Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФРЗЕД питання на екзамен + відповіді.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
296.89 Кб
Скачать
  1. Аргументи на користь ведення тарифів

Набір аргументів на захист застосування мит великий і кожна країна робить акцент на тих, які найбільше їй підходять. Головними аргументами "за" застосування мит є наступні:

  • мито – захищає молоді галузі. Галузі промисловості, які тільки що народжуються в одній країні, але вже достатньо розвинені в іншій, потребують тимчасового захисту з сторони держави. Даний аргумент має ряд недоліків. По-перше, важко точно встановити, коли нова галузь промисловості досягла зрілості. По-друге, важко визначити ті галузі, які протягом розумного проміжку часу зможуть під захистом тарифу розвинутися так, щоби стати конкурентоспроможними на світовому ринку. По-третє, даний аргумент не можуть використовувати розвинені країни, яким важко посилатися на поганий розвиток окремих галузей, але є необхідність використання митних тарифів.

  • Мито – засіб стимулювання вітчизняного виробництва. Вітчизняна промисловість, яка ще не може конкурувати з більш дешевими імпортними товарами, які виробляються за допомогою передових технологій, потребує захисту. Відсутність обґрунтованих протекціоністських заходів може привести до втрати робочих місць в результаті скорочення виробництва.

  • Мито - важливе джерело бюджетних доходів. В більшості країнах, що розвиваються, відсутня належна податкова і фінансова дисципліна, що не дозволяє зібрати необхідні податки з населення та підприємств. Організувати збір митних платежів на початковому етапі, набагато легше ніж розробити ефективну податкову систему. Але використовувати імпортні мита можна лише до тих пір, поки в країні не почнуть виробляти аналогів. Оскільки з ростом попиту на вітчизняну продукцію, доходи до бюджету будуть скорочуватися.

  • Мита дозволяють збільшити внутрішню зайнятість ресурсів і простимулювати сукупний попит, що особливо важливо в період наближення циклічного спаду виробництва. В результаті обмежень імпорту відносно зростає величина чистого експорту як компоненту сукупного попиту, що сприяє зростанню зайнятості і випуску, а також поліпшенню стану платіжного балансу країни по рахунку поточних операцій;

  • Мито необхідне для захисту вітчизняних виробників від демпінгу - збуту імпортної продукції за цінами, які нижче за внутрішні ринкові ціни в країні-експортері. Звичайно демпінг є результатом монопольної ринкової влади і використовується в цілях її зміцнення.

  • Мито і політика протекціонізму в цілому сприяє захисту національної безпеки, міжнародного престижу країни, її культури і традицій. Це неекономічний аргумент, який час від часу виникає в окремих політичних колах. Які, або лобіюють чиїсь інтереси, або створюють штучні монополії для отримання всього економічного виграшу. Мита дозволяють захистити оборонні галузі промисловості, які необхідно розвивати незалежно від критерію економічної ефективності розміщення ресурсів, оскільки у разі війни дуже важлива самозабезпеченість економіки їх продукцією