Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

6. Розрахунок виробничих потужностей

Проектна виробнича потужність визначається в процесі про­ектування виробництва і відображає його можливості для прий­нятих у проекті умов функціонування підприємства. Фактично досягнуту для усталеної роботи потужність називають освоєною.

Балансова виробнича потужність відповідає за своєю кількіс­ною мірою умовам сполучення різних за потужністю одиниць ус­таткування, сполучених у єдиному технологічному процесі. Важли­вою є вимога збалансованості усіх видів потужностей устаткуван­ня, що беруть участь у виробничому циклі. Сума виробничих потужностей окремих підприємств з того самого виду продукції складає виробничу потужність галузі про­мисловості.

Розрахунки виробничих потужностей виконуються на основі інформації про стан встановленого устаткування. При розрахун­ку необхідно керуватися наступними правилами:

враховувати все наявне устаткування ділянки (цеху, підпри­ємства), за винятком резервного;

враховувати ефективний максимально можливий фонд часу роботи устаткування при заданому режимі змінності;

застосовувати передові технічні норми продуктивності устат­кування, трудомісткості продукції, норм виходу продукції із сировини;

орієнтуватися на найбільш вироблені способи організації ви­робництва і порівнянних вимірників роботи устаткування і балансу потужностей; та інші.

Для розрахунку виробничої потужності виробничої одиниці (цеху) необхідно перерахувати продуктивність окремих апаратів в одиниці кінцевої продукції, що випускається виробничою оди­ницею (цехом). Перерахування роблять, виходячи з планових ви­даткових норм напівфабрикатів на одиницю готової продукції.

За основу розрахунку виробничої потужності приймають проектні чи технічні (паспортні) норми продуктивності устатку­вання і технічно обґрунтовані норми часу (вироблення). Коли встановлені норми працівниками перевершені, то розрахунок по­тужності виробляється за передовими досягнутими нормами, що враховує стійкі досягнення.

Ефективний фонд робочого часу устаткування визначається в залежності від режиму роботи ділянки (відділення, цеху).

В умовах безупинного виробничого процесу максимально можливий фонд часу роботи устаткування дорівнює добутку ка­лендарних днів і 24 год. за добу.

Вхідна і вихідна виробнича потужність обчислюються щорічно за даними галузевої статистики як зовнішня конкурент­на характеристика устаткування. Для визначення відповідності виробничої програми наявної потужності обчислюється середнь­орічна виробнича потужність підприємства (Мсг). При рівномір­ному нарощуванні потужності протягом року її середньорічна ве­личина визначається як напівсума вхідноївх) і вихідної (Мшх) потужності:

Потужність устаткування безупинної дії, що працюють на хімічних підприємствах, розраховують на основі технічних норм використання машин у часі й інтенсивності їхньої роботи.

Потужність устаткування періодичної дії залежить від кількості оборотів чи циклів з даної фази виробництва, кількості сировини, споживаної за один оборот чи цикл, і виходу готової продукції з одиниці сировини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]