Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА. (відповіді до білетів) Печарська В.П. 2....doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
561.15 Кб
Скачать

Особливості структури уроку добукварного періоду

Уроки добукварного періоду є підготовчими. Уроки читання та письма є подібними. На таких уроках у дітей формуються первинні уявлення про склад, слово, речення, наголос, звук.

На всіх уроках слід застосовувати прийоми звукового аналізу і синтезу. Слід змінювати види навчальної діяльності, враховуючи вікові особливості дітей, систематично впроваджувати елементи гри. Використовувати фізкультхвилинки, вивчати потішки, скоромовки, віршики. Слід притримуватися основної теми і мети уроку. Тема зазначена у програмі. Мета кожного уроку повинна бути триєдина: навчати, виховувати, розвивати. Закріплювати засвоєні на попередніх уроках знання, використовувати яскраву наочність: казкові герої, предметні та сюжетні малюнки, працювати над розвитком зв’язного мовленн учнів.

Структура уроку (додається).

4. Букварний період (програма) І етап букварного періоду від букви «А» до «ь». Тут вивчаються всі голосні та приголосні, приголосні не всі. Під час читання переважують прямі склади ПГ П’Г

(ма) (мі)

Ведеться паралельна робота над твердими і м’якими приголосними. Діти повинні зрозуміти, що кожна буква має назву «ел» «пе», має своє місце в абетці. Звуки бувають тверді та м’які. У першому етапі букварного періоду до поняття «звук» додається поняття «буква» (на відміну від добукварного періоду).

ліс (звуко-буквений аналіз слова).

˚

Букви вивчаються не за алфавітом, а за частотністю вживання у мовленні. У Букварі є колонки читання складів, читання слів, зв’язних текстів. Якщо у тексті є букви, які діти ще не вивчали, то на їх місці пусті клітинки, а замість слова малюнок. Учителю слід пам’ятати, що діти часто вивчають тексти напам’ять, а не читають, слід цьому запобігати. Як? (за букварем).

Методика формування уміння читати прямі склади, що є основною одиницею читання (ПГ, П’Г).

яблуко щука

˚

˚

˚

˚

˚


Спочатку вивчаються найпростіші склади: оса. Потім діти вчаться читати слова із складами ускладненої структури рак, листок.

У методиці читання прямих складів є основою. У букварі підкреслюються. Слід в учнів формувати усвідомлену навичку читання. Опрацювання звуків і букв на ІІ етапі букварного періоду (м’який знак і до кінця).

На ІІ етапі букварного періоду учні ознайомлюються з іншими способами позначення на письмі м’яких приголосних буквами ь, я, ю, є, звуки та букви [л], [г], [й] – буква йот, що не має парного твердого, буква «ща» [шч] африкати дж, дз, дз, ознайомлюються з роллю апострофа в українській графіці.

Ускладнюються завдання про фонетичну і графічну системи рідної мови, розрізняють звуки і букви. Одним із найскладніших елементів є букви я, ю, є, ї – 2 звуки, і звук).

Спочатку учні знайомляться

Коло знань (букв. Част. Програма).

Особливості структури букварного періоду

Уроки читання і письма, їх структура і методика мають багато спільного: уроки вимагають сформувати в учнів первинні уявлення про речення, слово, склад, наголос, звуки і букви. Слід часто змінювати види мовленнєвої діяльності, вносити в процес елементи ігрової діяльності: динамічні ігри, фізкультхвилинки – проказування віршів, потішок, лічилок. Обов’язково вносити види роботи, спрямовані на закріплення засвоєного дітьми на попередніх уроках.

  1. Структура уроку вивчення нової букви («На допомогу практиканту»).

Загальна структура уроків читання та письма має багато спільного, в основі уроків лежить провідний принцип аналітико-синтетичного методу навчання грамоти – від звука до букви.

Основні етапи уроку:

  1. Підготовчі артикуляційно-слухові вправи.

  2. Активне вимовляння виділених звуків.

  3. Віднесення виділених звуків до приголосних, зіставлення твердого і м’якого звуків на слух та за способом вимовляння, позначення їх фішками.

  4. Вправи на впізнавання звуків [с] [с’].

  5. Самостійний добір учнями слів із звуками [с] [с’].

  6. Ознайомлення з буквою «ес».

  7. Вправи з читання.

6. Методика навчання письма в букварний період. Організація умов навчання письма. Види робіт з письма в букварний період. Прийоми формування в учнів навичок писати великі і малі букви. Робота над виробленням ритмічності письма. Структура уроку письма над вивченням нової букви.

Протягом першого року навчання в учнів мають сформуватися технічні навички письма (уміння користуватися засобами письма, орієнтуватися на сторінці зошита), графічні навички (уміння правильно зображати всі рядкові і великі літери алфавіту, поєднувати їх між собою), а також початкові орфографічні навички (уміння записувати без пропусків і заміни літер слова, писати роздільно слова в реченні, вживати велику літеру на початку речення і у власних назвах та ін.).

Навичка письма за своєю природою і структурою є синтетичною. Як і в процесі оволодіння початковою навичкою читання, на уроках письма (після того як діти засвоять рукописну форму нової літери) основною одиницею діяльності має стати склад у формі злиття приголосного з голосним.

Складовий принцип української графіки має бути покладений в основу формування графічної навички письма, що забезпечить не тільки його каліграфічність, а й грамотність.

У формуванні графічної навички письма спостерігаються такі технічні етапи, відображені у відповідному навчальному посібнику – посібнику Зошиті для письма №1 і №2, які є обов'язковими в навчальному комплекті з грамоти:

1) підготовчі вправи, спрямовані на оволодіння вміннями тримати ручку, орієнтуватися в графічній сітці зошита, координувати рухи вістря в межах верхньої і нижньої лінії робочого рядка;

2) засвоєння основних елементів літер: короткої і довгої прямої лінії, ліній із заокругленням угорі і внизу, ліній з петлями, лівого і правого півовалів, овалу;

3) письмо окремих рядкових літер, які складаються виключно з елементів, опрацьованих у підготовчий період;

4) засвоєння правил поєднання букв у склади і слова; письмо складів і буквосполучень, слів.

У період навчання грамоти першокласники вчаться писати не тільки в зошиті, а й на дошці, що дає вчителеві можливість органічно поєднувати індивідуальну і фронтальну роботу.

Якщо розглядати письмо як один із видів мовленнєвої діяльності, то паралельно з формуванням чіткого, каліграфічного письма вчителеві треба на кожному кроці дбати, щоб воно було грамотним.

Основними видами роботи з письма в період навчання грамоти, безумовно, є списування, письмо під диктовку і самостійні види роботи з елементами творчості.

Важливу роль у роботі з письма в 1 класі відіграють вправи на вибіркове списування.

Наступним умінням першокласників у руслі письма як виду мовленнєвої діяльності є запис під диктування складів, слів, найпростіших речень. Ці навчальні фонетико-графічні диктанти за формою проведення можуть бути попереджувальні, пояснювальні, зорово-слухові і слухові, які за своєю суттю наближаються до контрольних.

Належну увагу вчитель має приділити організації перевірки виконаних учнями записів. Учні повинні навчитися зіставляти зі зразком свої записи, виконані в процесі як списування, так і інших видів робіт з письма. Від цього вміння значною мірою залежатиме грамотність учнів на наступних етапах навчання.

Структура уроку письма