Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_praktitsi-20010-OiA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 2

  1. Криві байдужості будуються у відповідності із методикою, наведеною у практичному занятті № 2 для вирішення задачі № 3.

  1. Рівновага споживача (точка Е1) знаходиться у відповідності із методикою, наведеною у практичному занятті № 2.

  1. Для визначення рівноваги споживача за умов зміни доходу та цін товарів необхідно побудувати нові бюджетні лінії та знайти точки їх дотику із відповідними кривими байдужості (точки Е2 та Е3).

  1. Ефекти доходу та заміщення визначаються у відповідності із методикою, наведеною для розв’язання задачі № 1.

3) Виконати завдання та розв’язати задачі, що винесені на самопідготовку

Рекомендована література: [1, с. 74-78; 83-89], [3, с. 30-32; 43], [4, с. 132-139], [5, с. 96-107], [6, с. 150-182]

Практичні заняття № 4-5 (4 год.)

Тема 5. Попит, пропозиція, їх взаємовідносини

Мета: з’ясувати методику визначення стану ринкової рівноваги, надлишків споживача та виробника, характеру еластичності попиту та пропозиції, а також показати наслідки впливу держави на ринкову рівновагу

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Попит. Закон попиту. Функція попиту. Детермінанти попиту. Крива попиту. Зміна попиту. Зміна величини попиту. Вдавані порушення закону попиту. Престижний попит. Ажіотажний попит. Пропозиція, закон пропозиції. Функція пропозиції. Детермінанти пропозиції. Крива пропозиції. Зміна пропозиції. Зміна величини пропозиції. Аномальна поведінка виробника. Ринкова рівновага. Надлишок споживача та надлишок виробника. Надлишок. Дефіцит. Закони ринкової рівноваги. Стабільна рівновага. Рівновага за Вальрасом. Рівновага за Маршаллом. Абсолютна, відносна, локальна, глобальна рівновага. Нестабільна рівновага. Напівстабільна рівновага. Ефект вимивання “дешевого” асортименту. Абсолютний дефіцит. Зміна ринкової рівноваги під впливом нецінових чинників. Еластичність. Еластичність попиту. Цінова еластичність попиту. Абсолютно еластичний, абсолютно нееластичний, одиничний, еластичний та нееластичний попит. Еластичність попиту за доходом. Перехресна еластичність попиту. Еластичність пропозиції. Миттєвий, короткостроковий та довгостроковий періоди часу. Фіксація цін державою. Податкове регулювання. Податковий тягар. Перерозподіл податкового тягарю. Ціна попиту. Ціна пропозиції. Точкова та дугова еластичність.

б) відповіді на наступні питання:

5.1. Попит. Функція попиту. Зміна попиту та величини попиту

5.2. Пропозиція. Функція пропозиції. Зміна пропозиції та величини пропозиції

5.3. Ринкова рівновага. Основні види ринкової рівноваги

5.4. Зміна ринкової рівноваги під впливом нецінових чинників

5.5. Поняття еластичності. Основні види еластичності

5.6. Вплив держави на встановлення ринкової рівноваги

  1. вміти: розв’язувати задачі

Задача №1

Ринок високоякісних шпалер у Гомельській області описується функціями: QгD = 45 – 0,5 · P, QгS = P – 11, а в Чернігівській області – QчD = 130 – P, QчS = P – 13.

  1. Визначте рівновагу на ринку шпалер в Гомельській області та в Чернігівській області. Якими будуть надлишки виробників і споживачів на цих ринках?

  2. Якою буде рівновага в результаті створення загального ринку шпалер в обох областях? Як зміняться при цьому надлишки виробників і споживачів в кожній з областей?

Представте рішення графічно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]