Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

1.2. Сухопутні війська

Різниця в бойових властивостях різноманітного озброєння зумовила поділ сухопутних військ на роди військ і спеціальні війська. Виходячи з цьо­го, до складу сучасних сухопутних військ входять такі роди військ: механізо­вані, танкові, аеромобільні, ракетні війська й артилерія (РВ і А), війська протипо­вітряної оборони сухопутних військ (ППО СВ), а також армійська авіація, час­тини і підрозділи спеціальних військ, частини і заклади тилу.

Механізовані й танкові війська становлять основу сухопутних військ. Вони призначені: в наступі — для прориву оборони противника, знищення його угрупування, захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів, форсу­вання водних перешкод, переслідування противника, що відступає, ведення зустрічних битв, боїв і дій у складі морських та повітряних десантів; в обо­роні — для утримання районів, рубежів і позицій, які займають війська, відби­вання ударів противника і завдавання поразки його наступаючим військам.

Механізовані війська є найчисельнішим родом військ Збройних сил України. Вони, маючи високу бойову самостійність і універсальність, здатні виконувати завдання на різній місцевості й в будь-яку погоду, на головних або другорядних напрямках, в першому чи другому ешелоні бойових по­рядків (оперативного шикування).

Основу механізованих військ становлять з'єднання і частини, які осна­щені танками та бойовими машинами піхоти, бронетранспортерами, сучас­ною артилерією та протитанковими керованими ракетами, засобами ППО та всебічного забезпечення. Високоточна зброя надає з'єднанням більшу вогне­ву міць, ударну силу і маневреність, забезпечує ведення бойових дій у висо­ких темпах і на велику глибину.

Танкові війська — основна ударна сила сухопутних військ. Маючи по­тужний вогонь, високу рухливість і маневреність, їх використовують пере­важно на головних напрямках: у наступі — в складі ударних угрупувань у першому чи другому ешелоні, а в обороні — в складі других ешелонів і ре­зервів для нанесення контрударів (контратак) і завершення розгромлення про­тивника, що вклинився в оборону.

Сухопутні війська озброєні танками Т-64, 1-12, Т-80. Танки, як засіб боротьби, призначені для виконання широкого діапазону завдань у сучасно­му загальновійськовому бою. Сучасні танки створюють з урахуванням ос­танніх досягнень науки і техніки, на основі сучасних технологій. Вони вдос­коналюються шляхом підвищення вогневої потужності, рухливості, покра­щання експлуатаційних властивостей. Підвищення вогневої потужності танків досягають: встановленням гармат великих калібрів, які забезпечують великі початкові швидкості снарядів; створенням боєприпасів із великими можливостями щодо ураження цілей; оснащенням приладами і механізмами, які підвищують імовірність влучення в ціль, швидкострільність і маневреність вогню, скорочують час на підготовку вихідних даних для стрільби та вико­нання пострілу; покращенням умов перебування в танку екіпажу.

Аеромобільні війська — високомобільний рід сухопутних військ, при­значений для охоплення противника з повітря і виконання завдань у його тилу, знешкодження засобів ядерного нападу, пунктів управління, захоплення та ут­римання важливих районів, рубежів, об'єктів в оперативній і тактичній гли­бині противника.

Ракетні війська й артилерія є основними вогневими засобами сухопут­них військ. Ракетні війська уражають засоби ядерного і хімічного нападу, ос­новні угрупування, військ авіації на аеродромах, засоби протиповітряної обо­рони, пункти управління, тилові та інші важливі об'єкти противника в усій гли­бині його оперативного шикування, а на приморських напрямках вони руйну­ють пункти базування Військово-морських сил противника та знищують його бойові кораблі й судна. Ракетні війська складаються із: з'єднань і частин опера­тивно-тактичних ракет, тактичних ракет і ракетно-технічних частин та підрозділів, які входять до складу загальновійськових об'єднань.

Артилерія призначена для знищення та придушення засобів ядерного і хімічного нападу, артилерії, танків, бойових машин піхоти, вертольотів на май­данчиках, протитанкових та інших вогневих засобів, живої сили, пунктів уп­равління, засобів протиповітряної оборони, радіоелектронних засобів, руйну­вання фортифікаційних споруд противника, дистанційного мінування місце­вості та виконання завдань світлового забезпечення.

Маючи велику потужність і влучність вогню, здатність швидко готува­тися до виконання завдання, здійснювати маневр і швидко зосереджувати во­гонь на найважливіших об'єктах, артилерія залишається основним засобом вогневого ураження противника. Свої завдання в загальновійськовому бою вона виконує у взаємодії з авіацією, ракетними частинами та бойовими засобами інших родів військ.

Останнім часом відбулися якісні зміни: в артилерії збільшилась дальність її стрільби і потужність вогню; широке застосування знайшла самохідна арти­лерія; з'явилися боєприпаси підвищеної потужності та з готовими стрілоподіб­ними і бойовими елементами, а також із системами самонаведення на ціль. Удос­коналюються системи керування вогнем.

