Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_praktitsi-20010-OiA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 3

  1. Для того щоб визначити, чи є розподіл товарів Парето-ефективним, необхідно скористатися умовою Парето-оптимального розподілу (див. методичні вказівки до розв’язання задачі № 1, п.1).

  2. Для того щоб встановити, в якому напрямку будуть змінюватись ціни товарів порівняно із першочерговою комбінацією, необхідно визначити надлишковий попит для товарів Х та Y. Знак надлишкового попиту буде визначати напрямок необхідної зміни цін. З цією метою спочатку визначається оптимальний вибір для споживачів при першочергових цінах та першочерговому наборі товарів, а потім порівнюються його параметри із початковим набором, який є у їх розпорядженні.

Оптимальний вибір визначається на підставі методичних рекомендацій для розв’язання задачі № 1 практичного заняття № 2, пп.1,2.

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 4

  1. Роль обмежувача для максимізації корисності Робінзона Крузо виконує крива виробничих можливостей.

Крива виробничих можливостей – крива, яка показує всі максимально можливі комбінації виробництва двох товарів при фіксованому значенні праці і капіталу і даному рівні розвитку технології. Гранична норма трансформації товару Y на товар Х дорівнює тангенсу кута нахилу дотичної до даної точки кривої виробничих можливостей (рис. 13.2).

Товар Х,од.

ОY B

C

D

OX Товар Y, од.

Рис. 13.2. Крива виробничих можливостей

Гранична норма трансформації товару Y у товар Х характеризує ту кількість товару Y від якої слід відмовитись для виробництва додаткової кількості товару Х:

MRTXY = -ΔY / ΔX , (13.7)

або як відношення часткової похідної функції виробничого обмеження по виробництву одного блага до часткової похідної функції виробничого обмеження по виробництву іншого блага.

Випуск буде ефективним, якщо він водночас буде максимізувати корисність покупців і не виходити за межі існуючих ресурсів, тобто знаходитись на межі виробничих можливостей. Таким чином, межа виробничих можливостей і крива байдужості, що відображає максимально досягнутий рівень задоволення потреб, будуть мати тільки одну загальну точку – точку дотику (рис.13.3).

Товар Х,од. MRS = MRT

OY Крива байдужості

Межа виробничих

можливостей

ОХ Товар Y, од.

Рис. 13.5. Ефективність випуску

В цій точці гранична норма заміщення буде дорівнювати граничній нормі трансформації:

MRS = MRT. (13.8)

Гранична норма заміщення благ знаходиться у відповідності із методикою, наведеною для розв’язання задачі № 1, п.1.

Оптимальний обсяг виробництва благ визначається шляхом розв’язання системи рівнянь, перше з яких є рівняння умови оптимального випуску благ (формула (13.7)), а інше – рівняння кривої виробничих можливостей.

  1. Після включення Робінзона у світову торгівлю обмеження його вибору змінюються. Оптимальний обсяг виробництва визначається із рівності граничної норми трансформації співвідношенню цін товарів:

MRТXY = (13.9)

Визначивши грошовий еквівалент випуску Робінзона Крузо, можна визначити кількість товарів, яку б мав можливість придбати Робінзон на свій грошовий доход, у відповідності із методичними вказівками до розв’язання задачі № 3 практичного заняття № 2, п. 2.

Порівнюючи оптимальний випуск товарів та можливості їх споживання, можна визначити обсяги експорту та імпорту товарів та зміну рівня корисності Робінзона після його включення у світове господарство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]