Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fin_put_vidp_2007

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
4.79 Mб
Скачать

Яким чином влаштована в даний час система центральних банків країн – членів ЄС?

ЄЦБ стоїть в основі Європейської системи центральних банків (ЄСЦБ), яка включає всі 18 центральних банків країн ЄС. Центральні банки держав, що не входять в зону євро, є учасниками ЄСЦБ з особливим статусом: вони не мають права впливати на рішення, які дійсні тільки для зони євро.

Крім того, введено поняття євросистеми (The Eurosystem), яка складається з центральних банків країн, що увійшли до зони євро, ЄЦБ. ЄСЦБ управляється трьома органами – Радою керівників (Governing Council),

Правлінням ЄСЦБ (Executive Board) і Загальною радою (General Council). Рада керівників включає членів Правління ЄЦБ (Executive Board of the ECB) і управляючих центральних банків країн зони євро. Правління ЄЦБ обирається на вісім років без права переобрання, і його члени незалежні від країн і урядів, які їх рекомендували та обирали. Правління ЄСЦБ складається з президента, віце-президента і чотирьох інших членів. Загальна рада, на відміну від Ради керівників, разом з президентом і віце-президентом включає всіх управляючих центральних банків країн ЄС. Таким чином, структура управління ЄСЦБ є дворівневою з урахуванням наявності двох груп країн. Загальна рада, як і Правління ЄСЦБ, виступає «місточком» між країнами зони євро і країнами, що не увійшли до неї.

Статутний капітал ЄЦБ визначений в розмірі 5 млрд євро. Частина центральних банків в ньому розраховується виходячи з частки їх країн у ВВП і населенні ЄС. При цьому центральні банки країн зони євро повинні вносити 100% підписаного капіталу, а країн, що не увійшли до неї, – 5%. Разом з цим центральні банки повинні перераховувати ЄЦБ резерви іноземних валют (у сумі еквівалентній 50 млрд євро), за винятком їх національних валют, євро і SDR. Резервні внески встановлені пропорційними часткам центральних банків в підписаному капіталі.

У чому полягає основне призначення Європейського центрального банку?

Європейському центральному банку належить ключова роль в здійсненні грошово-кредитної політики в рамках ЄВС. При цьому його основне завдання полягає в уніфікації пред’явлених вимог до фінансових інструментів і інститутів в зоні євро, а також в методах проведення центральними банками грошово-кредитної політики. Зокрема, до створення ЄВС центральні банки окремих держав використовували різні механізми грошово-кредитного регулювання економіки.

Відтепер ЄЦБ повинен як наднаціональний центральний банк розробляти єдині для фінансових інститутів всіх країн зони євро норми і здійснювати контроль за їх виконанням.

- 491 -

Які інструменти використовує Європейський центральний банк для проведення єдиної грошово-кредитної політики в зоні євро?

По-перше, передбачається встановлення поточних цільових значень для основних грошових агрегатів з метою контролю рівня інфляції.

По-друге, визначаються діапазони коливань основних процентних ставок, зокрема для зближення їх по всій зоні євро. ЄЦБ встановлює ставку рефінансування, яка є єдиною для всіх країн зони євро. Від її величини залежить характер і розмір зміни процентних ставок.

По-третє, встановлюються мінімальні резервні вимоги для комерційних банків, а також відносно процентної винагороди. Тепер всі країни ЄВС повинні застосовувати встановлений єдиний норматив резервування (може приймати значення до 10%) і процентної винагороди (14%). Встановлення мінімальних резервних вимог, в якості одної з цілей, переслідує вирівнювання рівнів процентних ставок в країнах ЄВС.

