Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.3.2. Дійсний цикл

Холодильний коефіцієнт теоретичного циклу холодильної ма­шини менший за холодильний коефіцієнт ідеального циклу Карно. Він складає приблизно 80% значення останнього при тих самих значеннях Тк і Т0. Холодильний коефіцієнт реального циклу холодильної машини менший за теоретичний через об’ємні й енергетичні втрати.

Рис.3.2. Схема поршневого компресора:

Ж – нагнітальний клапан; Г – поршень; Е – всмокту­вальний клапан; Д – збірник

Під час руху поршня в циліндрі (рис. 3.2) ліворуч-праворуч до нижньої мертвої точки (н.м.т.) тиск пари над поршнем стає трохи нижчим, ніж тиск у збірнику пари низького тиску Д, у результаті чого відкривається самоді­ючий усмоктувальний клапан Е і пар заповнює порожнину циліндра. Коли поршень досягне н.м.т., пара робочої речовини цілком заповнить циліндр. Потім, рухаючись, справа наліво до верхньої мертвої точки (в.м.т.), пор­шень стискає пару. Тиск її підви­щується, у результаті чого всмокту­вальний клапан Е закривається. Якщо компресор подвійної дії, то аналогічні процеси, зміщені по фазі, відбуваються у циліндрі і під поршнем. Під час подальшого руху поршня до в.м.т. тиск у циліндрі зростає і пара, стискуючись, здійснює відповідний умовам термодинамічний процес (ізотермічний, адіабатичний чи політропічний), поки тиск його не досягне величини, що трохи перевищує тиск у збірнику Д. Нагнітальний клапан Ж відкривається, і стиснута пара, під час руху поршня до в.м.т., надходить у збірник Д. Після досягнення поршнем в.м.т. пара цілком витискується з циліндра і компресор готовий знову здійснити всі описані процеси.

Під час вивчення теоретичних робочих процесів у циліндрі компресора приймають такі допущення: обсяг, описаний поршнем, дорівнює обсягу циліндра; тиск усмоктування і стискання у компре­сорі дорівнюють тискам відповідних газових забірників; параметри стану пари (газу) у процесах усмоктування і нагнітання не зміню­ються; процес стискування характеризується постійним показником політропи.

Робочі процеси в циліндрі компресора аналізують за допомогою індикаторної діаграми, побудованої в координатах: р1  тиск пари, V  загальний об’єм циліндра. Індикаторна діаграма теоретичних процесів у циліндрі компресора наведена на рис. 3.3. З діаграми випливає, що пара під час усмоктування у процесі 4-1 цілком заповнює обсяг циліндра Vц. Під час руху поршня до в.м.т. відбувається стиснення пари до нагнітального тиску р2 (процес 1-2). Стиснувшись, пара займає об’єм, що відповідає точці 2. Далі, рухаючись до в.м.т., поршень витісняє стиснуту пару з циліндра (процес 2-3).

При здійсненні дійсних робочих процесів у циліндрі компресора зроблені вище допущення не справджуються, і індикаторна діаграма дійсних процесів (рис. 3.4) відрізняється від теоретичної.

Рис. 3.4. Індикаторна діаграма дійсного процесу в циліндрі компресора

У реальному компресорі між поршнем, що знаходиться у в.м.т., і кришкою циліндра є простір  мертвий об’єм Вус, що зменшує об’єм засмоктуваної пари. Об’єм Vh, що описується поршнем (робочий об’єм циліндра), менший за об’єм циліндра Vц.

Рис. 3.3. Індикаторна діаграма теоретичного процесу в циліндрі компресора

(3.4)

де Vh  робочий об’єм циліндра, л/с; D – діаметр циліндра, см; S – хід поршня, см; n – частота обертання колінчатого вала, с-1; z  кількість циліндрів.

Об’ємні втрати, обумовлені мертвим об’ємом, оцінюються об’ємним коефіцієнтом

, (3.5)

де характеризує розширення пари, що відбулося у мертвому просторі при русі до н.м.т. Це зменшує корисний об’єм для всмокту­ваної пари порівняно з описуваним об’ємом до величини V1.

