Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

5.Охарактеризуйте загальні засади приймання товарів за кількістю та якістю на складі.

Приймання товарів — це комплекс робіт з перевірки кількості та якості отри­маних товарів, оформлення їх приймання відповідними документами та оприбутку­вання товарів на складі. Основними завданнями роботи з приймання товарів на складах торговельних підприємств є: • контроль за збереженням товарно — матері­альних цінностей; • перевірка виконання постачальниками договірних зобов’язань за кількістю, асортиментом, якістю і комплектністю товарів; • недопущення в тор­говельну мережу недоброякісних товарів і реалізації товарів, котрі не відповідають за якістю вимогам-стандартів, технічним умовам та ін.; • пред’явлення до постача­льників (виробників) майнових претензій за неналежне виконання ними умов дого­ворів.

В обов’язки відправника входить відвантаження товарів, котрі відповідають за якістю та комплектністю вимогам стандартів, технічних умов, креслень, зраз­ків (еталонів), умовам договору. Відповідно до вимог вищезгаданих документів у кожне затарюване місце повинен бути вкладений документ (пакувальний ярлик або листок, кіпна карта, контейнерна специфікація та ін.), котрий містить відо­мості про найменування товару, кількість одиниць у даному вантажному (тарно­му) місці, контейнері.

Приймання товарів за кількістю та якістю покладається на матеріально від­повідальних осіб (як правило, завідувач складу) разом з товарознавцем, уповноважених на це керівником або заступником керівника торговельного підпри­ємства — товароодержувача.

Основними елементами процесу приймання всіх товарів є: • ознайомлення з транспортними і супровідними документами і перевірка правильності їх оформлен­ня; • перевірка відповідності найменування товарів і маркування даним супровід­них документів; • перевірка кількості місць, стану тари й упаковки; • перевірка ма­си брутто; • розкривання тари; • перевірка якості товарів; • документальне оформлення результатів приймання.

6.Розкрийте особливості приймання товарів за кількістю в магазині?

Приймання товарів за кiлькiстю полягає у зiставленнi маси, кiлькостi мiсць та одиниць фактично завезених товарів з даними супровiдних документiв i маркування.

Приймання товарів за кiлъкiстю проводитъся, як правило, в тaкi строки:

а) при надходженнi без тари, у вiдкритiй чи пошкодженiй тapi - у момент над­ходження в магазин, отримання зi складу постачалъника або opгaнiв транспорту;

б) при надходженнi у справнiй тapi: за масою брyтто i кiлъкiстю мiсцъ - у мо­мент отримання вiд постачалъника; за масою нетто i кiлъкiстю одиницъ у кожному мiсцi - одночасно з розкриттям тари, але не пiзнiше нiж через 10 днiв з моменту надходження, а товари з обмеженими термiнами зберiгання - не пiзнiше 24 годин з моменту отримання товарів.

У разi невiдповiдностi маси брyтто окремих мiсцъ мaci, вказанiй у супровiдних документах, працiвники магазину не повиннi розкривати тару та упаковку, а для участi в остаточному прийманнi запросити представника мiсцевого вiдправника; якщо ж товари отриманi в оригiналънiй упаковцi або в непорушенiй тapi виготiвника, який не є вiдправником даної партiї, то потрiбно викликати пред­ставника мicцeвoгo виготiвника.

У разi встановлення розбiжностей за кiлъкiстю товарів у тарному мiсцi при­ймання призупиняєтъся, вся партiя товарів помiщаєтъся у вiдокремлене примiщен­ня, а про виявлену невiдповiднiстъ у кiлъкостi товарів складаєтъся одностороннiй акт за пiдписами осiб, якi брали участъ у прийманнi товарів. Акт передаєтъся aдмi­нiстрацiї торговелъного пiдприємства.

Остаточнi результати приймання товарів за кiлькiстю оформляються Актом про встановлення розбiжностей за кiлькiстю пiд час приймання товарів, який склада­ється в день закiнчення приймання.