Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модели и методы принятия решений а ан и ауд.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Тема 4. Програмно-цільовий підхід до прийняття управлінських рішень

1. Зміст програмно-цільового управління

2. Поняття програми та її основні характеристики

3. Оцінка ефективності комплексних програм

1. Зміст програмно-цільового управління

Програмно-цільовий підхід до прийняття управлінських рішень (програмно-цільове управління) базується на принципах системного підходу. Це обумовлено наявністю недоліків у ринковому саморегулюванні і державному втручанні в економіку, що породжують складні соціально-економічні проблеми. Програмно-цільове управління передбачає прийняття рішень на основі раніше підготовлених комплексних програм, які спрямовані на досягнення певних цілей.

Застосування програмно-цільового підходу зумовлене багатьма факторами: наявністю незадоволеного попиту на продукцію (роботи, послуги); надмірними витратами ресурсів і, як наслідок, виникненням негативних зовнішніх ефектів (екстерналій); потребою в структурних перетвореннях; реакцією на політичний тиск тощо.

Програмно-цільовий підхід в управлінніце метод розробки специфічних планів, досягнення певних цілей, який забезпечує чітку узгодженість визначених систем заходів із поставленими цілями за рахунок проведення детального аналізу таких цілей, основних аспектів їх досягнення і безпосереднього включення до плану їх реалізації усіх необхідних аспектів виконання.

Використання програмно-цільового методу планування передбачає:

- визначення проблеми та формулювання цілей;

- розробку і реалізацію програми, спрямованої на досягнення цілей;

- систематичний контроль за якістю та результатами робіт, передбачених програмою;

- коригування заходів, спрямованих на реалізацію цілей.

Завданням програмно-цільового підходу до прийняття управлінських рішень виступають підвищення ступеня наукової обґрунтованості управлінських рішень, більш послідовне і повне їх узгодження посилення зв'язку виробничої і планово-управлінської програми.

Цільове програмне управління здійснюється на основі наступних принципів: цільова спрямованість, комплексність, альтернативність, керованість.

2. Поняття програми та її основні характеристики

Основою програмно-цільового підходу до прийняття управлінських рішень є програма.

Програма – це комплекс заходів, які спрямовані на досягнення відповідної мети з урахуванням оптимального використання ресурсів при визначених обмеженнях.

Важливою характеристикою програми є чітке цільове призначення, тобто зазначення мети використання програми.

Для реалізації будь-якої програми вимагаються визначені (потрібні) ресурси: матеріальні, трудові, та фінансові - саме тому другою характеристикою програми є кількісне визначення ресурсів для реалізації управлінського рішення як в цілому, так і окремих його підцілей за періодами загального строку здійснення програми. При розрахунку необхідного обсягу ресурсів виникає необхідність прогнозування нормативів з врахуванням науково-технічних досягнень, а також розробки заходів щодо оптимального використання кожного виду ресурсів. У комплексних програмах соціально-економічного розвитку, крім вищевказаних ресурсів, необхідно враховувати природні ресурси, потужність, науковий потенціал тощо.

Третьою характеристикою програми є обмеження ресурсів, які необхідні для реалізації програми. ;

Четвертою характеристикою програми є поділ генеральної програми на певні частини-підпрограми з метою визначення відповідальних осіб за кожен етап роботи.

Таким чином, обов'язковими рисами програми є наявність сформованих цілей, розрахунок обсягу необхідних ресурсів, облік обмежених ресурсів і розподіл програми на підпрограми відповідно до структури окремого управлінського рішення.

Основним документом програмно-цільового підходу управління є цільові комплексні програми.

Цільова комплексна програма (ЦКП) - це документ, в якому міститься комплекс заходів, спрямованих на досягнення цілей, визначений за ресурсами, виконавцями та строками здійснення. Цілі, на які має бути спрямована ЦКП, обумовлені стратегією соціально-економічної політики підприємства, наявністю певної конкретної або кількох суміжних соціально-економічних проблем.