Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник з КДВХТ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
875.9 Кб
Скачать

49. Збільшення язика при актиномікозі (за Левченком в. І.)

. лодих тварин слід ураховувати зміни зубів. Розлади зміни зубів виявляють при рахіті, а хитання різців у великої рогатої худоби нерідко настає при остеодистрофії. У новонароджених те-лят-гіпотрофіків часто відсутні одна або більше пар різців, а навколо їх шийки на яснах добре помітна синьо-червоного кольору кайма.

Наявність на поверхні зубів коричневого нальоту у вигляді цяток або смужок характерні для флюорозу, почорніння зубів і порушення цілісності їх — для карієсу. Одночасно з оглядом ротової порожнини та органів, які в ній розміщені, звертають увагу на запах із рота. Солодкуватий приторний запах свідчить про розкладання епітелію, що відшарувався від поверхні слизової оболонки, запах ацетону характерний для кетозу; неприємний (каріозний) — карієсу зубів або розпаду накладань, що утворилися на їхній поверхні, гнильний — розпадання слини, залишків корму, епітелію, що відшарувався, та ексудату. Трупний запах виникає при виразковому стоматиті, некробактеріозі поросят, лептоспірозі собак (Судаков М. О. з співавторами).

Дослідження глотки

Глотку досліджують оглядом і пальпацією. Під час зовнішнього огляду звертають увагу на положення голови і шиї, конфігурацію ділянки глотки і верхньої частини яремного жолоба. Тварини, особливо коні і свині, при запаленні глотки (фарингіті) витягують голову й шию, обмежують їх рухливість; у них спостерігається дифузне або обмежене припухання ділянки глотки. У випадку дифузного припухання шкіра дещо напружена, а верхній контур яремного жолоба змінений. Обмежене припухання буває при новоутвореннях, актиномікозних і туберкульозних гранульомах у ділянці глотки, закупорці глотки стороннім тілом.

Зовнішню пальпацію глотки здійснюють поступовим здавлюванням її пальцями обох рук у ділянці верхнього краю яремного жолоба, дещо вище від гортані, позаду гілки нижньої щелепи (рис. 50). У здорових тварин при зустрічному здавлюванні пальці обох рук розділяються порівняно тонким шаром тканин, пальпація не спричиняє болю. Якщо запальні процеси супроводжуються значною інфільтрацією тканин глотки, виявляють набрякання,

156

50. Зовнішня пальпація глотки

ущільнення тканин, болючість підвищення температури в ураженій ділянці, тварини кашляють, роблять часті ковтальні рухи. Зовнішньою пальпацієгс можна також установити наявність у глотці сторонніх предметів. При паралічі глотки тварини не відчувають болю при глибокій пальпації, ковтальні рухи не спостерігаються, місцеві ознаки запалення відсутні.

Внутрішній огляд глотки неозброєним оком можливий лише в короткоголових собак, котів, птахів. Розкривши за допомогою тасьми рот і злегка натиснувши шпателем на основу язика, оглядають порожнину глотки, мигдалини, задню та бічні стінки. У великої рогатої худоби і коней для детального огляду глотки застосовують спеціальний шпатель з освітлювальною системою (шпатель Габрійолавічюса В. І.), медичний езофагоскоп.

Внутрішню пальпацію глотки здійснюють лише при серйозних показаннях — підозрі на закупорку або пошкодження її стороннім тілом, наявність абсцесів, новоутворень. Голову коня чи корови добре фіксують, за допомогою зівника широко відкривають рот, відтягнувши лівою рукою язик, праву руку, обмотану рушником вище долоні, із складеними у вигляді човника пальцями обережно вводять між рядами зубів у порожнину глотки й пальпують її стінки (рис. 51). Якщо тварина непокоїться, необхідно припинити дослідження.

Щоб простежити, чи не порушена функція ковтання, тваринам

дають воду, рідкий або густий корм і спостерігають за ковтанням і проходженням грудочки через глотку та стравохід.

ДОСЛІДЖЕННЯ СТРАВОХОДУ

Найпоширенішим симптомом при захворюваннях стра-