Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модели и методы принятия решений а ан и ауд.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3. Способи зниження економічного ризику

Найбільш загальними сособами упередження та зниження ризику є:

  • страхування;

  • резервування коштів;

  • диверсифікація;

  • лімітування.

Страхування – це угода, згідно з якою страховик за певну обумовлену винагороду (страхову премію) приймає на себе обов΄язки відшкодувати страхувальнику збитки або їх частину (страхову суму), які виникли внаслідок передбачених в страховому договорі небезпек або випадковостей (страховий випадок), які впливають на страхувальника або застраховане ним майно. Сутність страхування полягає в передачі ризику (відповідальності за результати негативних наслідків) за певну винагороду іншому суб΄єкту, тобто в розподілі втрат між учасниками страхування.

Розрізняють три галузі страхування: особисте, майнове і страхування відповідальності. В системі страхування економічних ризиків отримали майнове страхування і страхування відповідальності.

Майнове страхування – це галузь страхування, в якій страхових відносин виступає майно в різних видах і майнові інтереси.

Страхування відповідальності – це галузь страхування, де об΄єктом виступає відповідальність перед третіми особами за нанесену їм шкоду внаслідок дії або бездіяльності страхувальника.

Резервування коштів як спосіб зниження негативних наслідків виникнення ризикових подій полягає в тому, що підприємець створює відокремлені фонди відшкодування збитків за рахунок частини власних обігових коштів. За своєю сутністю резервування коштів являє собою децентралізовану форму створення резервних (страхових) фондів безпосередньо суб΄єктом господарювання, тому іноді більш доцільно використовувати категорію самострахування. Існують різні методики визначення розміру резервних страхових фондів: 1% від вартості активів,1-5% від обсягу продажів, 3-5% від річного фонду виплати акціонерам тощо.

Диверсифікація являє собою процес розподілу інвестованих коштів між різними об΄єктами інвестування, які безпосередньо не пов΄язані між собою.

Лімітування являє собою встановлення системи обмежень, яка сприяє зниженню ступеня ризику (наприклад, встановлення граничних нормативів ризику проекту, перевищення яких тягне відмову в наданні кредиту).

Ефективність того чи іншого методу злежить від конкретної ситуації (рівень ризику, необхідні додаткові витрати, фінансові можливості тощо). Для підвищення ефективності діяльності її підприємств харчової промисловості та сприяння покращенню конкурентоспроможності, на наш погляд найбільш доцільними є запропоновані в наступній таблиці заходи. Ці заходи враховують галузеві особливості, зокрема виключення диверсифікації як способу зниження ризику, як такої, що не є доцільною для застосування.

Рішення про зниження ступеня ризику

Рівень втрат

Ймовірність втрат

Близька до нуля

Низька

Невелика

Середня

Велика

Близька до одиниці

Незначний (від 0 до )

Прийняття ризику

Прийняття ризику або створення резервів, запасів

Малі (від до )

створення резервів, запасів

Припустимі (від до )

створення резервів, запасів

Зовнішнє страхування або розподіл ризику

Уникнення ризику

Середні (від до )

Зовнішнє страхування або розподіл ризику

Уникнення ризику

Великі (від до )

Зовнішнє страхування або розподіл ризику

Уникнення ризику

Катастрофічні (понад )

Зовнішнє страхування або розподіл ризику

Уникнення ризику

На практиці для отримання більш ефективного результату рекомендується комплексне використання запропонованих методів зниження ризику. Комбінуючи їх, можна досягти оптимального співвідношення між рівнем досягнутого зниження ризику та необхідними для цього додатковими витратами.