По-четверте, визначається сукупність короткострокових операцій з регулювання ліквідності на грошовому ринку євро, які називаються постійно діючими механізмами. Вони поділяються в цілому на кредитні і депозитні механізми ЕЦБ. Так, до депозитного механізму відносять розміщення тимчасово вільних грошових коштів кредитних інститутів в депозити ЄЦБ строком на один день (депозити overnight). Встановлена по цих депозитах ставка формує нижню межу одноденних міжбанківських кредитів ринку євро і є мінімальною базовою ставкою в системі процентних ставок ЄЦБ. Аналогічно до кредитних механізмів відноситься надання будь-яким центральним банком євросистеми одноденних кредитів. Відповідна процентна ставка визначає верхню межу ставок ринку одноденних міжбанківських кредитів євро.

ЄЦБ надав право центральним банкам ЄВС самостійно вибирати форму надання одноденних кредитів, основними з яких є заставні (ломбардні) кредити і операції прямого одноденного репо.

По-п’яте, проводяться операції на відкритому ринку, під якими в ЄВС розуміють будь-які операції, по яких центральні банки самі виступають рівноправними контрагентами на ринку, а не тільки операції на ринку цінних паперів, як це прийнято. Серед вказаних операцій найбільше значення мають основний і довгостроковий інструмент рефінансування, а також так звані операції тонкої настройки і структурні операції. Основний інструмент рефінансування припускає проведення щотижневих аукціонів на термін 14 днів серед кредитних інститутів по фіксованій процентній ставці. Довгостроковий інструмент рефінансування аналогічний основному, але передбачає щомісячну аукціонну торгівлю тримісячними кредитами. Він замінив діючу у ряді країн ЄВС до переходу на євро форму довгострокового рефінансування через переоблік векселів. Аукціони по обох інструментах рефінансування проводяться децентралізовано, тобто центральними банками євросистеми, але загальні обсяги кредитних засобів, що виставляються на продаж, визначаються

- 492 -

ЄЦБ. Операції тонкої настройки і структурні операції проводяться не регулярно і часто короткостроково, коли необхідне термінове втручання для регулювання ліквідності і процентних ставок на ринках ЄВС. Сюди відносять, зокрема, «швидкісні» кредитні і депозитні тендери, валютообмінні свопи (тобто одночасне заключення спотової і форвардної операції на купівлю-продаж будьякої валюти), випуск дисконтних боргових зобов’язань ЄЦБ та ін.

Які основи діяльності Європейського банку реконструкції та розвитку?

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) (англ. European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) – міжнародний фінансовий інститут, створений (відповідно до Угоди від 29 травня 1990 р.) 40 країнами, а також Європейським економічним співтовариством (ЄЕС) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) (European Investment Bank, EIB). Серед країнзасновників – всі європейські країни (крім Албанії), США, Канада, Японія, Мексика, Марокко, Республіка Корея, Австралія, Нова Зеландія, Ізраїль, Єгипет. Акціонерами банку можуть бути всі члени МВФ.

Після розпаду СРСР, Чехословаччини, Югославії їх акції були розподілені між державами-правонаступниками. На 1 січня 1997 року акціонерами банку були 58 країн, а також Європейський економічний, валютний і політичний союз (ЄС).

Головне завдання ЄБРР – сприяти переходу європейських постсоціалістичних країн до відкритої, орієнтованої на ринок економіки, розвитку приватної підприємницької ініціативи і заохоченню інвестицій в регіоні. До основних об’єктів кредитування ЄБРР належать приватні фірми, державні підприємства, що підлягають приватизації, та новостворювані компанії, включаючи спільні підприємства з участю іноземного капіталу. Мінімум кредитування приватного сектора визначений в розмірі 60% загальної суми кредитного портфеля.

Сукупні кредитні ресурси ЄБРР представлені звичайними ресурсами і коштами спеціальних фондів. Звичайні ресурси включають: дозволений до випуску статутний капітал ЄБРР; залучені позикові кошти; кошти, отримані в рахунок погашення позик або по гарантіях; доходи від інвестицій в акціонерний капітал; інші кошти і доходи ЄБРР, що не є частиною ресурсів спеціальних фондів. До спеціальних фондів відносять: кошти, що мають цільовий характер та надаються окремим країнам і організаціям на особливо обумовлених умовах (гранти); доходи від інвестицій, профінансованих із спеціальних фондів.

