Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійно вивчаємо курс теорії ймовірностей і...doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Рекомендована література.....................................................134 Додатки .....................................................................................135 Передмова

Головною метою вивчення курсу теорії ймовірностей і математичної статистики у вищих навчальних закладах є оволодіння розрахунковим апаратом предмету для застосування його в задачах професійної прикладної спрямованості.

Великі труднощі в вивченні дисципліни для студентів полягають у тому, що останнім часом значно скорочується навчальний аудиторний час вивчення предмету, а обсяг теоретичного матеріалу та практичних вмінь та навичок студентів значно збільшується.

Велику роль в оволодінні навчальним матеріалом відіграє чітко спланована самостійна робота студентів. В умовах модульно-рейтингової системи навчання самостійна робота студентів сприяє своєчасному оволодінню теоретичним матеріалом, своєчасному якісному виконанню та захисту розрахункових індивідуальних робіт; самостійному вивченню окремих тем та підготовці до захисту рефератів за ними; своєчасній та якісній підготовці до контрольних робіт, колоквіумів заради накопичення рейтингових балів.

Один з варіантів модульно-рейтингового контролю знань студентів, які вивчають курс теорії ймовірностей і математичної статистики один семестр з загальним аудиторним навантаженням 48 годин, може бути таким:

лекцій – 32;

практичних занять – 16;

самостійної роботи – 48.

Елементи модуля

Сума залікових балів для встигаючого студента

І модуль: “Теорія ймовірностей”

1. Контрольна робота №1 з теми: “Елементи комбінато-рики. Класична імовірність. Сума, добуток ймовірностей. Повторення подій.”

2. Контрольна робота №2 з теми: “ДВВ, НВВ, їх харак-теристики. Нормальний закон розподілу.”

3. Колоквіум з курсу : “Теорія ймовірностей”

4. Виконання та захист індивідуальних семестрових завдань №1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

7-10

7-10

10-20

6-10

Всього за І модуль

30-50

ІІ модуль: “Математична статистика”

1. Виконання та захист розрахункової роботи №1 “Статистичний розподіл вибірки. Обчислення параметрів розподілу.”

2. Виконання та захист розрахункової роботи №2 “Лінійна кореляція та рівняння ліній регресії”

3. Виконання та захист розрахункової роботи №3 “Метод найменших квадратів”

4. Підсумкова контрольна робота (колоквіум) з курсу “Математична статистика”

5. Підготовка та захист реферату з самостійно вивчених тем

6-10

6-10

6-10

6-10

6-10

Всього за І І модуль

30-50

Всього за семестр

60-100

Навчальний посібник не заміняє загальновідомих видань із теорії ймовірностей та математичної статистики (рекомендований список літератури наведено наприкінці книги), а доповнює їх і має за мету допомогти студентові в самостійному оволодінні курсом та виконанні індивідуальних семестрових завдань. На кожне обов’язкове типове залікове завдання наведені зразки його виконання.

Навчальний посібник складається з двох частин:

Частина І. Теорія ймовірностей;

Частина ІІ. Математична статистика.

В кожному розділі коротко викладено основний теоретичний матеріал, який супроводжується достатньою кількістю прикладів. Для опрацювання навчального матеріалу студентам пропонуються тренувальні вправи, а також обов’язкове індивідуальне семестрове завдання.

Зважаючи на те, що посібник призначений, в першу чергу, для студентів природних та економічних спеціальностей, він містить задачі, що природно постають у повсякденній професійній практиці і розв’язання яких пов’язане з застосуванням методів теорії ймовірностей і математичної статистики.

Прикладний характер наведених задач має за мету поєднати вивчення вищої математики із спеціальною підготовкою майбутніх спеціалістів та надати їм можливості набути досвіду розв’язання виробничих задач.

РОЗДІЛ І. ЕЛЕМЕНТИ КОМБІНАТОРИКИ