Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Barantseva_S.M._Hlevitska_T.B._Rizikologiya_201...doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Питання для поточного контролю та поглибленого засвоєння знань студентів

  • Наведіть приклади економічних рішень, обтяжених ризиком.

  • Поясніть природу економічного ризику.

  • Проаналізуйте систему постулатів стосовно ризику як економічної категорії. Наведіть відповідні приклади.

  • Які аксіоми постулює філософія ризикології?

  • Дайте визначення економічного ризику. Поясніть його сутність.

  • Поясніть основні причини виникнення економічного ризику.

  • Охарактеризуйте види невизначеності.

  • Дайте визначення основних суб'єктів економічного ризику.

  • Поясніть сутність поняття: джерело економічного ризику.

  • Поясніть сутність поняття: об'єкт економічного ризику.

  • Які чинники та умови слід відносити до об’єктивних причин ризику?

  • В чому полягають особливості суб’єктивних причин ризику в порівнянні з об’єктивними причинами?

  • Які функції ризику, на Ваш погляд, мають первісне значення для функціонування підприємства в умовах ринкової економіки?

  • Наведіть приклади ризикових ситуацій на рівні міста, регіону, держави.

  • Розгляньте функціонування підприємства, що виробляє продукти харчування. Які ризики найбільш характерні для його діяльності?

  • Розгляньте функціонування посередницької фірми. Які ризики найбільш характерні для її діяльності?

  • Розгляньте функціонування підприємства сфери послуг. Які ризики найбільш характерні для його діяльності?

Тема 2. Невизначеність та ризик

2.1. Сутність понять „невизначеність” та „ймовірність”

2.2. Причини невизначеності та їх ієрархія

2.3.Невизначеність у бухгалтерському обліку

2.4. Види втрат в умовах невизначеності й ризику

2.1. Сутність понять „невизначеність” та „ймовірність”

Наявність фактора ризику є необхідним атрибутом ринкової економіки, оскільки ринок передбачає економіч­ну свободу суб'єктів господарської діяльності, за якої ви­года одних може стати втратами для інших. Тому суб'єкти ринку, прагнучи мінімізувати втрати, повинні передбача­ти різні типи ризиків, джерела їх виникнення, можливість настання, наслідки і втрати. Однак, як правило, це супро­воджується величезними труднощами.

Виокремлюють такі основні властивості ризику: конфліктність (суперечливість), альтернативність, правомір­ність, результативність, невизначеність, які ми розглядали у темі 1.

Отже, конфліктність ризику виявляється у певній супереч­ності між об'єктивно існуючими ризиковими ситуаціями та їх суб'єктивною оцінкою. Так, особа, що здійснює вибір, залежно від умов може вважати свої дії ризикованими або обережними. У процесі управління складною економічною системою за неузгодженості дійсного та бажаного її стану можуть виникати конфліктні ситуації. Причини їх виник­нення при підготовці і прийнятті рішень безпосередньо пов'язані з суперечливою природою суб'єкта управління і поділяються на кілька груп:

— недосконалість процесу управління, спричинена невизначеністю інформації про об'єкт, недосконалістю мето­дів та алгоритмів, помилками або некомпетентністю пер­соналу;

— недоліки у процесах взаємодії окремих елементів системи управління;

— обмеженість можливостей системи управління (не­стача ресурсів, часу);

— багатозначність, багатокритеріальність, множин­ність стратегічних, тактичних і поточних цілей функціо­нування системи;

— втрата системою управління здатності адекватно розв'язувати нові задачі.

Суперечливість ризику проявляється у різних аспек­тах: з одного боку, ризик зорієнтований на отримання по­зитивних для системи результатів прийняття рішень най­ефективнішими способами, з іншого — може призвести до несприятливих соціально-економічних наслідків (оскіль­ки оцінка чи вибір альтернатив ґрунтується на неповній, нечіткій, недостовірній на момент прийняття рішення ін­формації).

Альтернативність ризику зумовлена необхідністю уп­равління ним на основі оцінювання і вибору однієї з кіль­кох найвірогідніших стратегій (альтернатив, варіантів, управлінських дій). Залежно від конкретного змісту ризикової ситуації альтернативність може бути неоднакового ступеня складності і вирішуватись різними способами. У простих ситуаціях вибір здійснюється, як правило, на ос­нові минулого досвіду і інтуїції, а в складних — необхідно додатково використовувати спеціальні методи і методики.

