Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА. (відповіді до білетів) Печарська В.П. 2....doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
561.15 Кб
Скачать

Науково-пізнавальні статті і нариси

Нарис – це оповідний художньо-публіцистичний твір, у якому зображуються дійсні життєві факти, події, конкретні люди. Такий вид жанру творів розширює пізнання учнів, матеріали цього жанру відкривають учнями історію і сучасний навколишній світ. У цьому їх пізнавальне значення. Разом з цим вони містять великий, виховний потенціал. Опрацювання цих текстів потрібно спрямувати на прищеплення дітям бажання самим трудитися, зробити добре і корисне діло, сумлінно виконувати свої обов’язки.

Переважна більшість нарисів характеризується тим, що в них виклад наукових даних, базується на основі розгортання сюжету, в якому діють люди. Введення героїв у розповідь надає відтінку художності, що проявляється у використанні прийомів, відомих художній літературі.

У роботі над нарисами необхідно враховувати своєрідність викладу. Насиченість тексту фактичними даними потребує ширших пояснень, знаходження аналогій, відомих дітям з їх досвіду. Що ж до прийомів в аналізі таких текстів, то в цих випадках бажано дотримуватися тієї форми, яку запропонував автор. Вимоги до читання залишаються незмінними: уроки ознайомлення з нарисами мають давати учням деяку суму знань, розширити їх світогляд.

Як правило, кожна стаття містить нові для учнів дані. Вони втілюються в невідомі школярам слова, терміни і вирази. Перша вимога – це якомога точніше давати уявлення про зміст понять, які називаються новими. Найбільший ефект дає образні тлумачення смислу слів, яке спирається на речі; відомі учням, на дитячий життєвий досвід.

Перевіркою результативності роботи над нарисом має стати узагальнююча бесіда. Вона проводиться після розбору частин. В її основу кладуться запитання, які передбачають повторення матеріалу, розповідь про те нове, що учням стало відоме сьогодні, формулювання нового ставлення до опрацьованого матеріалу.

30. Методика позакласного читання – це складова частина шкільного (програма) предмета.

Мета: сформувати в учнів стійку потребу самостійно вибирати і систематично читати книги.

Завдання: систематично знайомити з різноманітною дитячою книгою; вміння користуватися бібліотечно-бібліографічною допомогою; навчити вибирати книгу; дотримуватись санітарно-гігієнічними вимогами під час читання книги тощо.

Етапи самостійного читання:

  1. Підготовчий (1) – коли діти оволодівають грамотою (1 кл.) – 15-20 хв. Щотижня на уроці.

  2. Початковий етап (2 кл.) – 35-45 слів / хвилина тут вчаться не лише голосному, а й мовчазному читанню, працюють з 2 творами. 2 уроки на позакласне читання.

  3. Основний етап (3 кл., 4 кл.) Позакласне читання 1 раз на 2 тижні. Тут формуються поняття: твір, тема, вводяться науково-пізнавальні твори.

2 типи уроків: основний, урок-звіт.

Самостійне читання – учитель слідкує за читанням, націлює дитину на слухання (1, 2 кл.).

Структура на підготовчому, початковому, основному етапі (додається).

Форми обліку: взаємодія дитячих формулярів, взаємозв’язок з бібліотекою, евристична бесіда, бесіда за самостійно прочитаними книгами, РЗМ – твір «мі люблений літературний герой.

Коло знань, умінь, навичок, які учні засовюють на уроках позакласного читання основного періоду (3-4 кл.).

  1. Обізнаність з дитячими книгами, з письменниками.

  2. Уявлення про книгу як бібліотекобібліографічну одиницю: титульний лист, зміст, передмова (анотація, післямова).

  3. Вміння вибирати книгу.

  4. Уміти визначати тему, зміст, знати автора, історичні дані тощо.

  5. Вибирати книги за темою уроку.

  6. Уміння читати 10-15 сторінок у 3 кл., 20-25 у 4 кл.

  7. Уміти змістовно проводити дозвілля з допомогою книги: вікторини, літературні ігри тощо.