Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_Автомобілі.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

20. Сили які діють в кривошипному механізмі.

Отношение полного объема цилин­дра к объему камеры сжатия называется степенью сжатия £= уас. Степень сжатия показывает, во сколько раз уменьшается объем рабочей смеси или воздуха при перемещении поршня из НМТ в ВМТ. Повышение степени сжа­тия позволяет увеличить мощность дви­гателя и улучшить его экономичность. Возможность увеличения £ определяется главным образом свойствами топлив, токсичностью отработанных газов и на­грузкой на детали кривошипно-шатун-ного механизма; для карбюраторных

автомобильных двигателей г = 6,5 10, а для дизеля г = 15 -4- 22.

Результирующий момент касательных сил 7", действующих на каждую шатун­ную шейку коленчатого вала, называют эффективным крутящим моментом Ме многоцилиндрового двигателя. Момент Ме зависит от давления газов и рабоче­го объема двигателя; для карбюра­торных малолитражных двигателей Ме = 70-г- 120 Н • м, для карбюраторных двигателей грузовых автомобилей Ме = = 200-^450 Н ■ м, для дизелей грузовых автомобилей большой грузоподъемно­сти Ме= 5004-2500 Нм.

21. Призначення ходової системи автомобіля, функціональні елементи. Призначення несучої системи автомобіля, вимоги до неї. Ходова система .

Призначення – слугує для з’єднання в єдине ціле рами ( кузова ) , механізмів керування , підвіски , мостів , коліс та забезпечує передачу всіх сил і моментів від коліс до рами ( кузова ) або навпаки , при руху автомобіля прямо , на повороті дороги або при зупинці та гальмуванні .

Вимоги .

- забезпечення автоматичної адаптації ходової системи до умов руху та автоматичного керування рухом автомобіля і виключення (клювків , присідань , галопувань , надмірних кренів , пробоїв , тощо).

- забезпечення оптимального розподілу сил тяжіння на колеса .

- забезпечення заданих показників плавності ходу .

- забезпечення постійної найбільш оптимальної взаємодії коліс з дорогою при різноманітних умовах руху .

- мінімальна металоємність конструкції .

- дешевизна та технологічність виготовлення .

- простота та зручність технічного обслуговування .

- уніфікація .

Класифікація .

- За конструкцією несівної системи ( рамна або кузовна ) .

- За конструкцією підвіски ( за переміщенням коліс відносно рами і коливанням коліс , за підтриманням кузова на заданій висоті та в горизонтальній площині , за типом пружного елемента підвіски ) .

Загальна будова – несівна система , підвіска , мости , колеса та шини .

Несівна система .

Призначення - слугує для розміщення двигуна , кузова всіх агрегатів , механізмів , систем та з’єднання в єдине ціле всіх елементів ходової частини .

Вимоги – Жорсткість , надійність та довговічність при невеликій вазі . Дешевизна та технологічність виготовлення . Оптимальність розташування агрегатів , вузлів , механізмів та систем автомобіля . Забезпечення комфорту та безпеки пасажирів при використанні в пасажирських автотранспортних засобах

Захист пасажирів , вантажів від вібрацій . Надійна шумо- , пило-, газо-, тепло і гідроізоляція та захист від корозії пасажирських салонів . Забезпечення низького розташування вантажу та можливість використання засобів механізації при навантаженні ( розвантаженні ) . Можливість установки додаткового обладнання на автомобіль та автоматичних систем керування рухом .

Класифікація :

  1. Рамна ( Драбинна , хребтова , об’єднана , периферійна , Х-подібна ) .

  2. Кузовна ( За призначенням – вантажні , пасажирські , вантажопасажирські . За конструкцією – каркасні , напівкаркасні , без- каркасні . За розподілом навантаження – кузова з несучим корпусом та кузова з несівною основою , де навантаження розподіляється між рамою та кузовом ) .

Конструкція несівної системи ( Рама , кузов , тягово-зчіпний пристрій ,

модульні елементи ) .