Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_Автомобілі.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

4. Сили, що діють на автомобіль у загальному випадку руху.

Схема сил, що діють на автомобіль у загальному випадку руху наведена на рис. 4.2. Для аналізу цих сил зробимо такі припущення:

- дорожні умови під правими та лівими колесами кожного з мостів автомобіля однакові, тому всі сили, що діють на міст, можуть бути зведені до його середини;

-автомобіль симетричний відносно поздовжньої ос;:

- нормальні складові реакції дороги докладені до середини контактної поверхні, а їх зміщення враховане в моментах оперу коченню коліс мостів.

Рис. 4.2. Схема сил, що діють на автомобіль у загальному випадку руху

Спроектувавши всі сили, що діють на автомобіль, на площину, паралельну опорній поверхні, одержимо:

Силу, яка стоїть у лівій частині виразу і чисельно дорівнює сумарній найбільшій повній коловій силі на ведучих колесах автомобіля (тобто сумарній коловій силі в усталеному режимі на жорстких колесах)

будемо називати силою тяги автомобіля та позначати рр.

5. Рівняння силового балансу автомобіля. Умова руху автомобіля.

Фізичний зміст тягового балансу полягає в тому, що у будь-який момент руху автомобіля сила тяги автомобіля дорівнює сумі сил опору руху автомобіля.

Як було вже зазначено, у деяких випадках величина колової сили на ведучих колесах визначається зчепленням коліс з опорною поверхнею: колова сила на ведучих колесах не повинна бути більшою за силу зчеплення коліс з дорогою. Якщо ця умова порушується, колеса буксують.

З достатньою точністю можна вважати, що максимальне значення сили тяги автомобіля не повинно перевищувати силу зчеплення:

6. Динамічний фактор автомобіля. Визначення швидкості руху автомобіля на маршруті з використанням динамічної характеристики.

7. Трансмісія автомобіля, класифікація, вимоги. Призначення кожного з її складових елементів.

Трансмісія призначена для зв'язку двигуна з ведучими колеса­ми автомобіля, а також для зміни на них крутного моменту і частоти обертання відповідно до зовнішніх сил опору і швидкості руху автомобіля.

За конструкцією трансмісії сучасних автомобілів класифікують на механічні, гідравлічні, електричні та комбіновані (гідромеханічні, електромеханічні). За характером зміни крутного моменту, вони можуть бути ступінчастими і безступінчастими. За способом керування неавтоматичні, автоматичні та автоматизовані (напівавтоматичні).

Ступінчастими механічними трансмісіями з неавтоматичним керуванням обладнана більша частина сучасних легкових, вантажних та спеціальних автомобілів. До складу такої найбільш типової трансмісії належать зчеплення, коробка передач, карданна передача, головна передача, міжколісний диференціал, привод ведучих коліс. На деяких автомобілях до трансмісії дораховують також додаткові або роздавальні коробки передач, подільники, міжосьові диференціали тощо.

Конструкція механічної трансмісії визначається здебільшого загальною схемою компонування автомобіля - розміщенням двигуна, кількістю та розташуванням ведучих коліс і мостів, а також тягово-швидкісними вимогами до автомобіля.