Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова(чистовик).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тест на конфліктність

  1. Уявіть собі, що в громадському транспорті починається суперечка. Ваші дії:

а) вирішите не втручатися – 4;

б) станете на бік потерпілого або того, хто правий – 2;

в) обов’язково втрутитеся і будете відстоювати власну точку зору – 0.

  1. Чи критикуєте ви на зборах директора школи або іншого керівника?

а) ні – 4;

б) іноді, залежно від ваших особистих стосунків із особою – 2;

в) завжди критикуєте за помилки - 0.

  1. Завуч школи пропонує план роботи на рік. План здається вам не раціональним. У вас є суттєві зміни і доповнення до нього. Ваші дії:

а) вирішите промовчати через можливі надалі неприємні стосунки з завучем – 4;

б) запропонуєте свої доповнення, якщо впевнені, що вас підтримають– 2;

в) будете відстоювати свій план за будь-яких обставин – 0.

  1. Любите посперечатися зі своїми товаришами і друзями:

а) тільки із тими, хто не ображається – 4;

б) так, але лише із принципових питань – 2;

в) сперечаєтеся з усіма і з будь-якого приводу – 0.

  1. Хтось намагається проникнути в чергу попереду вас. Ваші дії:

а) мовчки обурюєтеся – 4;

б) вважаєте, що ви не гірші, наслідуєте його (її) приклад – 2;

в) відкрито висловлюєте обурення – 0.

  1. Ваш колега проводить відкритий урок iз використанням нових методик. Частина із них, на вашу думку, містить серйозні помилки. Ваша думка при обговоренні буде вирішальною. Як ви вчините:

а) визначите лише позитивне і запропонуєте удосконалювати діяльність – 4;

б) висловитеся і щодо позитивних, і стосовно негативних аспектів уроку – 2;

в) відзначите лише помилки, оскiльки новатор не повинен припускатися професійних помилок - 0.

  1. Ви бачите, що в школі, де ви працюєте, під час перерви підлітки семикласники палять цигарки. Як зреагуєте:

а) гадаєте, що не варто втручатися, так як це не ваші учні – 4;

б)зробите зауваження – 2;

в) берете підлітків за руку і ведете до завуча – 0.

Підрахуйте суму балів:

Від 0 до 2 балiв. Ви шукаєте привід для суперечок і сварок, нав’язуєте свою думку, навіть тоді, коли не праві. Вам властива деяка дріб’язковість. Мабуть, потрібно переглянути свої стосунки з оточуючими, бо ви можете набути слави нетовариської, конфліктної людини. Можливо, причиною цього є ваші внутрішні комплекси?

Від 3 до 12 балiв. Про вас говорять, що ви дуже принциповий, а іноді занадто категоричний. Ви наполегливо відстоюєте свою думку, але вмієте поважати й думку інших. Вас поважають, а іноді й побоюються.

Від 13 до 28 балiв. Ви тактовні, компетентні, не любите конфліктів. Прагнете бути приємним для оточуючих, але не завжди надаєте їм потрібну допомогу.

Висновки

Для вчителя дуже важливо вміти оцінювати свій психічний та фізичний стан, керувати ними, цілеспрямовано і раціонально використовувати їх під час розв'язання педагогічних завдань. Корисно також навчитися регулювати свої психічні стани, економно витрачати свої резерви психіки в роботі з учнями. Педагог повинен вміти використовувати знання психології для пізнання особистості школяра, вмілого керівництва його пізнавальною діяльністю, використання ефективних форм і методів всебічного розвитку учня.

Усе вищесказане зумовило необхідність пошуку конструктивних шляхів збереження і зміцнення психічного здоров’я як майбутніх, так і практикуючих учителів, дослідження та розробки механізмів підвищення рівня їхньої психічної адаптації до труднощів педагогічної професії.

Саме тому у нашій курсовій роботі ми ознайомились з основними поняттями теорії саморегуляції; намагались вивчити проблему розвитку професійних якостей, спрямованих на вміння саморегуляції фізичного та психічного стану вчителя; визначили основні критерії готовності до професійної саморегуляції; дослідили шляхи та напрямки формування у майбутніх учителів знань, умінь, навичок та досвіду здійснення професійної саморегуляції. А також запропонували орієнтовні комплекси вправ, правил та назку порад для формування вміння регуляції фізичного та психічного стану у майбутніх вчителів. Для написання курсової роботи нами було також проведено дослідження рівня психічної адаптації вчителів серед уже практикуючих педагогів.

Отже, завдяки вмінню оцінювати в конкретній ситуації стан свого організму (його психомоторної активності), вчитель може мобілізувати власні внутрішні сили та привести їх у відповідність із потребами певної педагогічної ситуації. Педагог має швидко і кваліфіковано оцінити психічний стан учнів у конкретний момент – адже від цього залежить успішна взаємодія з дітьми.

Майстерність педагога полягає у тому, що він не чекає, доки у нього з'явиться піднесений настрій, натхнення, бадьорість, а вміє мобілізувати свою психомоторну активність на педагогічну дію, яка "продиктована" дитиною.

Професійна діяльність педагога може призвести його до душевних втрат через надмірні психічні навантаження. Їх можна зменшити власними зусиллями. Вчителю потрібно дбати про здоров'я, про свою нервову систему, як дбає співак про свій голос, а піаніст — про руки. Потрібно лише мати установку на самовдосконалення, віру у можливість реалізації свого задуму і бажання діставати задоволення від праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]