Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Barantseva_S.M._Hlevitska_T.B._Rizikologiya_201...doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Вихідні умови

п/п

Дії компанії

Виграш, у.о., при стані економічного середовища*

сприят­ливому

несприятливому

1

Будівництво великого підприємства

200 000

-180000

2

Будівництво малого підприємства

100000

-20 000

3

Продаж патенту

10000

10000

На основі даної таблиці виграшів (утрат) можна побудува­ти дерево рішень (рис. 4.9).

Імовірність сприятливого і несприятливого станів еко­номічного середовища дорівнює 0,5. Процедура прийняття управлінського рішення полягає в обчисленні для кожної вершини дерева (при русі справа наліво) очікуваних грошових оцінок, відкиданні без­перспективних галузей і виборі галузей, яким відповідає макси­мальне значення очікуваної грошової оцінки (ОГО).

Визначимо середній очікуваний виграш (очікувану грошову оцінку):

для вершини ОГО1 = 0,5х200 000 + 0,5(-180 000) = 10 000 у.о.;

для вершини ОГО2 = 0,5х100 000 + 0,5(-20 000) = 40 000 у.о.;

для вершини ОГОЗ =10 000 у.о.

Рисунок 4.9 - Дерево рішень без додаткового, обстеження кон'юнктури ринку

Отже, можна зробити такий висновок: Найбільш доцільно вибрати стратегію 2, тобто будувати мале підприємство, а галузі (стратегії) 1 і 3 дерева рішення мож­на відкинути. ОГО найкращого рішення дорівнює 40 000 у.о. Слід зазначити, що наявність стану з імовірностями 50% невдачі і 50% удачі на практиці часто означає, що справжні імовірності гравцю швидше за все невідомі і він усього лиш приймає таку гіпотезу (так зване припущення— п'ятдесят на п'ятдесят).

Отже, метод оцінки ризику за допомогою дерева рішень припу­скає графічне зображення варіантів рішень, які можуть бути прийняті. По галузях дерева співвідносяться суб'єктивні й об'єктивні оцінки можливих подій. Просуваючись уздовж побу­дованих гілок, використовуючи спеціальні методики розрахунку ймовірностей, оцінюють різні шляхи і обирають з них найменш ризиковані. Слід зазначити, що даний метод має ряд істотних не­доліків:

  • цей метод досить трудомісткий;

  • у дереві рішень враховуються тільки ті дії, які має намір зро­бити підприємець, і тільки ті наслідки, що, на його погляд, мають місце, при цьому не враховуються багатофакторність системи і вплив зовнішнього середовища на діяльність підприємницької фірми.

До переваг можна віднести те, що за допомогою цього методу можливо оцінити різні шляхи і обрати найменш ризикований. А також головною перевагою "дерева рішень" перед іншими методами - можливість пов'язати ставлення цілі з діями, що підлягають реалізації в сьогоденні. При побудові багаторівневого "дерева рішень" досягнення мети кожного з рівнів моделі забезпечується комплексом заходів попереднього рівня. Кожен рівень "дерева рішень" повинен займати певне місце в ієрархічній послідовності, складеної на основі дотримання причинно-наслідкових зв'язків.