Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.5. Компресори холодильних машин

Компресори відсмоктують пару з випарника, стискають її до тиску конденсації і нагнітають у конденсатор. Класифікуються вони за такими ознаками:

  1. За холодильним агентом  аміачні, фреонові, інші.

  2. За холодопродуктивністю  малі – до 14000 Вт; середні – від 14000 до 105000 Вт; великі – понад 105000 Вт.

  3. За конструктивними особливостями.

4. За розташуванням осей циліндрів  горизонтальні, верти­кальні, V-подібні, VV-подібні.

5. За кількістю циліндрів  одно- і багатоциліндрові.

6. За напрямом руху холодильного агента в циліндрі  прямотечійні (пари в циліндрі рухаються в одному напрямку) і непрямотечійні (пари змінюють напрямок свого руху стосовно циліндра);

7. За ступенем герметичності  сальникові (компресор з двигуном з’єднаний пасовою передачею), безсальникові (двигун насаджений на вал компресора), герметичні (компресор і двигун вбудовані в один нероз’ємний кожух). Компресори холодопродуктивністю до 14000 Вт широко застосовуються в закладах ресторанного господарства для охолодження технологічного устаткування і камер. Розрізняють компресори сальникові, безсальникові, герметичними з вертикальним і кутовим розташуванням циліндрів.

Пар в конден­сатор

Рн

Пар з випар-ника

Рвс

Рис. 3.10. Схема вертикального прямотечійного компресора:

1 – картер; 2 – колінчастий вал; 3 – шатун; 4 – поршень; 5 –циліндр; 6 – всмоктувальний клапан; 7 – кришка; 8 – нагнітальний клапан; 9 – клапанна дошка; 10 – кільця; 11 – поршневий палець; 12 – маховик

Розташування і кількість цилін­дрів позначають літерами В, V і VV, що відповідно означає: вертикальний двоциліндровий, V-подібний чотирициліндровий і VV-подібний восьмициліндро­вий.

Літери Г и БС у марці означають, що компресор герме­тичний чи безсальниковий. Якщо ці літери відсутні, то це відкритий сальниковий компресор.

Режим роботи герметичних плюсових компресорів визна­чають літерою П, низькотемпе­ратурних  літерою Н, середньо-температурних  літерою С. Після літерних позначень наприкінці марки ставиться число, що вказує на холодопродуктивність компре-сора при нормальному режимі роботи. Найбільш розповсюдже­ними є поршневі компресори.

На рис. 3.10 зображена схема вертикального прямотечійного компресора. Компресор складається з таких основних частин: картера, циліндра, поршня, клапанної дошки, всмоктувального клапана, нагнітальних клапанів, кришки, шатуна, колінчастого вала і маховика.

У картері розташований колінчастий вал, до шатунної шийки якого прикріплений за нижню голівку шатун.

Нижня частина картера заповнюється мастилом для змащення деталей, що труться.

Місце виходу вала з картера ущільнено сальником, щоб виключити витік мастила через нещільності між валом і підшип­ником. На кінець вала, що виходить з картера, насаджений маховик, що так само, як і вал, обертається від електродвигуна за допомогою пасової передачі.

Шатун за допомогою поршневого пальця з’єднаний верхньою голівкою з поршнем. При обертанні вала поршень поперемінно рухається уздовж осі циліндра від одного крайнього положення до іншого. Щоб пара холодильного агента не могла потрапити в картер, на поршень надіті кільця.

Верхня частина циліндра закрита кришкою, яка перегородкою розділена на дві порожнини  всмоктувальну і нагнітальну. У всмок­тувальній порожнині знаходиться всмоктувальний клапан 6, у нагнітальній  нагнітальний клапан. Клапани розташовані по обидві сторони клапанної дошки і закривають наявні в ній отвори, що з’єднують циліндр з порожнинами кришки.

Компресор працює у такий спосіб: під час руху поршня вниз обсяг циліндра над поршнем збільшується і тиск парів холодильного агента в ньому падає. Коли тиск у циліндрі стає нижчим за тиск у всмок­тувальній порожнині кришки (у випарнику), відкривається всмокту­вальний клапан, і пари холодильного агента надходять у циліндр. Починається процес всмоктування, який триває доти, доки поршень, досягнувши крайнього нижнього положення, не почне рухатися вгору. Об’єм циліндра над поршнем буде зменшуватися, а тиск пари холо­дильного агента збільшуватися. Як тільки тиск у циліндрі перевищить тиск у всмоктувальній порожнині кришки, всмоктувальний клапан закривається і процес всмоктування припиняється. Після цього пара стискається. Це буде відбуватися доти, доки тиск пари в циліндрі не перевищить тиск у нагнітальній порожнині кришки, у результаті чого відкриється нагнітальний клапан і розпочнеться процес нагнітання, при якому стиснуті пари нагнітаються у нагнітальну порожнину кришки компресора і далі в конденсатор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]