Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФРЗЕД питання на екзамен + відповіді.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
296.89 Кб
Скачать
    1. Застосування спеціального мита як засобу захисту інтересів національного товаровиробника

Відповідно до ст. 13 Закону України „Про єдиний митний тариф”, спеціальне мито застосовується:

1) як захисний захід, якщо товари ввозяться на митну територію України у таких кількостях або на таких умовах, які завдають чи загрожують завдати шкоди вітчизняним виробникам подібних або безпосередньо конкуруючих товарів;

2) як запобіжний захід щодо учасників зовнішньоекономічної діяльності, які порушують загальнодержавні інтереси в цій галузі, а також як захід для припинення недобросовісної конкуренції у випадках, що визначаються законами України;

3) як захід у відповідь на дискримінаційні дії та (чи) недружні дії з боку іноземних держав проти України або у відповідь на дії окремих країн та їх союзів, які обмежують здійснення законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

З метою запровадження механізмів захисту інтересів національного товаровиробника регулюються засади і порядок порушення та проведення спеціальних розслідувань фактів зростання імпорту в Україну незалежно від країни походження та експорту товару, що заподіює значну шкоду або загрожує заподіянням значної шкоди національному товаровиробнику, за результатами яких можуть застосовуватися спеціальні заходи

Проведення спеціального розслідування в Україні здійснюється органами виконавчої влади – Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною митною службою України, а також Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі.

На засіданнях Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі розглядаються питання та приймаються рішення про: 1) наявність факту імпорту, 2) застосування спеціальних заходів, 3) порушення або відмова в порушенні спеціального розслідування, 4) застосування попередніх спеціальних заходів, 5) припинення спеціального розслідування без застосування спеціальних заходів тощо.

    1. Передумови проведення та порушення спеціального розслідування

У разі, якщо тенденція зростання обсягів імпорту в Україну може викликати необхідність застосування передбачених Законом України „Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну” заходів, Служба, відповідний орган виконавчої влади в Україні інформують про це Міністерство. Міністерство може за власною ініціативою зібрати таку інформацію. Якщо національний товаровиробник має підстави вважати, що імпортні поставки в Україну зросли та заподіюють йому шкоду, він може подати до Мінекономіки України відповідну письмову заяву, що містить клопотання про застосування щодо імпорту в Україну спеціальних заходів

Заява, що містить клопотання про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну, може подаватись відповідним заявником. Заявником може бути національний товаровиробник, фізична чи юридична особа, що діє від імені національного товаровиробника.

Заява вважається поданою від імені національного товаровиробника, якщо вона підтримується сукупністю виробників подібного чи безпосередньо конкуруючого товару або тих із них, сукупне виробництво яких становить основну частину всього обсягу виробництва в Україні цього товару. Заява повинна подаватись у конфіденційній та неконфіденційній версіях.

Міністерство подає інформацію про тенденції зростання обсягів імпорту в Україну, які можуть викликати необхідність застосування спеціальних заходів та обґрунтовані докази наявності таких фактів одержану від ДМСУ та (або) копії заяви Кабінету Міністрів України та членам Комісії у п'ятиденний строк від дати одержання інформації та (або) заяви.

Спеціальне розслідування - розслідування фактів зростання імпорту в Україну, що заподіює значну шкоду або загрожує заподіянням значної шкоди національному товаровиробнику подібного або безпосередньо конкуруючого товару

Спеціальне розслідування проводиться з метою визначення на основі певних факторів чи заподіює значну шкоду або загрожує заподіянням значної шкоди національному товаровиробнику імпорт в Україну.

Період розслідування становить, як правило, від одного до трьох років. В окремих випадках цей строк може перевищувати три роки.

Строк проведення спеціального розслідування не повинен перевищувати 270 днів від дати його порушення. За надзвичайних обставин цей строк може бути продовжено Комісією до 330 днів. У цьому разі Міністерство публікує про це відповідне повідомлення в друкованому органі Кабінету Міністрів України (далі - газета).

Спеціальне розслідування

Комісія розглядає:

заяву та (або) інформацію, які подаються Міністерством відповідно до законодавства;

докази, наведені в заяві, або об'єктивну інформацію, доступну для розгляду в Комісії, щодо зростання імпорту в Україну товару та заподіяння значної шкоди або наявності загрози заподіяння значної шкоди національному товаровиробнику внаслідок такого імпорту.

Комісія може прийняти рішення про доцільність чи недоцільність порушення спеціального розслідування Рішення про порушення або недоцільність порушення спеціального розслідування приймається Комісією протягом 30 днів від дати одержання Міністерством інформації або заяви