Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать
  1. Статистичний контроль якості:

В основі статистичного контролю якості лежить фундамен­тальне припущення про те, що ідеальна якість, цілком ймо­вірно, недосяжна і, мабуть, занадто дорога, щоб до неї прагну­ти.

100% контроль якості, коли перевіряються усі без винятку вироби, не може бути застосований, якщо в ході інспекції продукт псується чи руйнується. Перевірка на опір деформації, електростатичну силу, горючість тощо - усе це може проводитися лише вибірковою кількістю виробів.

Статистичний контроль якості виходить з передумови про те, що при неможливості досягнення ідеальної якості допустимий визначений рівень дефектів, для перевірки якого можуть бути (' і порені методи вибіркового контролю.

Статистичний контроль якості пов'язаний винятково з бра­ком. У ньому не робиться спроб знайти причини чи природу де­фектів — тільки їхню присутність. Оскільки питання полягає в тім, чи є предмет бракованим чи придатним, він підкоряється біноміальному розподілу, але, тому що розмір вибірки звичайно буває відносно великий, а частка дефектів — мала, використо­вується розподіл Пуассона.

Якщо партія відбраковується, можливі наступні варіанти:

  • 100% інспекція і переклад дефектних виробів у відходи; 100% інспекція і рекласифікація або переробка дефектних ви­робів; переробка всієї партії;рекласифікація всієї партії за менш якісною специфікацією.

Якісні системи контролю, застосовувані для оцінки продукції, повною мірою не можуть бути використані для оцінки рівня об­слуговування клієнтів.

Контроль якості проводиться за двома напрямками:

  • що с предметом обслуговування (послуги) клієнтів;

  • як проведене обслуговування чи надана послуга. Високий рівень оцінки задоволення запитів клієнтів досягається повнотою сукупності забезпечення цих двох сторін якості.

Для забезпечення високої якості продукції необхідно, щоб розроблювачі і виготовлювачі разом із представниками відділів технічного контролю, матеріально-технічного постачання, збу­ту, маркетингу, дизайнерами замовників і відділу фінансів вироб­ляли концепцію проектування.

Це дозволить забезпечувати достатню технологічність виро­бу (виробничу й експлуатаційну), що надалі може привести до за­безпечення мінімальних відхилень від розрахункових характери­стик з найважливіших параметрів конструкції.

Участь постачальників у проектуванні дозволяє мати дані про витрати на постачання

Підвищення якості продукції і скорочення тривалості проектування забезпечується також використанням прогресивних інформаційних систем і технологій, методами динамічного й імітаційного моделювання, комп'ютерного і модульного проектування й ін. Якість створюваної продукції визначається також факторами п умовами управління. Традиційно фактори управління якістю поділяються на якість предметів праці, якість засобів праці і якість самої праці.

Якість проектів визначається прогресивністю технічних принципів, закладених у виріб, питомою вагою нових, запатентованих розробок, рівнем апробованих нових ідей, технологічністю конструкторських рішень, прогресивністю ма­їс ріалів і готових виробів у конструкції, а також застосовувани­ми методами виконання проектно-конструкторської докумен­ті й ін. Використання оптимізаційних методів прийняття рішень дозволяє підвищити рівень обґрунтованості проектних рішень.

Якість засобів праці залежить від якості ресурсного й інфор­маційного забезпечення, рівня технічної оснащеності праці і процесів проектування, а також якості управління цими проце­сами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]