Альтернативи бувають незалежними, будь-які дії з «ними не впливають на якість інших альтернатив, і залежними, за яких прийняття однієї з множини альтернатив впливає на характер вияву (ризику реалізації) інших.

Правомірність ризику полягає в дотриманні певного механізму, який регулює правовий аспект його вияву. Критеріями обґрунтованості при цьому слугують законо­давство, юридичне право, морально-етичні норми.

Результативність ризику виявляється у потенційній можливості відхилень від очікуваного результату події (негативних, нульових і позитивних). Ризик виражається ймовірністю одержання таких небажаних результатів, як зниження прибутку і втрати внаслідок різних причин, а низький рівень ризику зменшує можливість отримання високих прибутків. Тому, з одного боку, виробник намага­ється звести до мінімуму ступінь ризику і з кількох аль­тернативних рішень завжди вибирає ті, за яких рівень ри­зику мінімальний, з іншого — дуже важливо вибирати оп­тимальне співвідношення рівня ризику і ступеня ділової активності, яке зможе забезпечити дохідність.

Невизначеність ризику є фундаментальною характе­ристикою недостатньої забезпеченості процесу прийняття рішень знаннями стосовно певної проблемної ситуації. Ри­зик можна вважати одним із способів зняття невизначе­ності, що виникає внаслідок недостовірності інформації або відсутності однозначності. Знайти засоби, що дають змогу повністю позбутись впливу фактора невизначеності, практично неможливо.

Таким чином, фактор невизначеності — невід'ємний ат­рибут прийняття господарських рішень та планування і є конкретною формою діалектичного зв'язку, необхідного та випадково­го.

В економічній літературі невизначенність розглядають з різних точок зору. Так виділяють три види невизначеності: людська невизначеність, технічна невизначеність та соціальна невизначеність (Рис. 2.1).

Рисунок 2.1- Види невизначеності

1. Людська невизначеність пов'язана з неможливістю точного прогнозування поведінки людей у процесі трудової діяльності. Люди відрізняються друг від друга рівнем утвору, досвідом, творчими здібностями, інтересами. Індивідуальні реакції міняються день у день, залежно від самопочуття, настрою, контактів з іншими людьми і т.д.

2. Технічна невизначеність значно менше в порівнянні з людської, однак з нею треба вважатися. Технічна невизначеність пов'язана з надійністю устаткування, непередбачуваністю виробничих процесів, складністю технології, рівнем автоматизації, обсягом виробництва, темпами відновлення і т.д.

3. Соціальна невизначеність визначається прагненням людей утворювати соціальні зв'язки й допомагати один одному. Поводяться відповідно до взаємно прийнятих зобов'язань, службових відносин, ролей, стимулів, конфліктів, традицій і т.п. Структура таких взаємин не визначена.

У цих умовах проведення прогнозування й планування обсягу продажів і величини грошових потоків, розробка проектів будівництва й бізнес-планів можуть бути розраховані лише приблизно, і найчастіше бізнес, замість очікуваного прибутку, може принести збитки, величина яких може перевищити не тільки вкладені в справу кошти, але й усе наявне в його розпорядженні майно.

Невизначеність можна деталізувати як недостовірність («ефект марева»), неоднозначність (ефект «нечіт­кості», «розпливчастості»), невідомість. їх, у свою чергу, можна згрупувати за видами (рис. 2.2).

Недостовірність (невірогідність) означає, що наявна ін­формація не відображає реальні об'єкти з необхідною точ­ністю (дані є приблизними або фіктивними). Вимірюють достовірність інформації довірчою імовірністю необхідної точності, тобто ймовірністю того, що відображувані зна­чення параметра відрізняються від його істинного значення в межах необхідної точності. Основними причинами недостовірності інформації можуть бути: неадекватність (виникає внаслідок порушення процедур вимірювання, оброблення, зберігання та видавання інформації); супереч­ливість (пов'язана з безпосередньою або опосередкованою невідповідністю між різними даними про об'єкт дослі­дження); мінливість (виникає, коли інформація не збері­гає такі свої властивості, як актуальність, своєчасність і стійкість); викривлення (пов'язане із діями суб'єкта управління (спеціальне або випадкове спотворення) при роботі з інформацією).