Найбільші частки в капіталі мають в своєму розпорядженні США (10%), Італія, Німеччина, Франція, Великобританія і Японія (по 8,5%). Розмір статутного капіталу переглядається не рідше ніж 1 разів в 5 років.

- 493 -

Які основні завдання стоять перед діяльністю Європейського інвестиційного банку?

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) (англ. The European Investment Bank, EIB) – кредитний інститут ЄС. До листопада 1993 р. був інститутом Європейського економічного співтовариства (ЄЕС). Створений в 1958 р. відповідно до Римського договору. Знаходиться в Люксембурзі, має відділення в Афінах, Брюсселі, Лондоні, Римі. Капітал банку належить 15 країнам-членам ЄС.

Основні завдання банку:

сприяння розвитку менш розвинених країн і регіонів ЄС;

надання довгострокових кредитів на модернізацію, реконструкцію та будівництво підприємств, які не можуть бути повністю профінансовані окремою країною;

реалізація спільних господарських проектів на користь ЄС в цілому. Банк надає допомогу в розвитку транспорту і телекомунікацій,

енергетики, фінансує проекти у галузі охорони навколишнього середовища, кредитує малі підприємства. ЄІБ також забезпечує в межах встановлених лімітів кредитування проектів в 12 країнах Середземномор’я, 69 країнах Африки, Карибського басейну, 11 країнах Центральної і Східної Європи і 30 країнах Латинської Америки і Азії.

Які структури належать до міжнародних регіональних банків розвитку та яка сфера їх діяльності?

До міжнародних регіональних банків розвитку (МРБР) можна віднести (див. рис. 16.7):

Міжамериканський банк розвитку МаБР (Inter-American Development Bank, створений в 1959);

Африканський банк розвитку (АфБР) (African Development Bank, 1963);

Азіатський банк розвитку (АзБР) (Asian Development Bank, 1965).

Виникнення МРБР обумовлено рядом причин, які умовно можна

поділити на внутрішні та зовнішні. До внутрішніх причин можна віднести: розпад колоніальної системи і завоювання політичної незалежності країнами, які розвиваються, підвищення їх ролі в світовому розвитку; необхідність вирішення регіональних проблем, які не завжди враховуються Світовим банком; розвиток регіональної співпраці і економічної інтеграції країн, що розвиваються. До зовнішніх факторів входять: переміщення основних потоків іноземних приватних інвестицій в розвинені країни, що викликає необхідність залучення державних та міжнародних інвестицій; політика «регіоналізма» розвинених країн (прагнення сприяти об’єднанню країн, що розвиваються, які знаходяться в зоні їх впливу).

Дані банки мають спільні риси і переслідують єдині цілі країн, що розвиваються, – здійснювати кредитування проектів розвитку регіону, надавати особливу увагу регіональній співпраці і кредитуванню регіональних об’єднань.

- 494 -

Приблизно ⅓ членів МРБР – розвинені країни, які істотно впливають на їх діяльність, оскільки володіють значною частиною капіталу цих банків. Будь-яке рішення МаБР (місцеперебування – Вашингтон, США) може бути блоковане США; АзБР (Маніла, Філіппіни) – Японією і США, які мають разом ⅓ голосів. Спочатку членами АфБР (Абіджан, Республіка Кот-д’Івуар) могли бути тільки країни Африки. У зв’язку з дефіцитом ресурсів АфБР створив в 1972 році своєрідну філію – Африканський фонд розвитку (African Development Fund) за участю 23 нерегіональних країн-донорів, а з 1982 року в члени банку приймаються і розвинені країни.

