Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФРЗЕД питання на екзамен + відповіді.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
296.89 Кб
Скачать
  1. Аргументи проти введення митних тарифів.

  • Мито сповільнює економічне зростання, а отже знижують рівень добробуту в торгуючих країнах.Проведенні дослідження показують, що економічний добробут малої країни в будь-якому випадку знижується від введення і застосування мита. Економічний благоустрій великої країни теж знижується у всіх випадках, крім одного, коли ефект покращення умов торгівлі перекривається економічними втратами від введення мита. Але, оскільки імпорт великої країни одночасно являється експортом іншої групи країн, то умови торгівлі великої країни можуть покращитися тільки за рахунок погіршення рівня добробуту в країнах, що є її торговим партнером. В будь-якому випадку загальний вплив введення і застосування мита світову економіку негативний.

  • Одностороннє введення мита нерідко приводить до торгової війни, яка підриває стабільність міжнародної торгівлі.

  • Введення мита призводить до збільшення податкового тягаря на споживачів, які змушені купувати як імпортні так і аналогічні вітчизняні товари. Тим самим частина доходів споживачів потрапляє в державну казну, що приводить до поглиблення соціальних диспропорцій. В будь-якому випадку, імпортні мита сприяють підвищенню рівня цін і, як наслідок, вартості життя в країні.

  • Мито на імпортні товари підривають експорт країни, ускладнюючи проблеми платіжного балансу. В багатьох країнах товари що експортуються включають в себе імпортні деталі та вузли. Збільшення цін на них приводить до збільшення витрат на їх виробництво, а отже зменшує їх конкурентоспроможність на світових ринках. Тариф зменшує імпорт, що є експортом іншої країни. Тобто зменшує її експортні доходи і можливість імпортувати з першої країни.

  • Мито призводить до скорочення загального рівня зайнятості. Захищаючи робочі місця на місцевих підприємствах, що виробляють товари, що конкурують з імпортом, імпортне мито в той же час приводить до скорочення зайнятості в експортному і інших пов'язаних з ним секторах. Скорочення експорту через обмеження імпорту може виявитися настільки значним, що позитивний вплив від введення мита на рівень зайнятості в галузях, що конкурують з імпортом, може бути перекрито негативним впливом на зайнятість в експортних галузях.

  1. Вплив імпортного тарифу на вітчизняних споживачів

лінія А позначає пропозицію цукру, лінія D - попит, Т - ціна внутрішнього ринку (ціна рівноваги). При цій ціні вироблена і спожита кількість цукру буде рівною. Ця ситуація може виникнути в автаркичній економіці.

За умов вільної конкуренції вітчизняної і імпортної продукції внутрішня ціна на товар встановлюється на рівні світової. Це ціна в т В світовою ця ціна є тому, що продавати товар нижче за світову ціну недоцільно, адже за цей товар на ринках можна отримати вищу, тобто світову ціну. А ціну, що перевищує світову, довго тримати не вдасться, оскільки конкуренти довідавшись, що в Україні цукор продають дорожче, ніж в інших країнах, завезуть в Україну ці самі товари, але вже за світовою ціною.

За умов реалізації вітчизняного та аналогічного імпортного продукту (того ж сорту, з тими ж якісними характеристиками) за однією, світовою ціною, вітчизняне виробництво спроможне за такою ціною виготовляти тільки кількість, що пропорційна відрізку ВЕ, як диктує крива пропозиції вітчизняного товару. Але при цій ціні загальний попит на цукор в суспільстві визначається кривою попиту, який пропорційний відрізку ВМ. Таким чином, відрізок ЕМ відображає кількість цукру закордонного виробництва, що імпортовані для повного задоволення попиту населення на даний вид продукції. Якби держава не здійснювала зовнішньоекономічну діяльність, а власна промисловість не спроможна виробити цукру більше, ніж відображено на рис. Відрізком ВЕ, то величина ЕМ свідчила про розмір дефіциту в країні.

Відкрита ринкова економіка сприяє конкуренції виробників, веде до зниження цін на вітчизняні товари в умовах зростаючої конкуренції вітчизняного та закордонного виробництва.

Отже, наслідки введення імпортного мита для споживачів наступні:

1) загальна кількість споживачів продукції у державі скорочується виключно за рахунок зменшення кількості споживачів імпортного товару, причому частина цих споживачів почала споживати вітчизняну продукцію

2) реальні втрати споживачів внаслідок підвищення ціни на товар через введення імпортного мита зросли.