виходячи з вартості на час купівлі.