Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_680678_DCB51_og.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

7.4. Сутність нормування праці

В умовах переходу економіки України до ринкових відносин об'єктивно зростає роль нормування праці як однієї з суттєвих ланок економічного механізму, що визначає ефективність діяльно­сті підприємства. Як свідчить досвід, ефективність використання праці тісно пов'язана з загальними економічними результатами діяльності підприємства, тому надзвичайно актуальним є прове­дення систематичної роботи зі зниження питомих витрат праці, а тому значно зростає роль і значення нормування праці на підпри­ємстві. Використання прогресивних норм праці в сучасних умо­вах господарювання стає однією з найважливіших умов еконо­мічного добробуту підприємства і конкурентноздатності його про­дукції.

Нормування праці на підприємстві система засобів і методів установлення міри праці, необхідної для об’єктивної оцінки його ефективності й відповідного рівня його оплати.

До засобів норму­вання праці відносять централізовано розроблені нормативні матеріали, засоби вимірювання та аналізу трудових процесів, комп’ю­терну техніку. Що стосується методів нормування, то вони, влас­не, є технологіями встановлення й застосування норм праці.

Метою нормування праці на підприємстві є забезпечення ефек­тивного використання його матеріальних і трудових ресурсів, конкурентноздатності продукції на основі цілеспрямованих заходів щодо зниження трудових витрат у результаті впровадження досяг­нень науки і передового досвіду.

Нормування праці на підприємстві покликано вирішувати такі завдання:

  • забезпечувати науково обґрунтовану базу для внутрішнього виробничого планування та організації праці;

  • сприяти виявленню й використанню резервів росту продуктив­ності праці та зниження собівартості продукції;

  • стимулювати підвищення кваліфікації працівників на основі наукового узагальнення і масового розповсюдження передового виробничого досвіду;

  • сприяти вдосконаленню оплати праці, встановленню пов­нішої відповідності між мірою праці та мірою винагороди за працю.

Основні положення нормування праці можна звести до наступного:

  1. Обсяг виробництва продукції багато в чому залежить від якості норм, наукового обґрунтування технологічних нормативів, покладених в їх основу.

  2. Значний вплив на тривалість виконання роботи здійснює ор­ганізація виробництва, тому форма організації виробництва по­винна бути такою, щоби тривалість операційного, технологічного і виробничого циклів була найменшою за конкретних умов.

  3. Рівень кваліфікації та виробничого досвіду, рівень загальної та професійної освіти здійснюють значний вплив на успішність трудової діяльності, тому наукове вивчення, узагальнення і масове розповсюдження передового виробничого досвіду є засобами під­вищення ефективності праці, що повинні максимально використо­вуватись у практиці нормування на підприємствах.

  4. Режими праці й відпочинку можуть бути науково обґрунтованими тільки на основі психофізіологічного аналізу, а для забез­печення змістовності й привабливості праці потрібен і соціальний аналіз трудових процесів.

Що повніше ці моменти враховано в розробленні норм, то ви­щим буде рівень їх наукового обґрунтування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]