Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_680678_DCB51_og.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

7.3. Робочий час, його склад і структура. Методи вивчення змісту праці та затрат робочого часу

Весь робочий час працівників поділяється на час здійснення виробничого процесу (роботи) (Тр) і час перерв (Тп) (рис.7.2).

Час роботиперіод, протягом якого працівник здійснює тру­дову діяльність. Час перервце час, протягом якого трудовий процес не здійснюється незалежно від причин і виконавець ніяких трудових дій не виконує.

Час роботи поділяють на час виконання виробничого завдання і час занятості іншими видами робіт.

Виходячи зі змісту праці робочий час поділяють на підготовчо-завершальний час (Тпз), час оперативної роботи (Топ) і час обслу­говування робочого місця (Тобс).

Підготовчо-завершальний часце час, який витрачається на підготовку до виконання заданої роботи і дії, пов’язані з її завер­шенням (отримання інструментів, технологічної та планово-облі­кової документації, інструктаж про проведення робіт, здавання інструменту й документації, для ІТР і службовців час на отри­мання завдання, звіт про виконання робіт, приймання і здавання зміни тощо).

Час оперативної роботи охоплює час основної роботи (То) і час допоміжної роботи (Тдоп). Час основної роботи це час, протягом якого працівник видозмінює форми і якість предмета праці. За характером праці час основної роботи можна поді­лити на:

  • час ручної роботи — час на виконання технологічних опера­цій з оброблення предмета праці без використання машин та об­ладнання);

  • час машинно-ручної роботи. Працівник здійснює технологічні операції з використанням машин або пересування предмета праці за допомогою спеціальних механізмів;

  • час спостереження за роботою обладнання.

Час допоміжної роботице час на забезпечення виконання основної роботи.

Час обслуговування робочого місцяце час, протягом якого здійснюються роботи з нагляду за обладнанням і підтриманням робочого місця в нормальному стані. Він поділяється на час тех­нічного обслуговування робочого місця тех) і час організаційного обслуговування робочого місця орг).

Час технічного обслуговування робочого місця — це час на до­гляд за робочим місцем, пов’язаний із виконанням конкретних операцій.

Час організаційного обслуговування робочого місця — це час на підготування робочого місця до виконання всього обсягу робіт протягом зміни.

Перерви поділяють на регламентовані й нерегламентовані. Час регламентованих перерв (Тпр) є об’єктивно необхідним і заздале­гідь передбаченим. До нього належать:

Час перерв з організаційно-технологічних причин пот) це пе­рерви в роботі, передбачені технологією виробництва певного ви­ду продукції.

Час перерв на відпочинок, особисті потреби воп). Цей час пе­редбачено законодавством для запобігання втомі, підтримки нор­мальної працездатності та особистої гігієни.

До нерегламентованих перерв відносять час перерв, які вини­кають унаслідок порушення встановленої технології та організації виробництва (Тпнот), наприклад, перебоями в постачанні, несправ­ністю обладнання. Крім того, до нерегламентованих перерв відно­сять і час перерв, зумовлених порушеннями трудової дисципліни (Тптд), запізнення на роботу, передчасне залишення робочого міс­ця, прогули тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]