Порядок формування пасивів, залучення ресурсів в спеціальні фонди, кредитна політика схожі багато в чому з діяльністю Світового банку. Спеціальні фонди пільгового кредитування формуються за рахунок державних внесків розвинених країн, які через них стимулюють свій товарний експорт на ринки країн, що розвиваються: пільгові кредити «прив’язані» до закупівель товарів в країнах донорах. У Латинській Америці це, перш за все, США, які внесли більше половини коштів до Фонду спеціальних операцій МаБР; у Азії – Японія, яка внесла близько половини коштів до Азіатського фонду розвитку (Asia Development Fund). Фонд пільгового кредитування АфБР невеличкий, хоча в Африці розташовано найбільше малорозвинених країн. За розмірами надання кредитів лідирує МаБР, за ним слідує АзБР і з великим відставанням – АфБР. Пільгові кредити надаються на термін до 40 років з 1-4% річних, звичайні позики – на 10-20 років за ринковими процентними ставками.

Значний обсяг кредитів МаБР надав «великій трійці» (Аргентині, Бразилії, Мексиці); АзБР – п’яти країнам (Індонезії, Південній Кореї, Філіппінам, Пакистану, Таїланду); АфБР – Марокко, Кенії, Тунісу.

МРБР виконують роль посередників між групою Світового банку і національними банками розвитку. Це дає можливість розвиненим країнам здійснювати свою політику відносно країн, що розвиваються. В цілому МРБР сприяють розвитку національної економіки, економічної співпраці та інтеграції країн, що розвиваються.

До МРБР формально можна віднести Європейський банк реконструкції та розвитку, створений для обслуговування розвинених країн Центральної і Східної Європи.

Рекомендована література

Основна 23, 77, 78, 108, 120, 137, 158, 224, 238, 259

навчальна:

Основна 64, 176, 202, 208, 232

наукова *:

Додаткова: Додаткові джерела інформації вибирайте із загального списку використаної та рекомендованої літератури, а також здійснюйте власний пошук.

* для написання наукових, курсових, дипломних, магістерських робіт.

- 495 -

Фінанси

транснаціональних

корпорацій

Міждержавні кредити та

гранти

Кредити та гранти

міжнародних організацій

Валютні ринки

Ринки похідних фінансових інструментів (деривативів)

Фінансова

допомога

СВІТОВІ

Золотовалютні )резервиЗВР(

)приватніНеофіційні( золотовалютнірезерви

золотовалютніОфіційні резерви

ФІНАНСИ

 

 

 

Світовий

 

 

 

 

 

фінансовий ринок

 

Ринки страхових

 

 

 

 

 

 

 

 

послуг

 

 

 

Ринки капіталів

 

Кредитні ринки

 

 

 

 

 

 

 

 

(ринки

 

 

 

 

 

банківських

 

 

Ринки боргових та пайових

 

кредитних

 

 

цінних паперів

 

зобов’язань)

Рис. 16.1. Структура міжнародних фінансів

- 496 -

Темпи інфляції

 

Спекулятивні валютні

Показники економічного

Структурні

операції

 

росту

фактори

Часті зміни урядів

 

 

Обсяг дефіциту

 

Лобіювання владою

державного бюджету

 

 

інтересів певних

 

 

Стан платіжного балансу

 

структур

ВАЛЮТНИЙ

 

 

Відсутність розвиненої

Різниця відсоткових

КУРС

 

інфраструктури

ставок в різних країнах

 

 

фінансового ринку

 

 

Прискорення чи затримка

 

 

міжнародних платежів

 

 

Ступінь довіри до валюти

Кон’юнктурні

 

Валютна політика

фактори

 

 

 

Рис. 16.2. Фактори, що впливають на формування валютного курсу

- 497 -

Таблиця 16.1

Режими валютного курсу (дані 1995 року)

 

Режим курсу валюти

Кількість

 

Країни

 

 

 

 

 

 

країн

 

 

 

 

Фіксований (прив’язаний)

68

 

 

 

 

 

курс

 

 

 

 

 

Фіксація до долара США

23

Аргентина, Сирія, Литва, Ірак, Панама,

 

 

 

 

 

 

Туркменістан, Венесуела, Нігерія, Оман та

 

 

 

 

 

 

ін.