Неоднозначність (нечіткість) виникає при сприйнятті суб'єктом управління економічних явищ і процесів. Вона може бути кількох типів: стохастична — неоднозначність інформації, яка залежить від недосконалості визначених методів оцінки (неточність) і визначається ступенем набли­ження відображуваного нею параметра і його істинного значення (частотна або суб'єктивна випадковість); семіо­тична — дискретність інформації, спричинена інтервальною оцінкою економічних явищ і процесів, та складність опису, обчислень або інтерпретації даних; лінгвістична — синтаксична, семантична або прагматична невідповідність інформації змісту образу відображуваного об'єкта.

Рисунок 2.2 - Ієрархія видів невизначеності

Невідомість свідчить про повну або часткову відсутність інформації щодо певної проблемної ситуації. Причинами її можуть бути: неповнота (нестача доступної для реєстрації і необхідної для розв'язку певної задачі інформації); неінтерпретованість (відсутність однозначної відповідності між якісними та кількісними складовими інформації про кон­кретний об'єкт чи предмет дослідження); неструктурованість (виключення або ускладнення доступу до наявних даних, у т. ч. внаслідок надмірності інформації); несприй­нятливість (подання інформації у незрозумілій для суб'єк­та управління формі, наприклад у невідомих одиницях вимірювання, тощо).

Зважаючи на рівень поінформованості особи, яка прий­має рішення, розрізняють два види невизначеності:

— невизначеність першого виду (поверхнева). Вона присутня в замкнутих задачах, коли особа, що приймає рі­шення, ознайомлена з можливими гіпотезами, але не має достатніх підстав для визначення, яка з них виявиться правильною (тобто невідомо, який з елементів множини гі­потез здійсниться після прийняття рішення);

— невизначеність другого виду (глибинна). Виникає вона у задачах відкритого типу, коли особа, що приймає рі­шення, не знає, які саме чинники здійснюватимуть най­більший вплив. Постає необхідність спочатку сформувати множину гіпотез, а потім оцінити їх імовірність (об'єктив­ну чи суб'єктивну).

За рівнем ймовірності настання подій виокремлюють повну та часткову невизначеність і повну визначеність:

а) повна невизначеність — імовірність настання події, наближена до 0. За умов повної невизначеності суб'єкти підприємницької діяльності не мають змоги здійснити будь-який прогноз щодо перспектив власного розвитку і ринку загалом;

б) часткова невизначеність — імовірність настання по­дії (прогнозованість) перебуває в межах від 0 до 1. На від­міну від повних невизначеності і визначеності, які мають переважно теоретичний характер, цей вид має конкретний практичний аспект і найбільше досліджується;

в) повна визначеність — імовірність настання події наближена до 1, що свідчить про майже точний прогноз результатів здійснення власної стратегії, тенденцій розвитку ринку тощо.

Залежно від наявних можливостей обчислювальної бази, а також особливостей випадкових явищ виокремлюють три типи ймовірності: математичну (апріорну), статистичну (апостеріорну), експертну (естиматичну).

Математична імовірність обчислюється як відно­шення кількості ситуацій, за яких деяка випадкова подія Метала, до кількості ситуацій, за яких вона може настати, М умови, що всі досліджені ситуації однаково можливі та взаємонезалежні. Цей тип розрахунку ймовірності застосовують обмежено, оскільки ситуації, описувані такою ма­тематичною моделлю, рідко трапляються на практиці.

Статистична імовірність визначається як відносна чистота появи певної випадкової події в сукупності всіх Можливих випадкових подій. Обчислення такої ймовірнос­ті ґрунтується на законі великих чисел і, завдяки практич­ній доступності та об'єктивності значень імовірності, засто­совується найчастіше (передусім в економічній сфері).

Експертну імовірність визначають здебільшого виму­шено, з огляду на брак необхідної математично-статистичної інформації про випадкові події. Експертне оцінювання ґрунтується на об'єктивних фактах, знаннях і суб'єктив­них відчуттях експертів. Незважаючи на деяку обмеже­ність можливостей методу експертного оцінювання, він доволі широко застосовується в економіці.