Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.38 Кб
Скачать

6!!!!!!!!! Сутність і систематизація суперечностей у розміщенні та регіональному розвитку продуктивних сил

Внутрішнім джерелом будь-якого руху, будь-якого розвитку, еволюційного або революційного, у тому числі процесу розміщення виробництва, є певні суперечності.Проблема суперечностей у рпс — це найменш вивчена сфера.Категорія «суперечності» стає тепер одним з фундаментальних понять в економічних науках Суперечності у рпс мають бути систематизовані. При рпс між складовими системи «суспільство — природа — територія» виникають суперечності.

За ступенем спільності можна виділити три групи суперечностей в рпс, що зумовлені специфікою вияву взаємодії у системі «суспільство — природа — територія»:

найзагальніші — безпосередньо відбивають взаємодію між трьома зазначеними якісними складовими;

загальні — пов'язані з незбіганням функцій, інтересів елементів всередині кожної з цих складових;

специфічні внутрішні — відбуваються і відтворюються в межах конкретного регіону, , в складовій будь-якого процесу.

Оскільки динаміка рпс — це єдиний процес, ці суперечності тісно взаємозв'язані та взаємозалежні.

Суперечності в рпс та регіональному розвитку завжди конкретні,специфічні для певної просторово-часової ситуації, для певного регіону.

До числа НАЙЗАГАЛЬНІШИХ СУПЕРЕЧНОСТЕЙ

Суспільством і природою-виникла одразу з появою людини як розумної істоти і є першою серед глобальних проблем.

Сутність суперечності між суспільством і природою визначається постійно зростаючою потребою суспільного виробництва у прир. Рес-х і прогресуючим погіршенням умов ЖД людини. Відходи ЖД людини за своєю кількістю та якістю, різноманітністю зрештою вийшли за межі природного кругообігу, почали нагромаджуватися і забруднювати природне середовище, а природа поставила певну межу не тільки індустріальному поступу цивілізації, а навіть потребам людства.

Вирішення оптимальн: поєдувати природні процесі та індустріальні, з розвитком НТП- розробка і впровадження новітніх ресурсозберігаючих, мало- і безвідходних технологій, широке впровадження процесів екологізації в різних сферах діяльності..

Суперечність між продуктивними силами, точніше — галузями (видами діяльності), та територією (простором). Діалектика взаємодії галузей і території є внутрішнім джерелом функціонування та розвитку різних типів регіональних утворень, що відрізняються певною спільністю, цілісністю, а також природним, соціальним, демографічним, економічним потенціалом.

СПЕЦИФІЧНІ СУПЕРЕЧНОСТІ в розміщенні й регіональному розвитку продуктивних сил

Суперечність між рівнем продуктивних сил, що безперервно зростає, і конкретними формами виробничих відносин.Вона має постійний і глибокий вплив на всі сторони суспільного життя, У тому числі на характер розміщення продуктивних сил.

Суперечність розвитком виробничих сил і застарілими формами організації виробництва супроводжується порушенням структури, пропорцій та збалансованості в суспільному господарстві. Це призводить до деформації відносин розподілу і споживання, в цілому негативно впливає на функціонування продуктивних сил, детермінує напрями їхнього розвитку. Вирішення суперечності передбачає глибоку перебудову відносин власності, ліквідацію монополізму державної, модифікацію колективно-сільськогосподарської форми власності. Розвиток орендної, кооперативної, муніципальної, акціонерної, індивідуальної та інших форм власності дає можливість якісно змінити виробничі відносини.

Суперечність між територією і галуззю, спроба галузі «впровадитися» на певній території або розширити свою присутність на ній неминуче позначається на соціально-економічній та природній складових території, на формах та інтенсивності їхньої взаємодії..

Недосконалість господарського і політичного механізму зумовлює виникнення конфліктних ситуацій, диспропорцій, дисбалансів у розвитку територій, особливо в екологічній, соціальній і демографічній сферах. Вирішення цієї суперечності передбачає комплексний підхід до територіального планування, програмування, активне впровадження ринкових відносин, створення дійового механізму зворотного зв'язку між зростанням економічного потенціалу регіону і темпами розвитку його інфраструктури. Це забезпечує підвищення збалансованості регіонального розвитку, перехід регіону до нового якісного стану.

Суперечність між містом і селом (найбільшими суспільними структурами) зберігається в типі та рівні розвитку продуктивних сил, у формі організації праці, умовах життєдіяльності населення, численних диспропорціях і деформаціях всередині міста і села

СПЕЦИФІЧНІ ВНУТРІШНІ СУПЕРЕЧНОСТІ пов'язаних з основними формами територіального поділу та інтеграції праці. Це суперечності між територіальною концентрацією і територіальною дилатацією (повномірним розміщенням), між територіальною спеціалізацією і територіальною комплексністю, між територіальним кооперуванням і територіальним

Досягнення відповідності між розглянутими специфічними суперечностями є складним процесом територіальної координації, оптимізації та збалансованості регіонального розвитку,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]