Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.38 Кб
Скачать

28. Сутність ризику в управлінні екологічною безпекою.

Великі техногенні аварії значно посилили увагу до проблеми ризику, використання нових технологій, вибору місць для розміщення нових потенційно небезпечних виробництв. Наукові дослідження сприя­ли концентрації уваги на питаннях безпеки й оцінювання ризику і в традиційних галузях людської діяльності (металургійне виробництво, гірни­ча справа, автомобільний рух, будівництво нафтопроводів, дамб).

Аналіз ризику та управління ним на рівні промислових регіонів стали важливим аспек­том прийняття рішень у регламентації дій щодо захисту людини та на­вколишнього середовища. Оцінювання ризику, тобто прогнозування технологічних і екологічних катастроф у регіонах, — ключова ланка визначення рівня екологічної безпеки.

Стратегія управління ризиком може ґрунтуватися на виборі рівня ризику в межах від мінімального (який вважається досить малим) до максимально допустимого. У такий спосіб мінімізується збиток і досягається компроміс між необхідністю витрат на підвищення екологічної безпеки й очікуваною вигодою.

Розроблено кілька стратегій управління екологічною безпекою:

  • запобігання виникненню катастроф аж до відмови від продукції не­безпечних виробництв, закриття аварійних об’єктів тощо;

  • попередження надзвичайних ситуацій у разі, коли неможливо відвер­нути причини катастроф (будівництво захисних споруд, дамб, створення підземної економіки, завчасна евакуація населення тощо);

  • пом’якшення наслідків катастроф, впровадження стабілізаційних і компенсаційних заходів.

Найпридатнішою з точки зору головної мети управління екологічною безпекою є мінімізація ризику, тобто реалізація 1 та 2 стра­тегій. Найбільш імовірним є поєднання усіх видів стратегій. Стратегія управління екологічною безпекою має спиратися на кон­цепцію ненульового ризику. Вона визнає факт недосяжності абсолютної безпеки.

Концепція ненульового ризику вимагає передбачення ходу подій, оцінювання наслідків природних і технологічних катастроф. Знаючи ймовірність таких катастроф і очікувану величину втрат, можна уникнути в ряді випадків важких катастроф, знаходячи альтернативні рішення, послабити їхню силу, передбачити ефективні компенсаційні механізми. Розробка норматив­них сприяє реалізації намічених заходів щодо екологічної безпеки та є необхідним правовим елементом управління, який сприяє зниженню ризику.

Застосування аналізу ризику в управлінні природними ресурсами — це передусім оцінювання того, наскільки прийнятним для суспільства є конкретне втручання у навколишнє середовище для досягнення чистого прибутку. Страте­гія раціонального використання прир рес передбачає принципи комплексного та раціонального використання природних ресурсів, створення системи устав,проведення різноманітних програм та досліджень в цій області.

Ефективній стратегії безпеки та виживання відповідає такий варіант розвитку економіки, за якого практично виключається ризик виникнення катастроф, а витрати ресурсів є мінімальними. Реалізація стратегії, що засновується на принципі ненульового ризику, потребує формування ефективної системи економічних механізмів щодо забезпечення безпе­ки людини, природи і суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]