Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

360

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Таврійський державний агротехнологічний університет

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра економічної теорії

Мікроекономіка

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ОКР “Бакалавр” спеціальностей 6.030509 - “Облік і аудит” та 6.030508 - “Фінанси та кредит”денної форми навчання

Мелітополь, 2009

УДК 330. 021

ББК 65.01 п 50

Мікроекономіка. Методичні вказівки для самостійної та індивідуальної роботи студентів ОКР “Бакалавр” спеціальностей 6.030509 - “Облік і аудит” та 6.030508 - “Фінанси та кредит” денної форми навчання. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет, 2009. – 364 с.

Розробник: старший викладач кафедри економічної теорії ТДАТУ Васильченко Олена Олегівна

Рецензенти: кандидат економічних наук, доцент, заступник директора МОП ЗІЕІТ з наукової роботи Синяєва Людмила Василівна;

кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту і маркетингу ТДАТУ Арестенко Тетяна Вікторівна

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри економічної теорії « » 200___ р., протокол № . Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу « » 200 р., протокол № .

Методичні вказівки для самостійної та індивідуальної роботи студентів розроблені у відповідності із робочою програмою дисципліни “Мікроекономіка”, що передбачена для студентів економічних спеціальностей.

Методичні вказівки призначені для здійснення поточного контролю знань студенів в процесі вивчення дисципліни.

ЗМІСТ

Вступ

4

Тематичний план курсу “Мікроекономіка”

6

Завдання для самостійної роботи студентів

7

Змістовий модуль 1. Теорії фірми та поведінки споживача

7

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки

7

Тема 2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача

13

Тема 3. Ординалістська теорія поведінки споживача

20

Тема 4. Аналіз поведінки споживача

28

Тема 5. Попит, пропозиція, їх взаємовідносини

34

Тема 6. Мікроекономічна модель підприємства

44

Тема 7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника

50

Тема 8. Витрати виробництва

57

Змістовий модуль 2. Різноманітність ринкових структур, ринок факторів виробництва та держава в мікроекономічному аспекті

65

Тема 9. Ринок досконалої конкуренції

65

Тема 10. Монопольний ринок

76

Тема 11. Олігополія та монополістична конкуренція

86

Тема 12. Ринок факторів виробництва

96

Тема 13. Загальна рівновага та економіка добробуту

104

Тема 14. Інституціональні аспекти ринкового господарства

109

Завдання для індивідуальної роботи студентів

118

Індивідуальні завдання з модуля 1 “Теорії фірми та поведінки споживача”

118

Індивідуальні завдання з модуля 2 “Різноманітність ринкових структур, ринок факторів виробництва та держава в мікроекономічному аспекті”

233

Розподіл балів, що присвоюються студентам

359

Критерії оцінювання знань

361

Рекомендована література

363

ВСТУП

За сучасних умов зростає роль і значення самостійної роботи студентів в процесі вивчення учбових дисциплін. Студенти повинні не тільки знати матеріал, володіти знаннями, але і вміти застосовувати отримані знання на практиці, в житті, тому розвиток пізнавальної діяльності студентів через систему різних форм самостійної роботи стає нагальною необхідністю організації учбового процесу вузів.

Визначна умова самостійної роботи – самостійне виконання студентами практичних завдань. Керівництво викладача полягає в розвитку мозкової діяльності студентів методами активного навчання і володіння їх увагою на протязі виконання самостійної роботи.

Виконання роботи передбачає опрацювання лекційного матеріалу, основної літератури з дисципліни, методичних вказівок до виконання практичних завдань з відповідної теми.

СРС складається з двох частин. Перша частина роботи передбачає виконання студентами проблемних завдань. Виконуючи завдання, студенти повинні висловити свою власну точку зору щодо об’єкта завдання, дати обґрунтовану відповідь на питання, що пропонуються. Виконання завдання передбачає наявність у студентів необхідної теоретичної підготовки з даної теми. Тому до кожної теми пропонується перелік основних економічних категорій, які повинен знати студент перш ніж розпочинати роботу над виконанням завдання.

Друга частина полягає в розв’язанні задач, що дозволить закріпити теоретичні знання з тем курсу та практичні навички, набуті протягом аудиторних занять. Методика розв’язання задач засвоюється студентами на практичних заняттях та в процесі прослуховування лекційного курсу. Робота повинна носити самостійний характер. Завдання виконуються українською мовою.

На заліку роботи, який проходить у формі співбесіди, студент повинен пояснити виконання завдань та розв’язок задач, відповісти на питання викладача з теми роботи.

Студенти, які не захистили роботу, не допускаються до складання іспиту з даної дисципліни.

До кожної теми пропонуються завдання для самоперевірки знань, які передбачають відповіді на тестові завдання, визначення вірності запропонованих тверджень та економічних категорій.

Індивідуальна робота студентів – вид самостійної роботи студента по виконанню чітко визначених завдань завершеного характеру, які підлягають оцінюванню. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів і мають на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти одержують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Індивідуальна робота студентів з дисципліни “Мікроекономіка” виділяється окремим модулем, який у свою чергу ділиться на дві частини у відповідності до кожного змістового модуля. Студент виконує індивідуальне завдання двічі на семестр після опрацювання тем відповідного змістового модуля. Залік завдання відбувається аналогічно із захистом завдань самостійної роботи.

Кожне індивідуальне завдання передбачає ров’язок п’яти задач різної категорії складності, які охоплюють матеріал тем, що входять до відповідного змістового модуля. Біля кожної задачі вказується максимальна кількість балів, яку може отримати студент за її розв’язок Завдання видається викладачем кожному студенту особисто, що посилює самостійність його виконання. Кількість завдань відповідає загальній кількості студентів на курсі. Завдання виконується українською мовою у письмовій формі, подається на перевірку викладачу на протязі тижня після завершення опрацювання матеріалу змістового модуля.

Виконання СРС з курсу “Мікроекономіка” дозволить отримати глибокі знання щодо основних термінів, якими оперує мікроекономіка; навчить користуватися інструментарієм мікроекономічного аналізу та застосовувати теоретичні знання у вирішенні економічних завдань; дозволить бути спроможним самостійно оцінювати конкретну економічну ситуацію на рівні підприємства, розуміти економічний зміст і значення економічної інформації, яка відображає діяльність локального економічного суб’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]