Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

1.1. Види збройних сил україни, їх призначення в мирний і воєнний час

У системі заходів щодо підготовки та зміцнення Збройних сил України важливе значення надають встановленню та вдосконаленню їхньої організа­ційної структури та складу.

У зв'язку з тим, що Збройні сили є складним організмом, складові час­тини якого мають свою специфіку професійної підготовки і бойового застосу­вання, їх поділяють на види. Кожний із них призначений для ведення воєнних дій на суші, морі та в повітрі.

Збройні сили України складаються з чотирьох видів:

/. Сухопутних військ;

2. Військ Протиповітряної оборони;

3. Військова-Повітряних сил;

4. Військова-Морських сил.

Матеріальне і технічне забезпечення всіх видів Збройних сил — завдання тилу Збройних сил України.

ВИДИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Сухопутні війська

Військово-Повітряні Сили

Війська Протиповітряної Оборони

Військово-МорськіСили

РОДИ ВІЙСЬК

1. Механізовані. І. БА. І.ЗРВ. 1 Підводні сили.

2. Танкові. 2.ВА. 2.РТВ. 2. Надводні сили.

3. РВ і А. 3. ША. З.Спеціальні 3. ВМС авіація.

війська. 4. Берегові війська і морська піхота.

4. Аеромобільні. 4 РА. 5. Спец, війська.

5. Війська ППОСВ. 5. ВТА.

6. Армійська ав. 6. Спец, ав

7. Спеціальні війська.

Спеціальні війська Збройних сил

1. Розвідувальні. 9. Автомобільно-дорожні.

2. Військово-космічні. 10. Охорони тилу.

3. Інженерні. 11. Трубопровідні.

4. Хімічні. 12. Інженерно-аеродромні.

5.РЕБ. ІЗ. Пошуково-рятувальні.

6. Повітроплавальні. 14. Гідрографічні.

7. Зв'язку. 15. Гідрометеорологічні.

8. Технічного забезпечення.

Тил Збройних сил

1. З'єднання і частини матеріального забезпечення.

2. З'єднання і частини технічного забезпечення.

3. З'єднання, частини й установи медичного забезпечення

Кожен із видів Збройних сил складається з родів військ (родів авіації у Військово-повітряних силах, родів сил у Військово-морському флоті), спец­іальних військ і тилу. До роду військ (сил) входять військові формування, які володіють притаманною тільки їм зброєю та військовою технікою зі своїми способами їх бойового застосування.

Сухопутні війська — найчисельніший, комплексний за озброєнням і технічним оснащенням вид Збройних сил, призначений для виконання страте­гічних і оперативно-тактичних завдань на сухопутних театрах воєнних дій (ТДВ). За своїми бойовими можливостями вони здатні самостійно або у взає­модії з іншими видами Збройних сил відбивати вторгнення сухопутних військ, великих повітряних і морських десантів противника, наносити йому одно­часні масовані вогневі удари на всю глибину оперативного шикування, про­ривати оборону противника, здійснювати стратегічний наступ у високих тем­пах на велику глибину та закріплюватися на зайнятій території.

Основні властивості сухопутних військ: велика вогнева міць та удар­на сила, висока маневреність і повна бойова самостійність. Вони оснащені ракетною зброєю, іншими видами зброї та бойової техніки, засобами зв'яз­ку та транспортом.

Військово-повітряні сили призначені для нанесення ударів по авіацій­них, сухопутних і морських угрупуваннях противника, авіаційної підтримки Сухопутних військ і Військово-морських сил, а також для ведення повітряної розвідки і повітряних перевезень. Вони мають у своєму складі такі роди авіації: бомбардувальну, штурмову, винищувальну, розвідувальну, транспортну та спеціальну. Військово-повітряні сили озброєні багатоцільовими надзвуковими винищувачами, бомбардувальниками, а також вертольотами.

Бомбардувальна авіація уражає важливі об'єкти в оперативній гли­бині противника, затримує та знищує його резерви, веде повітряну розвідку.

Винищувальна авіація призначається для виявлення та знищення по­вітряного противника, ураження його наземних об'єктів, ведення повітря­ної розвідки.

Штурмова авіація знищує засоби ураження і живу силу противника в тактичній та оперативній глибині, уражає малорозмірні та рухомі об'єкти, зни­щує вертольоти, веде розвідку, розміщує мінні загородження.

