Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

1.3. Підрозділи, частини, з'єднання та об'єднання сухопутних військ

Організаційно сухопутні війська складаються з армійських корпусів, дивізій, бригад, полків, окремих частин, батальйонів, дивізіонів, батарей, рот, взводів, відділень та обслуг.

Корпус — оперативно-тактичне з'єднання в сухопутних військах та інших видах Збройних сил. У своєму складі він може мати кілька з'єднань і частин родів військ, спеціальних військ, органів управління та забезпечення.

Дивізія — основне тактичне з'єднання в різних видах Збройних сил. Вона призначена для виконання тактичних завдань у складі армійських корпусів або самостійно, у взаємодії із з'єднаннями та частинами інших родів військ і спе­ціальних військ, з авіацією, а на приморських напрямках — із силами флоту.

Найчастіше дивізія складається з декількох полків (бригад) та батальйо­нів різних родів військ (сил), частин і підрозділів спеціальних військ і тилу. За­лежно від належності до певного виду Збройних сил, призначення, організації та озброєння, існує багато типів дивізій (механізовані, танкові, піхотні, авіаційні ППО та інші).

Механізовані й танкові дивізії є основними загальновійськовими так­тичними з'єднаннями сухопутних військ.

Бригада — тактичне з'єднання. За бойовим складом вона менша дивізії І призначена для ведення загальновійськового, повітряною, морського бою або Для забезпечення бойових дій. Бригади бувають: механізовані, танкові, арти­лерійські, ракетні, зенітно-ракетні тощо. У сухопутних військах бригада скла­дається з декількох батальйонів (дивізіонів) основних родів військ, підрозділів спеціальних військ і тилу.

Полк — основна тактична частина в різних видах Збройних сил і родах військ, яка призначена для виконання бойових завдань, здебільшого у складі з’єднання, а також самостійно. Залежно від належності до роду військ (сил), спеціальних військ, він може вести загальновійськовий, протиповітря­ний, повітряний бій або забезпечувати бойові дії. Переважно складається з управління, декількох батальйонів (дивізіонів), підрозділів бойового, техніч­ного, тилового та медичного забезпечення.

Механізовані й танкові полки є основними загальновійськовими так­тичними частинами сухопутних військ. Вони призначені для виконання так­тичних завдань самостійно чи у взаємодії з об'єднаннями і частинами інших військ і спеціальних військ, з авіацією, а на приморських напрямках — із силами флоту.

Батальйон — основний тактичний підрозділ у сухопутних, аеромобільних військах і морській піхоті. Може бути механізованим (піхотним, мото­піхотним), танковим, аеромобільним, інженерно-саперним, автомобільним тощо. Механізований батальйон складається з командування, штабу, трьох механізованих рот і підрозділів (вогневої підтримки, протитанкового, зв'яз­ку), технічного обслуговування, постачання та медичного пункту. У складі тан­кового батальйону є три танкові роти та підрозділи бойового забезпечення.

Рота — основний тактичний підрозділ у Збройних силах. Може бути стрілецькою (механізованою), піхотною (мотопіхотною), танковою, радіо­технічною, саперною, автомобільною тощо. Роти входять до складу батальйо­нів (полків) або існують самостійно.

Взвод— підрозділ, який входить до складу роти, батареї. Можуть бути й окремі взводи у складі частин, з'єднань, управлінь, закладів і т.д. Існують взводи механізовані, аеромобільні, артилерійські, мінометні, протитанкові, розвідувальні, саперні, зв'язку, управління, комендантські, регулювання, ме­дичні, господарські, забезпечення, обслуговування тощо.

Як правило, взвод у своєму складі має два-чотири відділення (обслу­ги, екіпажі).

Відділення — первинний тактичний підрозділ. У ньому може бути 6-12 чоловік на чолі з командиром (сержантом, старшиною). Воно входить до складу механізованих, мінометних, аеромобільних, саперних та інших взводів. У танкових військах та авіації відділенню відповідає екіпаж танка (літака, вер­тольота), в артилерії — обслуга гармати.

Обслуга — група військовослужбовців, яка безпосередньо обслуговує гармату, кулемет та інші види зброї і техніки; первиннний (найменший) підрозділ в артилерії, військах ППО, зв'язку тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]