Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дєєва_Дедіков_Фінансовий аналіз_ 2007.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

Баланс підприємства (в агрегованому вигляді)

АКТИВ

Умовні позначки

ПАСИВ

Умовні позначки

1. Основні засоби і вкладення

Ф

1. Джерела власних засобів

дв

2. Запаси і витрати

3

2. Розрахунки та інші пасиви

р

3. Кошти, розрахунки та інші активи

Г

3. Кредити й інші позикові засоби

к

у тому числі:

утому числі:

кошти і короткострокові фінансові вкладення

гк

Короткострокові кредити і позикові засоби

Кt

розрахунки та інші активи

га

довгострокові кредити і позикові засоби

кт

позички, не погашені в строк

к°

БАЛАНС

Б

БАЛАНС

Б

125

Як бачимо, ця модель являє собою певне перегрупування статей бухгалтерського балансу для виділення однорідних груп за строками повернення величин позикових коштів. Насамперед, на основі агрегування статей розділу III і IV пасиву балансу можна вивести величини Кt і Кт.

З огляду на те, що довгострокові кредити й позикові кошти спрямовуються переважно на придбання основних засобів і на капітальні вкладення, перетворимо вихідну балансову формулу у таку:

3 + Г=[(ДВ + КТ)-Ф] + [КЧК°+Р]. (1.9)

Звідси можна зробити висновок, що за умови обмеження запасів і витрат З величиною [(Дв + Кт) - Ф]:

3<(ДВТ)-Ф (1.10)

буде виконуватися умова платоспроможності підприємства, тобто грошові кошти, короткострокові фінансові вкладення (цінні папери) і активні розрахунки покриють короткострокову заборгованість підприємства t + К° + Р]:

Г>[Кt + К°+Р]. (1.11)

Таким чином, співвідношення вартості матеріальних оборотних коштів і величин власних і позикових джерел їхнього формування визначає стійкість фінансового стану підприємства. Забезпеченість запасів і витрат джерелами їх формування є сутністю фінансової стійкості, тоді як платоспроможність виступає її зовнішнім проявом. У той же час, ступінь забезпеченості запасів і витрат джерелами коштів є причиною того чи іншого ступеня платоспроможності (або неплатоспроможності), що виступає як наслідок цієї забезпеченості.

Узагальнюючим показником фінансової стійкості є надлишок або нестача джерел коштів для формування запасів та витрат, що одержується у розмірі різниці величини джерел коштів і величини запасів і витрат. При цьому, мається на увазі забезпеченість визначеними видами джерел (власними, кредитними й іншими позиковими), оскільки достатність суми усіх можливих видів джерел (включаючи короткострокову кредиторську заборгованість та інші пасиви) гарантована тотожністю підсумків активу і пасиву балансу.

Для характеристики джерел формування запасів і витрат використовуються кілька показників, що відображають різний ступінь охоплення існуючих джерел коштів:

1) наявність власних оборотних коштів, що дорівнює різниці величини джерел власних коштів і величини основних засобів і вкладень: Ев = Дв - Ф; (1.12)

2) наявність власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат, що отримується з попереднього показника збільшенням на суму довгострокових кредитів і позикових коштів:

ЕТ=(ДВ + КТ)-Ф; (1.13)

126