Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Polnyy.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.11 Mб
Скачать

3.1. Порядок визначення варіанта контрольної роботи

Тематика контрольних робіт містить 30 варіантів і охоплює основні теми та програмні питання навчальної дисципліни. Така кількість варіантів дає змогу уникнути одночасного виконання однакових робіт кількома студентами академічної групи.

Номери варіантів контрольної роботи студенти визначають самостійно згідно із двома останніми цифрами номера залікової книжки. У разі, коли ці дві цифри утворюють число, що перевищує загальну кількість варіантів, від нього треба віднімати число 30 доти, доки не утвориться число, яке буде меншим або дорівнюватиме 30. Це і буде варіант, що його має виконувати студент. Якщо номер залікової книжки закінчується на два нулі їх приймають за число 100.

3.2. Структура контрольної роботи та методичні вимоги до її виконання

До кожного варіанта контрольної роботи включено п’ять видів завдань.

Перше завдання зводиться до визначення п’яти базових категорій – (понять, законів, показників), якими оперує мікроекономіка. Задані поняття треба визначити стисло, точно, повно, але без коментарів та зайвої деталізації. Водночас у тому разі, коли визначаються поняття, що є певними мікроекономічними показниками або вимірюються за допомогою таких показників, або мають певний алгоритм розрахунку, обов’язково потрібно навести відповідні формули. Якщо визначається поняття, що має графічну інтерпретацію або є певною мікроекономічною моделлю, до визначення треба додати відповідну графічну ілюстрацію.

Для виконання першого завдання треба користуватися економічними словниками, підручниками, конспектами лекцій, посібниками та іншими виданнями, що містять систематизацію мікроекономічних понять. Мета завдання – перевірити рівень засвоєння понятійного апарату дисципліни.

Завдання виконується у формі складання економічного словника.

Друге завдання передбачає докладну письмову відповідь на одне теоретичне запитання.

Для виконання цього завдання слід самостійно поглиблено вивчити і добре засвоїти відповідні розділи дисципліни та ознайомитися з навчальним курсом в цілому. Це потребує копіткої самостійної роботи з підручниками, конспектами лекцій, рекомендованою літературою. Доцільно опрацювати декілька навчальних видань, оскільки вони суттєво розрізняються за обсягом та методикою викладання окремих проблем і розділів навчального курсу, використовують різні приклади тощо.

Реферативна частина контрольної роботи має відповідати таким вимогам:

а) розкривати питання повно, послідовно, логічно та відповідно до його сучасних теоретичних тлумачень;

б) містити всі потрібні визначення, формули, графічні ілюстрації і моделі, що характеризують відповідні мікроекономічні процеси і тенденції;

в) використовувати тільки такі позначення і абревіатуру, які є загально визнаними в методиці мікроекономічного аналізу;

г) потрібні графічні ілюстрації мають бути точними чіткими, акуратними та органічно вписуватися в аналіз заданого запитання.

Відповідь треба писати самостійно, а не переписувати дослівно з підручників та інших джерел. Теоретичний матеріал слід підкріплювати конкретними і зрозумілими прикладами, або відповідною статистичною інформацією.

Завнршуючи відповідь потрібно зробити узагальнення і подати висновки.

Третє завдання – вправа, яка передбачає наведення графічної ілюстрації певного мікроекономічного процесу, моделі або мікроекономічної рівноваги та їх теоретичного обґрунтування. Графічні побудови мають бути точними і чіткими, відповідати завданню. На графіки треба нанести всі необхідні позначення з використанням прийнятих в мікроекономіці абревіатур. Аналіз тенденцій, ілюстрованих графіками, має бути стислим, а коли цього потребує аналіз – підкріплюватися алгебраїчними моделями і формулами.

Четверте завдання містить три задачі, розв’язання яких базується на поглибленому засвоєнні теоретичних положень відповідних розділів навчального курсу. На основі вивчення потрібних розділів підручника слід чітко зрозуміти зміст тих мікроекономічних понять і процесів, кількісні параметри яких мають бути визначені в задачі, з’ясувати алгоритм розв’язання задачі, розібратися, виписати і запам’ятати всі формули, які Вам будуть потрібні для розрахунків.

Якщо в умові задачі наведено таблицю, що містить вихідні дані для розрахунків, то у такому разі всі обчислені відповідно до умови задачі дані також треба занести у таблицю, додавши до неї потрібну кількість строк або стовпців. При цьому самі арифметичні розрахунки доцільно робити в чернетці. В контрольній роботі достатньо тільки навести алгоритм розв’язку, пояснити, що саме, з якою метою і за якими формулами Ви розраховуєте.

Обчислені і занесені у підсумкову таблицю дані мають бути проаналізовані і на підставі цього аналізу знайдені теоретично обґрунтовані відповіді на усі поставлені в умові задачі запитання.

Більшість задач потребують як аналітичного (або табличного), так і графічного розв’язку, або графічної ілюстрації. Графіки мають бути побудовані на одній координатній площині за розрахованим даними, тому доцільно, щоб таблиця із результатами розрахунків і графік були розташовані на одному розвороті зошита. Це значно полегшить Вашу роботу і захистить від технічних помилок. Графіки мають бути точними, чіткими, мати всі необхідні позначення. Треба обирати максимально можливий масштаб, щоб чітко відстежувалась динаміка, яку відображають графіки. Майте на увазі, що креслити таблиці і будувати графіки легше на папері у клітинку, тому краще виконувати роботу саме у таких зошитах.

Якщо вихідні дані для розрахунків наведені в умові задачі відповідними функціями, то спочатку треба розв’язати задачу аналітично з обґрунтуванням алгоритму розв’язання і поясненнями до кожного етапу проведених розрахунків, які повністю наводяться у контрольній роботі. Після того, як будуть знайдені відповіді на всі поставлені в умові задачі запитання, треба за наведеними (або похідними) функціями зробить розрахункову таблицю для тих показників, графіки яких потрібно побудувати. Винятки становлять тільки графіки попиту і пропозиції, які легко будуються безпосередньо за самими їхніми функціями.

П’яте завдання складається із п’яти тестових запитань, які належать до різних тем курсу і дають змогу проконтролювати рівень засвоєння відповідного навчального матеріалу і глибину розуміння мікроекономічних законів, тенденцій, процесів і показників.

На кожний тест є тільки одна правильна відповідь. Переписувати тести в контрольну роботу не треба. Запишіть у стовпчик номери тестів і проти кожного поставте букви, які відповідають правильній, на Ваш погляд, відповіді.

Література, що надана до кожного варіанта контрольної роботи, містить достатню інформацію для виконання усіх її завдань. Список рекомендованої літератури міститься напри кінці даної методички.

Якщо в процесі виконання контрольної роботи у Вас виникнуть будь-які проблеми і труднощі, звертайтеся за консультацією до викладача, закріпленого за вашою академічною групою. Інформацію про час і місце проведення консультацій можна отримати на кафедрі економічної теорії НУХТ (ауд. Г-507, 509, тел. 287-94-24).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]