Розвідувальна авіація призначена для ведення повітряної розвідки міс­цевості противника, та погоди, знищення його особливо важливих об'єктів.

Транспортна авіація висаджує повітряний десант, перевозить вантажі, евакуює поранених та хворих, веде розвідку, влаштовує мінні загородження.

Спеціальна авіація призначена для ведення радіоелектронної боротьби, забезпечення управління та зв'язку, ведення розвідки, дозаправлення літаків пальним у польоті, евакуації поранених та ін.

Війська протиповітряної оборони ведуть боротьбу з повітряним против­ником, уражають його повітряні та наземні угрупування, підтримують сухо­путні війська та Військово-морські сили, всебічно забезпечують бойові дії військ.

Вони складаються з таких родів військ: зенітно-ракетних, радіотехніч­них та спеціальних.

Зенітно-ракетні війська виявляють та знищують повітряного противника, сповіщають, прикривають та захищають угрупування військ від ударів із повітря.

Радіотехнічні війська призначені для ведення розвідки повітряного про­тивника, забезпечення військ даними про повітряну обстановку, сповіщення військ про неї, контролю за польотами своєї авіації та радіоелектронної боротьби.

Спеціальні війська всебічно забезпечують підготовку та ведення бойо­вих дій силами протиповітряної оборони.

Військово-морські сили (ВМС) призначені для виконання завдань на морських та океанських театрах воєнних дій (ТВД), знищення важливих назем­них об'єктів противника, його сил на морі та базах, порушення морських кому­нікацій, взаємодії із сухопутними військами при проведенні операцій на при­морських напрямках, висадки морських десантів, забезпечення транспортування матеріальних засобів морем і виконання інших завдань. До складу Військово-морських сил входять: надводні сили, підводні сили, ВМС авіація і берегові війська (берегові ракетно-артилерійські війська, війська берегової оборони), морська піхота), а також формування суден допоміжного флоту, служби і час­тини спеціального призначення (розвідки, зв'язку, спостереження, гідрогра­фічна служба), частини й установи тилу.

Надводні сили мають у своєму складі надводні кораблі різних класів, які оснащені, залежно від призначення, ракетним, торпедним, артилерійським, про­тичовновим, мінним озброєнням та іншими бойовими і технічними засобами.

Надводні сили Військово-морських сил мають океанські кораблі та ко­раблі прибережної дії, які здатні самостійно та у взаємодії з іншими родами сил флоту виконувати різні завдання на морських театрах. Універсальність озб­роєння надводних кораблів дозволяє їм вести пошук і знищувати підводні човни та надводні кораблі противника, висаджувати морські десанти і відби­вати висадку морських десантів противника, забезпечувати розгортання підводних човнів, охороняти транспортні та десантні кораблі під час пере­ходів морем, а також вирішувати інші питання.

Підводні сили складаються з підводних човнів, які оснащені сучасними видами зброї. Вони здатні наносити удари ракетною зброєю по берегових об’єктах противника, знищувати його бойові надводні кораблі та підводні чов­ни, а також транспорт із військами і вантажем. Свої завдання підводні човни виконують самостійно або у взаємодії з іншими родами сил флоту.

До складу авіації ВМС входить морська ракетоносна, протичовнова та розвідувальна авіація. Морська ракетоносна авіація озброєна літаками, які ма­ють значні дальність та швидкість польоту, ракети різного призначення.

Протичовнова авіація має у своєму складі протичовнові літаки і вертольо­ти, які озброєні сучасними засобами боротьби з підводними човнами. Вона здат­на успішно виявляти підводні човни противника, переслідувати та знищувати їх.

Берегові війська складаються з берегових ракетно-артилерійських військ та військ берегової оборони.

Берегові ракетно-артилерійські війська призначені для оборони узбереж­жя та важливих об'єктів на березі, а також своїх прибережних комунікацій від Ударів сил флоту противника. Вони можуть залучатися до підтримки сухо­путних військ, які діють на приморських напрямках.

Війська берегової оборони необхідні для безпосереднього захисту узбережжя та важливих об'єктів на березі.

Морська піхота спеціально підготовлена для ведення бойових дій у складі морських десантів разом із сухопутними військами або самостійно, а також для оборони військово-морських баз, портів і виконання інших завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]