Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.8.2. Прилади непрямого регулювання температури повітря в охолоджуваному об’ємі

Температура кипіння холодильного агента визначається тиском кипіння. Тому, регулюючи тиск кипіння, можна регулювати темпера­туру кипіння, а разом з нею температуру повітря в охолоджуваному об’ємі. Прилади непрямого регулювання температури повітря за тиском кипіння називаються регуляторами або реле тиску. Найпростіший тип регулятора тиску – реле тиску. Особливість встановлення регуляторів тиску полягає в тому, що вони розташовуються безпосередньо на компресорі і приєднуються до всмоктувальної і нагнітальної ліній холодильної машини.

Реле тиску може бути двоблочним, тому що в одному корпусі знаходяться два блоки – блок низького і високого тиску. Блок низького тиску забезпечує регулювання тиску кипіння у випарнику, блок високого тиску виконує захисну функцію лінії високого тиску від його підвищення, насамперед у конденсаторі, вище припустимої величини (1,2–1,8 мПа).

Настройка реле тиску на технологічно задану температуру повітря в камері припускає використання діаграм стану холодильного агента. Це пов’язано з тим, що на шкалі реле тиску зазвичай зазначається тиск кипіння, а не температура кипіння, а тим більше не температура повітря в холодильній камері. Тому температуру повітря в холодильній камері за допомогою реле тиску встановлює механік, що обслуговує холодильну установку.

3.8.3. Сучасні тенденції розвитку засобів автоматизації холодильних машин торгового холодильного устаткування

У процесі вдосконалення засобів автоматизації холодильної техніки все більшого застосування набувають мікропроцесорні керуючі пристрої і системи. Їхні основні переваги –багатофункціона­льність (можливість вирішення за допомогою одного пристрою декількох задач); наявність функції пам’яті і можливість програму­вання роботи на певний відрізок часу; швидка візуалізація технологічних параметрів і зручне (у тому числі й дистанційне) керування ними з пульта; аварійна сигналізація при відхиленні від нормального режиму роботи; самодіагностика несправностей і гарні ергономічні і масогабаритні показники. Крім того, мікропроцесор "береже" машину, обмежуючи діапазон експлуатаційних параметрів, що задаються, за межі якого користувач не може вийти без знання спеціального пароля, встановленого на заводі-виготовнику, а також дозволяє підключити додаткові зовнішні пристрої – звукову чи світлову сигналізацію, центральний комп’ютер, датчик вологості повітря та ін.

Розглянемо типові функції мікропроцесорів, що керують робо­тою холодильної машини для невеликих камер закладів харчування. Програмувальні параметри поділяються на дві групи: ті, що задаються користувачем (закладом харчування) і ті, що задаються заводом (пусконалагоджувальною організацією). До першої групи належать: температура в камері та її диференціал; час між циклами відтавання, його тривалість і кінцева температура циклу; затримка включення вентиляторів повітроохолоджувача після відтавання; величина неприпустимих відхилень температури в камері від зада­ного значення; проміжок перед сигналом тривоги про неприпустиму тривалість (затягування) відтавання, чи у разі незамкнених дверей тощо. До другої групи належать такі параметри, як діапазон задання температури в камері (низько-, середньо- чи високотемпературний режим); затримка включення компресора після перезапуску; блокування показань дисплея під час відтавання; зміна пароля й інші параметри, які змінюються тільки спеціально навченим персоналом.

Панель керування такою машиною зазвичай оснащена рідко­кристалічним дисплеєм і кількома кнопками, при натисканні на які у різних комбінаціях можна як програмувати, так і здійснювати звичайні операції (включення світла в камері, примусовий запуск режиму відтавання, вимикання машини тощо.).

Поряд із гнучким керуванням важливе значення має автоматичний захист холодильного устаткування. На сьогодні, крім традиційних автоматичних вимикачів (захист від короткого замикання), теплових реле (захист від перевантаження), реле тиску і контролю змащення застосовується кілька нових приладів. До них відносяться: реле захисту від обриву чи перекосу фаз, затримка включення компресора на кілька хвилин після кожного примусового вимикання, моніторинг напруги живлення (тобто постійне його відстеження).

Тенденцією є використання багатофункціональної системи захисту. Хоча подібні пристрої і мають досить високу вартість, вони все ширше застосовуються при використанні дорогої і складної техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]