 

 

Фіксація

до

французького

14

Африканські країни, які входять в зону

франка

 

 

 

 

франка

 

 

Фіксація до інших валют

7

Намібія, Лесото, Свазіленд (ранд ПАР),

 

 

 

 

 

 

Естонія

(німецька марка),

Таджикистан

 

 

 

 

 

 

(російський рубль) та ін.

 

Фіксація

до

індивідуального

20

Кіпр, Ісландія, Кувейт, Чехія, Бангладеш,

кошика валют

 

 

 

Угорщина, Марокко, Таїланд та ін.

 

Плаваючі курси

98

 

 

 

З

врахуванням

заданих

3

Чілі, Еквадор, Нікарагуа

 

параметрів

 

 

 

 

 

 

 

Регулююче плавання

 

36

Ізраїль, Терція, Південна Корея, Росія,

 

 

 

 

 

 

Китай, Малайзія, Польща, Словенія,

 

 

 

 

 

 

Сінгапур та ін.

 

Вільне плавання

 

59

США, Італія, Швейцарія, Індія, Україна,

 

 

 

 

 

 

Канада,

Філіппіни,

Норвегія,

 

 

 

 

 

 

Великобританія, Азербайджан та ін.

 

Змішане плавання

15

 

 

 

Прив’язка

до

однієї

валюти

4

Бахрейн, Саудівська Аравія, Об’єднані

(долар США)

 

 

 

Арабські Емірати, Катар

 

Прив’язка до групи валют

11

Країни Європейської валютної системи

- 498 -

 

 

 

 

Еволюція світової валютної системи

 

Таблиця 16.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Критерії

Паризька

Генуезька валютна

Бреттон-Вудська

Ямайська

Європейська валютна

 

з/п

 

валютна

система з 1922 р.

валютна система з

валютна

система з 1979 р.

 

 

 

система з 1867 р.

 

1944 р.

система

(РЕГІОНАЛЬНА)

 

1.

База

Золотомонетний

Золотодевізний

Золотодевізний

Визначається

Стандарт ЕКЮ (1979-1988

 

 

визначення

стандарт

стандарт

стандарт

вільно (стандарт

рр.); євро (з 1999 р.)

 

 

курсу валюти

 

 

 

SDR)

 

 

2.

Використання

 

Золоті паритети

 

Офіційна

Об’єднання 20% золото-

 

 

золота як

Золото як резервно-платіжний засіб

демонетизація

доларових резервів.

 

 

світових

Пряма

Конвертація валюти в

Конвертація долара

золота

Використання золота для

 

 

грошей

конвертація

золото через обмін на

США в золото за

 

часткового забезпечення

 

 

 

валют в золото

USD, FRF, або GBP

офіційною ціною

 

емісії ЕКЮ, переоцінка

-

 

 

 

 

 

 

золотих резервів по

 

 

 

 

 

 

ринковій ціні

497

 

 

 

 

 

 

3.

Режим

Вільно плаваючі

Вільно плаваючі

Фіксовані паритети

Вільний вибір

Плаваючий валютний курс

-

 

валютного

курси в межах

курси без золотих

і курси (±0,75%

режиму

в межах ±2,25% ±15% з

 

 

 

 

курсу

золотих точок

точок (з 30-х років)

±1%)

валютного курсу

серпня 1993 р.

 

 

 

 

 

 

(без прив’язки

(«європейська валютна

 

 

 

 

 

 

до золота)

змія»), з 1999 р. Тільки по

 

 

 

 

 

 

 

відношенню до 4-х країн,

 

 

 

 

 

 

 

які не приєдналися до зони

 

 

 

 

 

 

 

євро

 

4.

Інституціо-

Конференція

Конференція, нарада

МВФ – орган

МВФ; нарада в

Європейський фонд

 

 

нальна

 

 

міждержавного

«верхах»

валютного співробітництва

 

 

структура

 

 

валютного

 

(1979-1993 рр.);

 

 

 

 

 

регулювання

 

Європейський валютний

 

 

 

 

 

 

 

інститут (1994-1998 рр.);

 

 

 

 

 

 

 

Європейський центральний

 

 

 

 

 

 

 

банк (з 1999 р.)

