Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.5.2. Безсальникові компресори

Безсальникові компресори (рис. 3.12) мають загальний вал з електродвигуном, закритий кожухом, який є продовженням картера, що виключає витік парів холодильного агента.

Блок-картер – це чавунний виливок, що поєднує блок циліндрів зі всмоктувальною і нагнітальною порожнинами, розташованими всередині компресора, і корпус вбудованого електродвигуна. У блоці циліндрів запресовані циліндричні втулки-гільзи. Зверху над цилінд­рами встановлена клапанна дошка із кришкою. Колінчастий вал обертається в двох підшипниках котіння.

Рис. 3.12. Безсальниковий непрямотечійний компресор:

1  блок-картер; 2  циліндрова гільза; 3  кришка циліндра; 4  клапанна плита; 5  колінчастий вал; 6 і 7  підшипники; 8  ротор; 9  статор електродвигуна; 10  поршень; 11  шатун; 12  кришка з масляним карманом; 13  нижня кришка; 14  нагнітальний клапан; 15  всмоктувальний клапан; 16  всмоктувальний вентиль; 17  фільтр;

18  Маслорозбризкувальний диск; 19  трубка для подачі мастила

На консольну частину вала насаджений ротор асинхронного електродвигуна. Статор запресований у картері. У нижній частині блока-картера є пробка гвинтова для контролю за рівнем мастила.

З торцевої сторони розташована кришка з масляним карманом, яка забезпечує доступ до електродвигуна.

Всмоктувальний запірний вентиль змонтований на корпусі блок-картера з боку бокової кришки. Пари холодоагента надходять від випарника через всмоктувальний вентиль і фільтр, у корпус вбудо­ваного електродвигуна і охолоджують його.

Пройшовши через внутрішній простір блока-картера, пари холодоагента рухаються по каналах у всмоктувальну порожнину кришки, а потім через всмоктувальні клапани  у циліндри. Нагнітальний вентиль компресора розташований на блоці-картері.

3.5.3. Герметичні компресори

Герметичні компресори – це комплексне об’єднання в одному кожусі компресора спеціальної конструкції з електродвигуном (рис. 3.13.). Відсутність у герметичного компресора сальника і місць рознімань виключає можливість витікання холодоагента із системи. Деталі герметичного компресора обробляються з підвищеною точ­ністю і збираються з мінімальними зазорами.

Рис. 3.13. Герметичний поршневий компресор:

1  корпус; 2  клапанна група; 3  поршень; 4  палець; 5  головка; 6  статор; 7  ротор; 8  прохідний контакт; 9  ексцентриковий вал; 10  шатун; 11  пружина підвіски; 12  кожух; 13  опора

3.5.4. Екрановані герметичні компресори

Удосконалення конструкцій герметичних компресорів спричинило створення екранованих герметичних компресорів. Конструктивно комп­ресори виконані так, що в їх герметичній порожнині знаходиться тільки ротор електродвигуна. Статор відділений від ротора тонкостінним склом (екраном) і працює в умовах, аналогічних для роботи відкритих двигунів. Винесення статора з порожнини холо­дильного агента компресора істотно спрощує технологію його складання і дає можливість монтувати устаткування безпосередньо на місці його експлуатації.

Однією з основних переваг екранованих компресорів над герме­тичними є можливість швидкої заміни статора, що вийшов з ладу, без порушення герметичності холодильної системи.

В екранованому компресорі ротор електродвигуна охолоджу­ється парами холодильного агента, статор  навколишнім повітрям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]