Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 6. Участь прокурора у цивільному процесі

Контрольні запитання

  1. Задачі прокуратури у цивільному судочинстві.

  2. Підстави і форми участі прокурора у цивільних справах.

  3. Процесуальне становище прокурора у цивільному судочинстві.

Завдання № 21

Прокурор Дворічанського району Харківської обл. звернувся з позовом до колишнього комірника КСП “Україна” Рязанова про стягнення з нього на користь КСП нестачі товаро-майнових цінностей на суму 1000 грн., незважаючи на те, що КСП не бажало стягнення цієї суми з Рязанова.

Визначте позивача по цій справі.

Чи має право прокурор у цьому випадку звертатися з позовом ?

Завдання № 22

Прокурор Канівського району Черкаської обл. звернувся до Канівського міського суду з позовом про стягнення з громадянина Літкевича 97 грн. на користь КСП “Дружба”. В судове засідання з’явились представник КСП “Дружба” та відповідач. Прокурор в судове засідання не з’явився та про причини неявки не повідомив. Суд відклав слухання у справі та виніс ухвалу, якою визнав явку прокурора необхідною.

В зазначений час для участі у справі з’явився помічник прокурора, але суд відмовив йому в дозволі про прийняття участі у справі, посилаючись на те, що позов подано прокурором, а тому він сам повинен приймати участь у справі.

Чи правильні дії суду? Надайте обгрунтовану відповідь з цієї правової ситуації.

Завдання № 23

Комінтернівським районним судом м. Харкова було відмовлено в задоволенні позову Васильової до Остапенко та Ступак про визнання угоди купівлі – продажу квартири недійсною. Судовою колегією в цивільних справах Харківського обласного суду рішення було скасовано, а справу надіслано до Комінтернівського районного суду на розгляд колегії у складі трьох суддів. В судовому процесі Васильова заявила клопотання про притягнення до участі у справі прокурора. Суд це клопотання задовольнив не зважаючи на заперечення з боку відповідачів.

Чи правильні дії суду? У яких випадках, передбачених законом, прокурор повинен брати участь у справі?

Тема 7. Участь у цивільному процесі органів державного управління

Контрольні запитання

  1. Участь у цивільному процесі органів державного управління, профспілок, підприємств, установ, організацій та окремих громадян, що захищають права інших осіб, їх процесуальні права та обов’язки.

  2. Форми участі органів державного управління у цивільному судочинстві.

Завдання № 24

Вважаючи, що сусід по квартирі Яблуков не займається вихованням усиновленого ним неповнолітнього Петра, штовхає його на шлях скоєння злочину, Самощенко звернувся до суду з позовом про відміну усиновлення посилаючись на ч. 1 ст. 121 ЦПК України.

Суд порушив справу і притяг до участі у справі районний відділ освіти.

Чи правильні дії суду? Може чи ні Самощенко звернутися до суду з таким позовом ? Визначте процесуальне становище в справі відділу освіти.

Завдання № 25

Представник комісії в справах неповнолітніх, який звернувся з позовом до Майорової про позбавлення її батьківських прав відносно дочки Олі, у суді відмовився від позову. Батько дитини, який брав участь у справі як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги, наполягав на розгляді справи.

Як повинен діяти суд?

Завдання № 26

Подружжя Насирових порушило справу в суді про розірвання шлюбу. Відповідач наполягав про передачу йому на виховання старшого сина, а молодшого був згоден залишити на виховання матері.

Суд своїм рішенням залишив обох дітей на виховання матері.

В касаційній скарзі Насиров зазначив, що суд розглянув справу без участі представника районного відділу освіти та без обстеження житлово-побутових умов сторін. Позивачка, заперечуючи скаргу, посилалась на те, що необхідності обстеження її житлових умов немає, так як суддя є її знайомим та йому добре відомі умови її життя.

Яке рішення повинна прийняти судова колегія з цивільних справ? Визначте коло осіб, які повинні приймати участь у справі. Чи обгрунтовані доводи позивачки?

Завдання № 27

Інспектор Держстраху Серікова, відвідуючи квартири мешканців будинку № 10 по вулиці Степна, дізналася, що Семенцова залишає без нагляду усиновленого нею та її чоловіком восьмирічного хлопчика Толю, не піклується про його навчання, не забезпечує дитину харчуванням.

Серікова сумісно з мешканцями будинку Горловим і Рибкіною подала до суду позов про скасування усиновлення. Суд притягнув до участі у справі представника органу опіки і піклування.

Оцініть процесуальні дії суду.

Завдання № 28

Петров пред‘явив позов до Петрової про передачу йому на виховання їх дворічної доньки. При підготовці справи до судового розгляду суддя вирішив притягнути до участі у справі орган опіки і піклування.

Чи правильні дії судді? В яких випадках закон передбачає обов’язкову участь у справі органів державного управління при розгляді спорів, що виникають із шлюбно-сімейних правовідносин, і яка мета їх участі?

Завдання № 29

Дитячий будинок звернувся до суду із заявою про позбавлення батьківських прав Зозулі щодо її дочки, яка виховувалася в цьому будинку. Суддя відмовив у прийнятті заяви на підставі того, що дитячий будинок не може бути позивачем, оскільки юридично не зацікавлений у результатах справи.

Хто має право на порушення справи про позбавлення батьківських прав? Які наслідки відмови від позову особи, яка порушила справу в інтересах іншої особи?

Завдання № 30

Десятирічній Бабенко, яка знаходилася на будмайданчику, з вини будівельної організації була заподіяна травма. При досягненні нею 16 років орган опіки і піклування подав позов проти будівельного управління про відшкодування збитків, спричинених втратою працездатності. Справа була розглянута за участю представника органу опіки, який у своєму висновку просив стягувати з будівельного управління на користь Бабенко по 390 грн. щомісячно.

Указати підстави і форми участі органів державного управління у цій справі.

Завдання № 31

Новиченко К. був у шлюбі з Новиченко Л. Незабаром після народження дочки Тетяни, Новиченко Л. вмерла. Дитина знаходилася на вихованні у Бурлакової (матері померлої). Новиченко К. звернувся до суду з позовом про передачу йому дочки на виховання, мотивуючи це тим, що у нього є для цього всі умови, а дід та бабка не можуть надати їй належного виховання.

Визначте коло осіб, які повинні брати участь у справі.

Завдання № 32

У суді розглядалася справа за позовом Кравченка до швейної фабрики про поновлення на роботі. До суду прибув робітник Міністерства легкої промисловості і, пред’явивши доручення, заявив клопотання про допущення його у процес як представника органу державного управління. Одночасно до суду з’явився представник комітету профспілки швейної фабрики і заявив, що профспілкові збори цеху, в якому працював позивач, уповноважили його викласти думку профспілкової організації з приводу звільнення Кравченка.

Суд не допустив до участі у справі жодного з представників.

Чи правильно діяв суд?