Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

4. Шикування передового загону

При успішному розвитку наступу батальйон, залежно від обстановки, може бути призначений в передовий загін.

Похідний порядок батальйону, призначеного в ПЗ, шикується із вра­хуванням швидкого розгортання підрозділу в бойовий порядок і вступу його в бій. Він складається з колони головних сил і охорони.

Для охорони колони від батальйону, що наступає в передовому загоні або авангарді, висилають у напрямку руху на відстань 5-Ю км головну по­хідну заставу, (ГПЗ) силою до взводу або роти із засобами підсилення.

ГПЗ силою до роти від себе висилає головний дозір (ГД) у складі взводу на віддалення 3-5 км, а (ГПЗ) силою до взводу і головний дозір — дозорне відділення на віддалення, що забезпечує спостереження за ним і підтримку його вогнем.

5. Ведення зустрічного бою.

Зустрічний бій головних сил полку розпочинається боротьбою пере­дового загону або авангарду з органами похідної охорони противника. Зус­трічний бій похідної охорони — боєм головної похідної застави.

Головна похідна застава при зустрічі з розвідкою і підрозділом охоро­ни противника вогнем і рішучими діями з ходу знищує їх і продовжує викону­вати поставлене завдання. Зустрівши противника, який переважає по силі, вона займає вигідний рубіж, вогнем усіх засобів завдає йому поразки, створює умовии для розгортання і вступу в бій колони, яка охороняється ГПЗ, із зайнятого Рубежу забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, з переходом їх в атаку наступає у вказаному їй напрямку, як правило в першому еше­лоні батальйону. Артилерійські підрозділи відразу ж займають вогневі позиції, відкривають вогонь по колонах противника, які підходять, придушують його артилерією, противотанкові засоби і підтримують бій ГПЗ, а також висування, розгортання і бій головних сил батальйону. Підрозділи протитанкових засобів висувають на загрожуючий напрям для прикриття розгортання голов­них сил батальйону.

Передовий загін (авангард) під прикриттям ГПЗ і вогню артилерії, ви­користовуючи приховані підходи, а іноді й маскування димами й аерозоля­ми, швидко виходить на напрямок удару, на ходу розгортається в бойовий порядок і стрімкою атакою, як правило у фланг чи в тил, завершує знищення похідної охорони противника. Після цього він стрімко захоплює вказаний йому рубіж і втримує його до підходу головних сил полку.

У випадку, коли противник випередив полк (батальйон) у розгортанні головних сил і переході в наступ, командир МП (МБ) організовує відсіч його частиною сил з місця, а головними силами завдає удар по флангу і тилу про­тивника, який наступає.

Передовий загін (авангард) при цьому закріплюється на вигідному ру­бежі, вогнем усіх засобів і активними діями сковує противника, забезпечуючи маневр головних сил.

Успіху в зустрічному бою досягає той, хто діє сміливо і рішуче, швид­ко захоплює ініціативу й утримує її в ході бойових дій.

6. Розміщення і переміщення тилових підрозділів у зустрічному бою

Підрозділи технічного забезпечення тилу полку і батальйону з зав'яз­кою зустрічного бою розгортаються: за бойовим порядком за можливістю у важкодоступних для танків районах у готовності до забезпечення підрозділів батальйонів боєприпасами, пальним і надання технічної та медичної допомоги.

Медичні пункти полку й батальйонів і пункти технічного спостере­ження батальйонів переміщуються за атакуючими підрозділами першого еше­лону полку і батальйонів у готовності до надання медичної допомоги пора­неним, визначення місцезнаходження техніки, яка вийшла із ладу.

При організації медичного забезпечення переслідування необхідно враховувати:

— умови виникнення переслідування (в результаті успішного розвит­ку наступу, зустрічного бою чи навмисного відходу противника);

— спосіб переслідування (з фронту, по шляхах, паралельних напрямку відходу противника, комбінованим способом — одночасно з фронту і по паралельних напрямках);

— ведення переслідування безперервно вдень і вночі, в будь-яку погоду.

Глава дев'ята

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]