- 499 -

 

 

Динаміка платіжного балансу України (аналітична форма представлення), млн дол. США

Таблиця 16.3

 

 

 

 

 

 

 

Статті платіжного балансу

 

2005 рік

 

 

2006 рік

 

 

2007 рік

 

 

 

І кв.

II кв.

III кв.

ІV кв.

І кв.

II кв.

III кв.

ІV кв.

 

І кв.

ІІ кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

Рахунок поточних операцій

1603

620

404

-96

-766

-1

504

-1354

 

-1314

-654

 

 

 

Баланс товарів та послуг

1208

156

-96

-597

-1134

-429

170

-1675

 

-1703

-1027

 

 

 

Експорт товарів та послуг

10406

11060

11594

11318

10399

12189

14321

13330

 

13359

15758

 

 

 

Імпорт товарів та послуг

-9198

-10904

-

-11915

-

-12618

-14151

-15005

 

-15062

-16785

 

 

 

Баланс товарів

1020

-236

-1131

-788

-1353

-935

-884

-2022

 

-1753

-1430

 

 

 

Експорттоварів

8531

8844

8462

9187

8197

9461

10671

10620

 

10852

12526

 

 

 

Імпорттоварів

-7511

-9080

-9593

-9975

-9550

-10396

-11555

-12642

 

-12605

-13956

 

 

 

Баланс послуг

188

392

1035

191

219

506

1054

347

 

50

403

 

 

 

Експортпослуг

1875

2216

3132

2131

2202

2728

3650

2710

 

2507

3232

 

 

 

Імпортпослуг

-1687

-1824

-2097

-1940

-1983

-2222

-2596

-2363

 

-2457

-2829

 

-

 

Доходи(сальдо)

-231

-230

-245

-279

-254

-362

-517

-589

 

-400

-550

 

- 498

 

Поточнітрансферти(сальдо)

626

694

745

780

622

790

851

910

 

789

923

 

 

Рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій

1195

886

921

5036

-1257

324

1056

3965

 

2539

3308

 

 

 

Рахунок операцій з капіталом

-6

-2

-42

-15

3

-1

-1

2

 

-1

3

 

 

 

Фінансовийрахунок

1201

888

963

5051

-1260

325

1057

3963

 

2540

3305

 

 

 

Прямі інвестиції

247

365

447

6474

1153

1489

1736

1359

 

1496

1772

 

 

 

Портфельніінвестиції

397

923

90

1347

4

-141

370

3350

 

1818

1519

 

 

 

Іншіінвестиції

557

-400

426

-2770

-2417

-1023

-1049

-746

 

-774

14

 

 

 

Середньострокові та довгострокові кредити

248

401

1723

1098

301

840

2187

2311

 

1203

2163

 

 

 

Надані МФО і гарантовані Урядом

-57

37

258

-158

-79

-133

56

-12

 

-94

-156

 

 

 

Негарантовані

305

364

1465

1256

380

973

2131

2323

 

1297

2319

 

 

 

Короткостроковий капітал

309

-801

-1297

-3868

-2718

-1863

-3236

-3057

 

-1977

-2149

 

 

 

Помилки та упущення

-132

30

-122

376

-130

-130

-2

199

 

-493

261

 

 

 

БАЛАНС

2666

1536

1203

5316

-2153

193

1558

2810

 

732

2915

 

 

 

Фінансування

-2666

-1536

-1203

-5316

2153

-193

-1558

-2810

 

-732

-2915

 

 

 

Резервні активи

-2600

-1434

-1140

-5251

2285

-123

-1422

-2739

 

-593

-2843

 

 

 

Використання кредитів МВФ (чисте)

-66

-102

-63

-65

-132

-70

-136

-71

 

-139

-72

 

 

 

Використано

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

0

 

 

 

Погашено

-66

-102

-63

-65

-132

-70

-136

-71

 

-139

-72

 

 

За даними: http://www.bank.gov.ua/Balance/index.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 500 -

Соседние файлы в предмете Финансы