Для всмоктування пари у циліндр тиск у ньому повинен бути меншим, ніж тиск у відповідному забірнику Г, а при виштовхуванні пари тиск у циліндрі повинен бути більшим від тиску у забірнику Д (див. рис. 3.4). Це пояснюється наявністю втрат тиску при всмоктуванні і нагнітанні , у тому числі й у клапанах. Об’ємні втрати внаслідок дроселювання визначають коефіцієнтом дроселювання.

;

(3.6)

(3.7)

де рвс – відносна величина втрати тиску всмоктування у кана­лах (рвс = 0,020,05).

У дійсному процесі компресора стінки циліндра нагріті, пара під час всмоктування підігрівається і її питомий об’єм збільшується, маса зменшується, що враховується коефіцієнтом підігріву.

, (3.8)

де Т0 і Тк  температура кипіння і конденсації.

Дійсний об’єм пари холодильного агента, що надходить у компресор та об’ємну продуктивність визначають за формулою

; (3.9)

, (3.10)

де  коефіцієнт подачі; пл  коефіцієнт щільності, що враховує втрати об’єму холодильного агента, який всмоктується, від нещільностей у поршневих кільцях і клапанах (пл = 0,960,98).

Продуктивність компресора холодильної машини повинна бути такою, щоб забезпечувати відсмоктування пари з випарника з тією самою інтенсивністю, з якою вона утвориться в результаті кипіння рідкого холодильного агента. Якщо холодильний агент кипить швидше, ніж компресор встигає відводити пару, то надлишкова кількість пари накопичується у випарнику, тиск збільшується, і в результаті підви­щується температура кипіння. Якщо продуктивність компресора така, що пара виділяється з випарника занадто швидко, то й тиск у випарнику зменшується, внаслідок чого знижується температура кипіння. У будь-якому випадку розрахункові умови не будуть дотримуватися і робота холодильної установки буде незадовільною.

Продуктивність компресора значною мірою залежить від умов, при яких працює машина. Головний фактор, що впливає на продук­тивність компресора,  це температура кипіння холодоагенту у випарнику. Чим вище температура кипіння рідини у випарнику, тим більша щільність всмоктуваної пари. При високій температурі кипіння компресор стискує більшу масу пари холодильного агента (збільшується об’ємна продуктивність компресора). Якщо темпера­тура кипіння підвищується при постійній температурі конденсації, то ступінь стискування зменшується, а коефіцієнт подачі компресора зростає. Отже, при більш високій температурі кипіння збільшується не тільки маса холодильного агента, що перекачується, на одиницю об’єму, але й об’єм пари.

Холодопродуктивність компресора  умовне поняття і визна­чається масою всмоктуваного за одиницю часу пари холодильного агента. Холодопродуктивність може бути визначена також кількістю теплоти, сприйнятої від охолоджуваного середовища і переданої киплячому холодильному агенту. Продуктивність можна виразити таким рівнянням:

(3.11)

де Q0 – холодопродуктивність, кДж/с або кВт; m – масова витрата холодильного агента, кг/с; q0 – питома холодопродуктивність, кДж/кг.

При зниженні температури кипіння холодопродуктивність компресора зменшується у результаті збільшення питомого об’єму холодильного агента. При підвищенні температури конденсації за постійної температури кипіння ступінь стискування збільшується, а коефіцієнт подачі компресора знижується, внаслідок чого дійсний об’єм переміщуваної компресором пари за одиницю часу зменшу­ється. Тому холодопродуктивність компресора знижується.

Для порівняння компресорів за холодопродуктивністю встановлено вісім груп температурних умов їх роботи. Як порівняльні температури беруть температури кипіння при конденсації (до відповідних температур насичення при тиску р0 і рк у патрубках компресора), всмоктування івс і температуру перед регулюючим вентилем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]