Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

9.3. Перевезення полку залізницею. Принципи фор­мування військового ешелону. Райони завантаження і розвантаження підтримка бойової готовності при перевезенні

Підрозділи полку перевозять залізничним транспортом декількома ешелонами, батальйон — одним або двома. Розрахунок на перевезення скла­дають враховуючи збереження організаційної цілісності підрозділів і забез­печення їх готовності до ведення бою після розвантаження.

Для скорочення часу на організацію перевезення по залізниці штаб полку має готові варіанти розрахунків.

Принципи формування військового ешелону

Під військовим ешелоном розуміють організовані для перевезення в одному потязі військову частину, підрозділ і бойову техніку.

Військовий потяг має 20 вагонів і більше (у двохосьовому обчисленні). Він, як правило, формується із різноманітного рухомого складу, тому

Довжину доцільно вимірювати в умовних вагонах.

Умовний вагон — це двохосьовий 20 тонний критий вагон довжиною 8,2м. При визначеної потрібної кількості рухомого складу та складу військового потяга, крім довжини, визначають і його масу. Уніфікована норма маси довжина потяга в напрямку перевезення встановлюються графіком руху. Маса і довжина одного потяга такі: 1500 т — 40 умовних вагонів, 3000 т — 57 умовних вагонів.

Кожному військовому ешелону на весь період перевезення присвою­ють номер, який, як правило, не змінюється до прибуття його в пункт розван­таження. Але в одному потязі може бути і декілька ешелонів.

Військовий потяг з ешелоном формується таким чином, щоб криті вагони з людьми і діючими кухнями знаходились у середній частині потяга, а платформи і напіввагони з бойовою й іншою технікою — в головній і хвостовій частинах.

Вагони з небезпечним вантажем відділяють спеціальним прикриттям від локомотива, хвоста потяга, пасажирських вагонів, вагонів із діючими кухнями.

При перевезенні залізничним транспортом у кожному військовому ешелоні наказом по полку призначають начальника військового ешелону, за­місника начальника ешелону з виховної роботи, помічника начальника еше­лону з бойового забезпечення, помічника начальника ешелону з тилового забезпечення, начальника зв'язку, лікаря (фельдшера) військового ешелону.

При тривалості перевезення військ більше 3-х діб і при наявності у військовому потязі не менше 10 людських вагонів до його складу входять вагон-ізолятор, а при наявності в потязі менше як 10 людських вагонів у паса­жирському вагоні виділяють купе-ізолятор.

В одному з вагонів лікар (фельдшер) розгортає медичний пункт.

У кожному чотирьохосьовому вагоні повинно бути 60-72 чоловіка, а при однодобовому перевезенні —до 100 чол. При цьому забороняється використо­вувати вагони, в яких перевозили раніше кислоти, отруйні засоби і тварин.

Офіцерів, як правило, перевозять у пасажирському вагоні.

Залізничний потяг під військовий ешелон готує спочатку персонал за­лізниці. Промивають гарячою водою і дезінфікують пасажирські вагони, вагони-ізолятори, вагони-кухні, вагони — продсклади. Екіпірують пасажирські вагони під особовий склад.

Комісія, яку призначає начальник відділення дороги, проводить конт­рольний огляд залізничного потяга. Потім вона складає акт і записує резуль­тати огляду. Двері вагонів пломбують. Сформований потяг подається під завантаження у визначений термін. Для несення внутрішньої і вартової служ­би призначають добовий наряд у складі:

— чергового по ешелону і його помічника;

— чергових по ротах;

— днювальних по вагонах;

— варту;

— чергового підрозділу;

— чергового сигналіста.

Під час руху потяга в кожному вагоні призначають старшого (із мо­лодших офіцерів або сержантів), а взимку — солдата який топить пічку.

Для виконання основних завдань щодо забезпечення підрозділів еше­лону при завантаженні (розвантаженні) й при русі створюють спеціальні ко­манди: навантаження — розвантаження, зв'язку, ліквідації наслідків при застосуванні противником зброї масового ураження;

Бойову техніку і зенітні засоби, які виділені для прикриття району завантаження, а також тягачі, грузяться на платформи в останню чергу.

Техніку на платформах кріплять екіпажі машин, перед цим заготовлю­ють прокладки під катки, гусениці й колеса машин, дріт, бруски і колодки, а також металічні підпори. Техніку ставлять на гальма і нижчу передачу, гар­мати застопорюють, люки закривають.

Медичний пункт полку перевозять у складі перших ешелонів полку.

Начальника медичної служби полку разом із командним пунктом пол­ку перевозить перший військовий ешелон.

Тиловий пункт управління полку відходить після відправки більшої частини запасів матеріальних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]