Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 17. Судовий розгляд

Контрольні запитання

  1. Поняття і значення стадії судового розгляду. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 р. № 9 із змінами, внесеними постановою Пленуму від 25 грудня 1992 р. № 13 “Про практику застосування судами, процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції”.

  2. Судове засідання. Порядок судового засідання. Повноваження головуючого судді у веденні справи.

  3. Підготовча частина судового засідання.

  4. Розгляд справи по суті, як частина судового засідання.

  5. Судові дебати.

  6. Порядок прийняття і проголошення судового рішення.

  7. Протокол судового засідання. Зауваження на протокол судового засідання, порядок їх розгляду.

  8. Підстави і наслідки відкладення розгляду справи.

  9. Підстави і наслідки припинення провадження в справі.

  10. Закінчення справи без винесення судового рішення.

Завдання №90

Прокопенко звернулася до Київського районного суду м. Харкова з позовною заявою про виселення за неможливістю спільного проживання з чоловіком Соколовим.

Суд неодноразово відкладав розгляд справи за таких підстав: перший раз – у зв’язку з неврученням відповідачеві судової повістки; другий – через неявку відповідача; якого своєчасно повідомлено про явку до суду; третій – внаслідок письмової заяви відповідача про хворобу; четвертий – у зв’язку із задоволенням клопотання відповідача про відвід судді.

Чи в усіх випадках було достатньо підстав для відкладення розгляду справи?

Завдання №91

Громадянка Попова звернулася до суду з позовом до гр. Кабанова про стягнення 2,5 тис. грн. – вартості будівельних матеріалів, що були нею вкладені в будівництво будинку, що належить відповідачеві на праві приватної власності. Заслухавши пояснення позивача, відповідача, показання свідків, суд пішов до нарадчої кімнати для винесення рішення. Під час наради у судді виникло питання про вартість п’яти кубометрів пиломатеріалів. Суд послав відповідний запит до лісоторгової бази. Після цього об’явив судове рішення, в якому було задоволено позов Попової. Але складання мотивувальної частини рішення було відкладене на три дні.

Через день суддею була отримана довідка з лісоторгової бази, за якої свідчилось, що п’ять кубометрів пиломатеріалів коштують 1,5 тис. грн. Після цього суддею було складено мотивоване рішення про присудження Поповій 2 тис. грн.

Які помилки допущені судом?

Завдання №92

Київським районним судом м. Донецька розглядалась цивільна справа за позовом гр. Мироненко про стягнення аліментів на утримання дитини. В судовому засіданні батько надав свідоцтво про смерть Мироненко і просив справу провадження закрити.

Як на вашу думку, чи є підстави для задоволення цього клопотання? Як повинен діяти суд, якщо по справі, крім поточних платежів, Мироненко просить стягнути з відповідача заборгованість по аліментах за останні 4 роки?

Завдання №93

Сербін звернувся з позовом до Попова про стягнення 120 грн., сплачених ним за придбану у Попова куртку. В позовній заяві були зазначені адреси позивача та відповідача; справу було призначено до слухання. В судове засідання з’явились обидві сторони, але справу було відкладено за клопотанням позивача, який просив викликати свідка Іванова, що може підтвердити наявність прихованих недоліків куртки.

Коли справу було призначено до слухання вдруге, повідомлення на ім’я Іванова повернулось до суду з довідкою відділення зв’язку про те, що Іванов за вказаною адресою не мешкає.

Тоді відповідач заявив клопотання про призначення товарознавчої експертизи що до наявності прихованих недоліків куртки.

Суд задовольнив це клопотання та справу вдруге було відкладено.

В наступне судове засідання відповідач не з’явився, не повідомивши про причини щодо явки до суду.

Суд розглянув справу в його відсутність та виніс рішення.

Чи в усіх випадках дії суду були правильні?

Завдання №94

Київським районним судом м.Харкова розглядалась справа за позовом Репіної до Сімагіної про поділ земельної ділянки. Під час розгляду справи Репіна тяжко захворіла, а незабаром померла.

Як повинен діяти суд ?

Завдання №95

При розгляді справи за позовом КСП “Світанок” до Новікова про стягнення 65 грн. /заподіяних збитків/ суддя Дворічанського районного суду Харківської обл. заявив самовідвід, посилаючись на те, що відповідач Новіков є братом державного виконавця суду.

Чи є підстава для відведення судді?

Як вирішуються питання про відведення судді при одноособовому і колегіальному розгляді справи?