Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.38 Кб
Скачать

16. Природні ресурси сільськогосподарського виробництва

Природно-ресурсний потенціал сільського господарства України представлений земельними, водними, кліматичними і біологічними ресурсами. Серед них найважливіше значення має земля, що є основним засобом виробництва в сільському господарстві. Протягом останніх десятиліть розвиток цієї галузі відбувався саме на основі максимального залучення до виробництва земельних угідь.

Сприятливий клімат і родючі землі — основа продовольчої безпеки держави та нарощування експортного потенціалу її агропромислового комплексу. При цьому особливо важливе значення має те, що біокліматичний потенціал України здатний забезпечити високу стійкість виробництва продукції рослинництва та тваринництва.

Впродовж останніх п'яти років площа сільськогосподарських угідь зменшилася, переважно з переведенням у категорію несільськогосподарських угідь.

Значні площі продуктивних земель втрачені назавжди через аварію на ЧАЕС, будівництво каскаду гідроелектростанцій, інших господарських комплексів та військових полігонів.

Нераціональне сільськогосподарське виробництво завдає навколишньому середовищу взагалі та земельним ресурсам зокрема великої шкоди. Так, у XIX ст. розвиток землеробства в Україні здійснювався екстенсивним шляхом. У результаті маємо найвищу розораність земель в Європі.

Одночасно з розорюванням луків і пасовищ, а також освоєнням схилових земель відбувалося затоплення значних площ внаслідок будівництва водосховищ на Дніпрі та інших річках. Це порушило екологічну рівновагу між окремими видами угідь (орними землями, луками і пасовищами, лісами, болотами і водними екосистемами). Отже, причиною зниження відтворювальної здатності біосфери, продуктивності землі та економічної ефективності використання природно-ресурсного потенціалу сільськогосподарського виробництва стала неправильна система природокористування.

Екстенсивний розвиток сільського господарства, перенасичення посівів дуже природомісткими і грунтовиснажливими сільськогосподарськими культурами, розміщення їх без достатнього врахування природних умов, зведення до мінімуму грунтовідтворювальних сільськогосподарських культур (зернобобових, одно- і багаторічних трав), багаторазовий обробіток землі дуже важкими машинами, що утрамбовують грунт, призвели до його інтенсивного руйнування та деградації.

Ефективне й екологобезпечне використання біокліматичного потенціалу та природної родючості земель є визначальним стратегічним чинником виробничої діяльності людини.

У сільськогосподарському виробництві поряд із землею виключно велику роль відіграє вода у вигляді атмосферних опадів, ґрунтової вологи, поверхневих і підземних водних джерел.

17)Природно-рекреаційні ресурси України

Рекреаційні ресурси - сукупність природних та антропогенних об'єктів і явищ, що їх можна використовувати для відпочинку, лікування й туризму. Представлені мінеральними водами, лікувальними грязями, водними ресурсами річок, озер, морів, лісовими масивами, кліматичними та ландшафтними відновлювальним ресурсами. Серед рекреаційних закладів: санаторії, бази відпочинку, пансіонати, загальнокультурні, лікувальні, культурно спортивні центри, туристські готелі, кемпінги, будинки мисливців, рибалок, будинки творчості. Найбільша концентрація : Крим, Карпатський регіон, приморські території Одеської, Миколаївської, Донецької Херсонської обл. Задяки поєднанню природних факторів та ресурсів формуються потужні рекреаційні комплекси.(Рекреаційні пункти(окремо розміщені санаторії) рекреаційні райони(рек пункти і курорти з інфраструктурою) рек регіони(група рекреаційних районів) рек зони( сукупність взаємоповязаних регіонів).В УКр діє 45 курортів загальнодержавного рівня і 13 курортів місцевого значення. Напрям рекреаційної дія-і визначається економічними і соц. потребами сусп., загальною культурою населення. Центри: Мінеральні води –Закарпаття(Свалява, Шасти) Прикарпаття (Трускавець,Моршин) Поділля(Гусятин, Хмільник) Придніпровя (Миргород) та Криму. Грязі -Бердянськ, Куяльник, Саки, Євпаторія. Рекреаційні ліси 10% усіх лісів( більшість Полісся, Карпати) Пляжні ресурси (1500 км морського узбережжя). Озер – Шацькі, Світязь, Луцимир. та річки Проблеми: зменшення закладів(приватизація) застаріла інфраструктура, забруднення багатьох баз оздоровлення та відпочинку. Перспективи : Укр має великий рекреаційно-туристичний потенціал . За якістю і різноманітністю держ має всі можливості стати важливим регіоном оздоровлення й туризму міжнародного значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]