Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА. (відповіді до білетів) Печарська В.П. 2....doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
561.15 Кб
Скачать

Питання з сучасної української мови до державного екзамену

ІV к у р с

  1. Мова як суспільне явище, нерозривний зв’язок мови і мислення. Мова і мовлення. Правопис слів іншомовного походження.

  1. Українська мова – національна мова українського народу. Поняття літературної мови. Дві форми літературної мови. Становлення і розвиток української літературної мови. Ст. 10 Конституції України.

  1. Стилістика як наука. Поняття стилю, стилістичних колоритів. Вимоги до культури мовлення.

  1. Предмет і завдання фонетики. Будова мовного апарата. Активні і пасивні органи мовного апарата. Склад як фонетичне явище. Наголос у словах, його роль у розрізненні слів і їх форм. Логічний наголос.

  1. Звуки і букви. Співвідношення між звуками і буквами, що їх позначають. Фонетична транскрипція.

  1. Подовження приголосних звуків. Випадки подовження внаслідок прогресивної асиміляції та збігу на межі морфем. Поняття про чергування фонем. Найдавніші чергування голосних: у дієслівних, іменникових коренях, у суфіксах. Чергування о, е у відкритому складі на і у закритому. Випадки відсутності цього чергування.

  1. Чергування у з в, і з й. Чергування приголосних. Асиміляція (уподібнення) і дисиміляція (розподібнення) приголосних. Правопис сумнівних приголосних. Спрощення у групах приголосних.

  1. Орфоепія. Суспільна функція орфоепічних норм. Найважливіші правила літературної української мови. Відхилення від орфоепічних норм, їх причини.

  1. Поняття орфографії. Співвідношення орфографії з графікою та орфоепією. Принципи українського правопису. Позначення м’якості приголосних на письмі. Вживання апострофа.

  1. Написання слів разом і через дефіс. Вживання великої букви. Правопис прізвищ і географічних назв.

  1. Слово як одиниця мови. Лексичне значення, загальні і власні назви. Багатозначні і однозначні слова. Пряме і переносне значення слова. Види переносних значень слова.

  1. Багатозначність і омонімія. Типи омонімів. Синоніми, антоніми, пароніми, їх стилістичне використання.

  1. Склад лексики з погляду її походження. Слова споконвічні і запозичені. Лексика української мови зі стилістичного погляду. Загальновживані слова. Побутова, суспільно-політична, професійно-виробнича, офіційно-ділова, емоційна лексика.

  1. Поняття про фразеологію. Джерела фразеологізмів. Типи фразеологічних одиниць. Українська лексикографія. Типи словників.

  1. Поняття морфеми. Типи морфем: корінь і афікси. Варіантність морфем. Корінь і основа слова. Закінчення, виражені звуками і нульові закінчення. Основи непохідні і похідні.

  1. Поняття про словотвір. Основні способи творення слів: морфологічний і неморфологічний. Морфемний і словотвірний аналіз слів.

  1. Іменник, його значення семантико-граматичні категорії і синтаксичні функції. Рід іменників. Іменники спільного роду, рід абревіатур і невідмінюваних іменників. Число іменників. Іменники, що мають лише форму однини або лише форму множини.

  1. Основи поділу іменників на відміни та групи. Відмінювання і правопис відмінкових закінчень.

  1. Прикметник, його значення, граматичні ознаки та синтаксична роль. Лексико-граматичні групи прикметників. Повні і короткі форми прикметників. Перехід прикметників в іменники.

  1. Відмінювання прикметників. Тверда і м’яка групи прикметників. Правопис відмінкових закінчень прикметників. Правопис прикметникових суфіксів. Правопис складних прикметників.

  1. Числівник, його значення. Розряди числівників за значенням і будовою. Відмінювання і правопис кількісних і порядкових числівників. Правопис складних іменників і прикметників, до складу яких входять числівникові основи.

  2. Займенник. Розряди займенників. Відмінювання займенників, співвідносних з іменниками, прикметниками і числівниками. Правопис займенників.

  1. Дієслова, їх значення. Морфологічні ознаки і синтаксична роль. Змінювані і незмінювані форми дієслова. Неозначена форма дієслова. Творення видових форм дієслова. Стан дієслова.

  1. Число і особа дієслова. Безособові дієслова. Безособово-присудкові форми на –то, - но. Способи дієслова.

  1. Дієвідмінювання дієслів. Часи дієслів.

  1. Дієприкметник як форма дієслова. Дієприкметники активні і пасивні, теперішнього і минулого часу. Відмінювання і творення дієприкметників. Перехід дієприкметників у прикметники та іменники. Дієприслівник як форма дієслова, що поєднує ознаки дієслова і прислівника. Творення дієприслівників доконаного і недоконаного виду.

  1. Прислівник, його значення і роль у реченні. Розряди прислівників за значенням. Ступені порівняння якісних прислівників. Омонімічні форми прислівників і конструкції іменників та займенників з прийменниками. Творення і правопис прислівників.

  1. Службові слова: прийменники, сполучники, частки. Особливості вигуків. Написання звуконаслідувального слова.

  1. Предмет і завдання синтаксису. Поняття про словосполучення як будівельний матеріал для речення. Типи граматичного зв’язку слів у словосполученнях. Речення, його ознаки. Поділ речень за метою висловлювання, емоційним вираженням.

  1. Структура двоскладного речення. Підмет, його типи, способи вираження. Присудок, його типи, способи вираження.

  2. Другорядні члени речення. Додаток прямий і непрямий. Означення узгоджені і неузгоджені. Прикладка. Обставини, їх типи.

  1. Типи односкладних речень: означено-особові, неозначено-особові, узагальнено-особові, безособові, номінативні. Двоскладні й односкладні неповні речення. Розрізнення двоскладних неповних і формально схожих з ними повних односкладних речень. Пунктуація в неповних реченнях.

  1. Характеристика простих неповних ускладнених речень. Однорідні члени речення. Однорідні і неоднорідні означення. Узагальнюючі слова при однорідних членах речення. Розділові знаки при однорідних членах речення.

  1. Причини відокремлення другорядних членів речення. Відокремлені додатки, означення, обставини.

  1. Поняття про складні речення. Типи складних речень. Засоби вираження зв’язку між частинами складного речення. Безсполучникові речення, розділові знаки в них. Пряма і непряма мова. Особливості будови речень з прямою і непрямою мовою. Розділові знаки при прямій мові, цитатах і діалогах.

  1. Складносурядні речення, їх типи, розділові знаки в них. Складнопідрядні речення, їх види. Багатокомпонентні складні речення змішаного типу.