Суттєві зміни відбулися в протитанкових засобах. Впровадження у війська протитанкових керованих ракет з автоматичною та напівавтоматич­ною системами керування, збільшення кількості протитанкових засобів безпо­середньо в підрозділах значно підвищують їхню можливість щодо ураження броньованих об'єктів противника.

Артилерія складається із з'єднань, частин і підрозділів гаубичної, гар­матної, реактивної, протитанкової артилерії, мінометів, протитанкових керо­ваних ракет, а також частин і підрозділів артилерійської розвідки.

Артилерія, яка організаційно входить до складу загальновійськових об'єднань, з'єднань, частин і підрозділів, с військовою і поділяється на армійсь­ку, корпусну, дивізійну, бригадну, полкову та батальйонну.

Для вогневого ураження противника артилерія застосовує такі види вогню: вогонь по окремій цілі, зосереджений вогонь, масований вогонь, неру­хомий і рухомий загороджувальний вогонь, послідовне зосередження вогню, вогневий вал і рухому вогневу зону.

Війська протиповітряної оборони сухопутних військ організаційно вхо­дять до складу загальновійськових з'єднань, частин і підрозділів. Вони є одним із найважливіших засобів боротьби з повітряним противником. Ці війська скла­даються із зенітно-ракетних, зенітних ракетно-артилерійських, зенітно-артиле­рійських, радіотехнічних частин і підрозділів. Війська ППОСВ призначені для: знешкодження повітряного противника на всіх можливих висотах його дій у будь-яку погоду, як вдень, так і вночі, в умовах активної радіопротидії; недопу­щення ведення противником повітряної розвідки; боротьби з аеромобільними військами і повітряними десантами на маршрутах їхнього польоту і під час висадки; знешкодження вертольотів вогневої підтримки, які діють із засідок; своєчасного сповіщення військ про дії повітряного противника; прикриття угрупувань військ, пунктів управління, аеродромів, тилових та інших об'єктів від ударів противника з повітря, а також при перегрупуваннях (переміщеннях, пе­ресуваннях) військ і розміщенні їх на місці.

Вони озброєні рухомими зенітно-ракетними та артилерійськими комп­лексами, радіолокаційною технікою для виявлення цілей і автоматизованими системами керування вогнем.

Зенітно-ракетні комплекси (системи) та зенітна артилерія військ ППОСВ мають високу ефективність вогню і маневревість. Вони здатні знищу­вати повітряного противника в усьому діапазоні висот його можливих дій.

Залежно від організаційної належності з'єднання, частини і підрозділи можуть бути дивізійного, бригадного або полкового підпорядкування.

Кількість частин і підрозділів військ ППО СВ у тій чи іншій ланці, їхня організація та типи зразків військової техніки повинні відповідати способам дій військ, що прикриваються, типам засобів повітряного нападу та способам їхніх дій в угрупуваннях військ і об'єктах тилу.

Так, у механізованих і танкових частинах є зенітні дивізіони, озброєні самохідними зенітно-ракетними, зенітними гарматно-ракетними, зенітно-арти­лерійськими, радіолокаційними і переносними зенітними комплексами, які здатні діяти в бойових порядках підрозділів і вести розвідку та вогонь у русі по літаках і вертольотах тактичної, палубної та армійської авіації, яка діє пере­важно на граничне малих і на малих висотах, і забезпечувати безпосереднє при­криття цих підрозділів на полі бою.

Радіотехнічні частини й підрозділи призначені для ведення розвідки по­вітряного противника, забезпечення командних пунктів (пунктів управління) ППО і командних пунктів частин даними про новітряну обстановку, сповіщен­ня військ і контролю за польотами своєї авіації.

Засоби ППО СВ застосовують у тісній взаємодії з винищувальною авіа­цією. Це дозволяє успішно вести боротьбу з літаками, вертольотами, безпілот­ними літальними апаратами (БПЛА) противника в будь-якій обстановці.

Армійська авіація загальновійськових об'єднань і з'єднань є засобом командирів корпусів та дивізій. Вона призначена для авіаційної підтримки військ шляхом знищення наземних об'єктів противника на передньому краї та в гли­бині оборони, знищення повітряних десантів, мінування місцевості, ведення повітряної розвідки і виконання завдань всебічного забезпечення бою.

Армійська авіація оснащена бойовими, транспортно-бойовими та де­сантними вертольотами, різноманітними літаками та спеціальною авіацією.

Спеціальні війська призначені для виконання завдань щодо забезпе­чення бойових дій військ. Вони є в кожному виді Збройних сил. До них нале­жать: розвідувальні, інженерні, хімічні та інші війська (частини, підрозділи).

Тил Збройних сил забезпечує війська всіма видами матеріальних засобів і зберігає їхні запаси, готує шляхи сполучення, забезпечує військові перевезен­ня тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]