Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2. Правила побудови мережної моделі

Основні правила побудови мережних моделей наступні:

1. Напрямок стрілок у мережній моделі (ММ) варто прийма­ти зліва направо.

2. Форма ММ повинна бути простою, без зайвих перетинань з переважним розташуванням робіт по горизонталі.

3. Між двома подіями повинна бути тільки одна робота.

4. Кожна подія з великим порядковим номером зображується правіше події з меншим порядковим номером.

5. При виконанні паралельних робіт, тобто, якщо одна подія служить початком двох чи більше робіт, що закінчуються іншою подією, вводиться залежність і додаткова подія (рис. 4.5), інакше різні роботи будуть мати однаковий код.

6. У ММ не повинно бути «тупиків», «хвостів» і «замкнутих циклів». «Тупик» — подія (крім завершальної), з якої не виходить жодна робота. «Хвіст» — подія (крім вихідної), в яку не входить жодна робота. «Замкнутий цикл» - являє собою контур, у якому роботи повертаються до тієї події, з якої вони вийшли, наприклад, шляху 1-4-3-1 і 7-9-10-7

7. У мережній моделі повинна бути одна вихідна подія і одна завершальна.

8. При потоковому виробництві робіт особливу увагу не­обхідно приділяти взаємозв'язкам робіт

9. При необхідності зображення яких-небудь зовнішніх робіт чи заходів (наприклад, постачань сировини, матеріалів, устатку­вання, відкриття фінансування) їх графічно виділяють відмінни­ми символами (трикутниками, квадратами, ромбами і так далі зі стрілкою і найменуванням дій

Спочатку ММ будують без обліку тривалості складових її робіт. Довжина стрілок безмасштабна і залежить тільки від не­обхідності забезпечення простоти і ясності структури мережі, а також від запису найменувань кожної роботи. У процесі побудови першого варіанта приділяється основна увага технологічному взаємозв'язку робі і, а не зовнішньому вигляду мережної моделі (рис. 4.9а).

Після того, як складений чорновий варіант мережі, перевіряють правиль­ність побудови ММ, переглядаючи її від вихідної події до завершальної і назад, установлюючи, чи всі попередні роботи враховані для початку наступних. Після перевірки усіх взаємо-зв'язків виробляється упорядкування мережної моделі, що полягає в наступному:

  • ліквідуються всі зайві залежності і події;

  • зменшується кількість взаємопересічених робіт;

  • роботи розташовуються строго в тимчасовій послідовності (витриму­ючи п.4 правил);

  • підвищується видимість мережі

Рівень деталізації ММ залежить від складності об'єкта моделювання, угру­повання і кількості використовуваних ресурсів, обсягів робіт і планового періоду (стратегічного, тактичного, опе­ративного) чи стадії проектування робіт (ПОС — організаційно-проектна стадія і, ПВР — проектно-виробничий етап).

Тривалість кожного виду робіт виз­начається за технологічними картами, ЄНіР — Єдині норми і розцінки — старі нормативи чи укрупнені нові — ДБН (Державні будівельні норми), вироблен­ню, наявній трудомісткості чи стосовно до існуючих норм підприємства.

Тривалість ведення робіт, змінність і кількість виконавців можуть проставля­тися в будь-який період побудови ММ, тому що ці дані на топологію мережі (взаєморозміщення робіт і подій) впливу не роблять. Вони не­обхідні лише для розрахунку, тобто процесу перетворення ММ у мережний графік (МГ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]