Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

5. Організаційна суть системи “Точно в термін”.

Потреба у швидкореагуючих системах і постійний ціновий тиск, викликаний переходом від недостатніх до надлишкових ви¬робничих потужностей, визначили появу систем ПМВ й ОТВ, цих зразків школи «наукового менеджменту», що в усьому по¬кладаються на технологію. У Японії реакція була трохи іншою. Післявоєнні японські підприємства не могли дозволити собі ні запаси, ні технології. В результаті з'явився абсолютно прагматичний підхід, що одержав власну назву — «точно вчасно», Т-В (Іші іп Тіте, ЛТ), але проте тісно переплетений з іншими зразка¬ми японської практичності: «Кайзен» і тотальною якістю.

. Можна дати три альтернатив¬них визначення системи «точно вчасно».

1. Доставка матеріалів/комплектуючих до місць використання точно в потрібний час.

2. Техніка підвищення продуктивності і скорочення втрат.

3. Виробнича філософія, заснована на принципі безупинного по¬ліпшення.

Сам підхід «точно вчасно» виник після Другої світової війни в японському авт омобілебудуванні, і поява його була, по суті, випадковою. Галузь формувалася з явною оглядкою на Детройт, що був тоді рідним домом для всіх передових автомобільних компаній, однак виявилося, що японці не можу ї ї. дозволиш собі такої ж інвестиції в матеріально-виробничі запаси. У результаті простої недостачі капіталу інвентар стали розглядати як непотрібне марнотратство, з'явився рух на користь виробництва без втрат. Таким чином, ціль системи «точно вчасно» — безупинне виробництво (чи обслуговування) з нульовими втратами.

Система «точно в термін» — виробнича система, у якій оброб¬ка і рух невеликих партій матеріалів і виробів відбуваються точно в той момент, коли в них виникає необхідність.

Основна ідея полягає в тому, щоб зробити процес як можна коротшим, використовуючи ресурси оптимальним способом. Ступінь досягнення цієї мети залежить від того, наскільки досяг¬нуті додаткові (допоміжні) цілі, такі як:

1) виключити збої і порушення процесу виробницт ва;

2) зробити систему гнучкою;

3) скоротити час підготовки до процесу і всі виробничі тер¬міни;

4) звести до мінімуму матеріальні запаси;

5) усунути необгрунтовані витрати.

Виконуються ці цілі при реалізації чотирьох формуючих блоків:

1) проект виробу;

2) проект процесу;

3) кадрові/організаційні елементи;

4) планування й управління виробництвом.

Ключовими поняттями системи «точно в термін» є стандартні комплектуючі, модульне проектування, якість, а також швид¬кість і простота.

Загальна риса системи «точно в термін» — наявність безлічі виробничих осередків. Вони поєднують устаткування й інструмен¬ти для обробки групи деталей з подібними технологічними вимо¬гами. За своєю суттю осередки - це високоспеціалізовані й ефек¬тивні виробничі центри.. Тому що Т В це програма, що вимагає до себе постійної уваги на всіх рівнях організації. Вона несе в собі значні вигоди, і при успішній реалізації, як показує практика, веде майже до дворазо¬вого зниження трудомісткості виробничого циклу. В однаковій мірі вона позначається і на запасах, оборотність яких за рік зростає мінімум у гри-чотири рази, а в окремих випадках у 30-50 разів. При цьому звільняються значні площі і кошти.

Втрати в Т-В можуть бути визначені як будь-які активи чи дії, що не здійснюють прямий внесок на доказ потреб покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]