Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гидравлика лекции.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать
  1. Робочі рідини гідроприводів.

Робоча рідина в гидроприводі виконує важливі та багатогранні функції, так вона одночасно є елементом гідроприводу, будучи носієм енергії, і змазує, а також є антикорозійним і охолоджуючим середовищем.

При виборі робочої рідини для гідросистем враховують її фізичні та хімічні властивості, вартість, доступність та прийнятність для зберігання і експлуатації. Вона не повинна негативно впливати на ущільнення і ущільнюючі матеріали, не повинна містити механічних домішок і вологи, бути схильною до піноутворення і спалаху, викликати смолоутворення.

Значною мірою цим вимогам відповідають мінеральні рідини нафтового походження, а також синтетичні рідини на основі складних ефірів та фторовуглеродних полімерів.

Робочим середовищем в пневмоприводі є робочий газ (стиснене повітря, азот тощо). У пневматичних мережах (в магістральних пневмоприводах) загального застосування застосовують стиснене повітря з тиском до 1МПа (10 кгс/см2), а в пневмоприводі з індивідуальними джерелами (компресорами) енергії робочого газу тиск може досягати 10МПа (100 кгс/см2) і більше. Стиснене повітря як робоче тіло відрізняється значною пружністю, незначною густиною і в'язкістю, він не утворює горючих і вибухонебезпечних сумішей, не забруднює навколишнє середовище.

114