Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать
  1. Поточне управління якістю

Поточне управління якістю пов'язане з контролем технологічних процесів. Визначаються контрольні параметри технологічного процесу. Вихід за межі допустимого діапазону кон­трольних параметрів може привести до випуску бракованої про­дукції. Відхилення параметрів відбуваються під впливом випад­кових факторів. Для контролю якості технологічних процесів за­стосовуються статистичні методи.

Одним з основних інструментів у великому арсеналі статистичних методів контролю якості є контрольні карти..

Контрольна карта складається з центральної лінії, двох кон­трольних меж (над і під центральною лінією) і значень характе­ристики (показника якості), нанесених на карту для представлен­ня стану процесу. У визначені періоди часу відбирають (усе підряд; вибірково; періодично з безупинного потоку і т.д.) п ви­готовлених виробів і вимірюють контрольований параметр.

Результати вимірів наносять на контрольну карту, і в залеж­ності від цього значення приймають рішення про коректування процесу чи про продовження процесу без коректувань.

Сигналом про можливу неузгодженість технологічного про­цесу можуть служити:вихід точки за контрольні межі, що означає вихід процесу з- під контролю;розташування групи послідовних точок біля однієї контроль­ної межі, але не вихід за неї, що свідчить про порушення рівня настроювання устаткування;сильне розсіювання точок на контрольній карті щодо серед­ньої лінії, що говорить про зниження точності технологічного процесу.

При наявності сигналу про порушення виробничого процесу повинна бути виявлена й усунута причина порушення.

Таким чином, контрольні карти використовуються для вияв­лення певної причини, але не випадкової. Під визначеною причи­ною варто розуміти існування факторів, що допускають вивчен­ня. Зрозуміло, що таких факторів варто уникати.

Варіація ж, зумовлена випадковими причинами, необхідна. Вона неминуче зустрічається в будь-якому процесі, навіть якщо технологічна операція проводиться з використанням стандарт­них методів і сировини. Виключення випадкових причин варіації неможливе технічно чи економічно недоцільне.

Часто при визначенні факторів, що впливають на який-небудь результативний показник, що характеризує якість, викорис­товують схеми Ісікава. Вона відображає логічну структуру відносин між елемента­ми, етапами, роботами, що складають досліджуваний техно­логічний процес. Схема будується за принципом чотирьох ком­понентів, що впливають на якість продукції: матеріал, машини, сировину, людей. При її побудові фактори розташовуються за значимістю (ближче до мети будується більш значимий фактор). При цьому кожен фактор проходить свій цикл попередньої обробки і може бути розбитий на більш дрібні чи більш деталізо­вані схеми.

Схема може застосовуватися при аналізі якості виробів у цілому, а також окремих етапів його виготовлення.

Побудова діаграм включає наступні етапи:

  • вибір результативного показника, що характеризує якість ви­робу (процесу і т.д.);

  • вибір головних причин, що впливають на показник якості. їх необхідно помістити в прямокутники («великі кісти»);

  • вибір вторинних причин («середні кісти»), що впливають на головні;

  • вибір (опис) причин третинного порядку («дрібні кісти»), що впливають на вторинні;

  • ранжирування факторів за їх значимістю і виділення найбільш важливих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]