Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.38 Кб
Скачать

37)Особливості формування й аналізу будівельного комплексу.

Будівельний комплекс (Бк) – це сукупність галузей матеріального виробництва і проектно-пошукових робіт, які забезпечують капітальне будівництво. До складу Бк входять такі галузі матеріального в-ва: будівництво, промисловість будівельних матеріалів, в-во будівельних конструкцій і деталей.. Сучасне життя суспільства без ефективного функціонування Бк просто не можливе. Рівень його розвитку впливає на формування пропорцій і темпів розвитку галузей народного господарства, РПС і розвиток регіонів. Від розвитку цієї галузі залежить будівництво житла, створення нових міст і сіл,окремих р-нів. Бк підтримує в належному стані обороноздатність країни, створює передумови для зростання в-ва в усіх галузях господарства. Переважно сировинної орієнтації- виробництво цементу, азбестово-цементних і шиферних виробів, вогнетривів, скла, керамічних труб, вапна та ін.;Фактори: сировиний, Споживчий, транспортний.

Переважно споживчої орієнтації - виробництво бетону, залізобетонних виробів і конструкцій, м'якої покрівлі, санітарно-технічних виробів та ін. Промисловість будівельних матеріалів розміщена по території України досить нерівномірно. Найбільше продукції виробляється в областях, де ведеться велике будівництво. Це Донбас і Придніпров'я (на Донецьку, Дніпропетровську і Запорізьку області припадає понад 30% усього виробництва продукції галузі). Значного розвитку набула ця промисловість у Харківській, Одеській, Львівській і Хмельницькій областях. Капітальне будівництво — це побудовані та здані в експлуатацію будівельні споруди та житлові будинки. Частка зайнятих у будівельній промисловості 7 %, обсяг виробленої продукції 4% від загального вілсотка по промисловості. Цемент: Донецьк, Рівне, Львів, Хм Миколаїв.

38.Особл формування і аналізу соціального комплексу.

1.Роль соціального комплексу у суспільному розвитку визначається двома головними функціями. Перша полягає в тому, що завдяки його функціонуванню створюється комплекс життєвих благ, необхідних для нормального розширеного відтворення робочої сили, а друга — в тому, що заклади і підприємства цього комплексу забезпечують підвищення рівня життя членів суспільства. Основне значення соціальної сфери полягає в тому, що весь комплекс її галузей забезпечує зростання рівня споживання та вдосконалення його структури.

2.Фактори розміщення – трудовий і споживчий. Фактор робочої сили або трудовий фактор пов’язаний з демографічним показником країни (регіону) і залежить від чисельності трудових ресурсів, їхньої кваліфікації, статево-вікової групи. Заклади культури, освіти та спорту обслуговують потреби населення, тому основним фактором, який впливає на їх розміщення є споживацький фактор. Можна зробити висновок - основним фактором розміщення складових соціально-культурного комплексу є наявність споживача.

3.Підгалузі(сучасний стан): Легка промисловість охоплює текстильну, трикотажну, швейну, шкіряну, взуттєву та деякі інші галузі.При розміщенні підприємства легкої промисловості орієнтуються на споживача, жіночі трудові ресурси і джерела сировини. Нині легка промисловість перебуває в глибокій кризі. Вона майже повністю втратила внутрішній український ринок.. Частка легкої промисловості у валовому суспільному продукті впала з 12 до 2%. Без розвиненої сфери послуг неможливе існування сучасного суспільства. Найпоширеніші підприємства торгівлі і громадського харчування. Вони є в кожному населеному пункті країни, вздовж основних транспортних магістралей, у поїздах, літаках тощо. Торгівля поділяється на оптову і роздрібну. Підприємства оптової торгівлі закуповують у виробників великі партії товарів і тому концентруються у великих містах і промислових центрах. Крамниці роздрібної торгівлі продають товари безпосередньо кожній людині. В останні роки їхня мережа різко зросла. У соціальному комплексі важливе значення має рекреаційне господарство (санаторії, курорти й пансіонати, будинки і бази відпочинку, санаторії-профілакторії, туристичні бази тощо). Найбільше рекреаційних закладів у Криму, Карпатах, на узбережжі Чорного та Азовського морів.

4.Проблеми - необхідність перепрофілювання бавовняних комбінатів на виробництво лляних та інших тканин, забезпеченість підприємств власною сировиною, заміна та модернізація застарілих виробництв.

5.Перспективи - В цілому перспективний напрям щодо розвитку виробництва товарів народного споживання полягає у задоволенні потреб внутрішнього ринку на основі зміцнення фінансового стану підприємств, нарощування обсягів виробництва, розширення асортименту товарів, підвищення конкурентоспроможності продукції

Різке скорочення витрат на соціальну сферу вплинуло на стан справ у цій сфері людської діяльності. Значна частина підприємств перейшла на оплатну форму, а деякі змінили форму власності. У перспективі в процесі реформування бюджетних коштівслід збільшити видатки на соціальний захист населення та розвиток соціальної сфери — медицини, освіти, науки та житлового будівництва для соціально не захищених верств населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]