Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 5. Треті особи у цивільному процесі

Контрольні запитання

1. Треті особи в цивільному процесі (поняття та підстави їх участі). Види третіх осіб.

2. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору. Відміна третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, від первісних позивачів та співпозивачів.

3. Підстави та процесуальний порядок залучення (вступу) третіх осіб.

4. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Відміна третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, від співучасників (співпозивачів, співвідповідачів).

5. Участь третіх осіб у трудовій справі.

Завдання № 15

Потапова пред’явила позов до свого колишнього чоловіка Потапова про повернення телевізора, котрий, за її твердженням, був куплений нею до реєстрації шлюбу.

Про спір між подружжям стало відомо представникам бюро прокату, яке й звернулося в суд з вимогою про визнання за ним права власності на телевізор. В позовній заяві було вказано, що телевізор було взято Потаповим в бюро прокату в тимчасове користування. Оскільки подружжя змінило свою адресу та переїхали в інший район міста, бюро прокату не мало змоги витребувати телевізор в обумовлений термін.

Суддя, прийнявши позовну заяву бюро прокату, сповістив його, що воно може вступити в процес в якості співпозивача.

Чи правильні дії суду? Відміна третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, від первісних позивачів та співпозивачів.

Завдання № 16

Васильков мав у власності мотоцикл “Ява-350”. По дорозі на роботу, на перехресті вулиць Кірова та проспекту Гагаріна, порушивши правила дорожнього руху, на пішохідному переході він збив велосипедиста Сухова. В результаті дорожньої пригоди велосипедист одержав тяжкі пошкодження та перелом правої руки. Крім того, велосипед був пошкоджений і непридатний до подальшого використання. Сухов був доставлений в лікарню, де пролежав 10 днів, а потім місяць не був у змозі виконувати трудові обов’язки, оскільки був непрацездатний.

Сухов подав у суд позов про відшкодування шкоди за розбитий велосипед, а також витрат на відновлення здоров’я (посилене харчування, побічний догляд, придбання ліків) до спортивного клубу “Олімпієць”, якому належав велосипед. Суд притягнув до участі у справі Сухова як третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Чи правильні дії суду? Відміна третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, від співучасників (співпозивачів, співвідповідачів).

Завдання № 17

Громадянин Костенко звернувся до Фрунзенського районного суду м. Харкова зі скаргою на незаконні дії начальника Салтівського вузлу зв’язку Косолапової. В скарзі він зазначив, що в його квартирі було знято телефон, як паралельний, внаслідок відключення основного телефону. Однак, він оплачував телефон за тарифом основного абонента, та з цього приводу вважає, що саме він, після відключення телефону, є основним абонентом, з яким вузол зв’язку повинен заключити договір на обслуговування.

В процесі розгляду справи, з’ясувалося, що Салтівський телефонний вузол є структурною одиницею Харківської дирекції “Укртелеком”. Фрунзенський районний суд скаргу задовольнив.

Зазначте осіб, які повинні брати участь у цій справі. Визначте їх процесуальні права та обов’язки.

Завдання № 18

Давидов за проханням свого товариша Спиридонова зайняв для нього у Белявського 250 грн. строком на шість місяців. В зазначений строк Белявський звернувся до суду з позовом до Давидова про повернення боргу. Давидов позову не визнав та попрохав залучити до справи Спиридонова, так як за його думкою Спиридонов, а не він порушив права позивача.

Як повинен поступити суд? Чи може Спиридонов бути залученим до справи. Визначте його процесуальне становище, коло процесуальних прав та обов’язків.

Завдання № 19

Група браконьєрів вибухівкою глушила рибу в озері, розташованому на території КСП “Світанок”. КСП “Світанок” звернувся до суду відносно цієї групи з позовом про відшкодування збитків, які завдано знищенням штучно розведеного коропа.

Дізнавшись про цей процес, КСП “Зоря” теж забажало вступити до процесу з позовом про відшкодування збитків завданих вибухами розташованій на озері електростанції КСП.

Чи може КСП “Зоря” брати участь у справі та в якості кого? Чим відрізняються вступ до процесу третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги, від третіх осіб, які їх не заявляють.

Завдання № 20

Громадянка Соколова звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі. В позовній заяві вона вказала на те, що працювала економістом в відділі праці та заробітної плати машинобудівного заводу. Вважає, що її звільнили з займаної посади незаконно, так як ніякого скорочення штату у відділі не було, а була невелика реорганізація в межах двох відділів. В той же день у відділ планування на посаду економіста було прийнято нову людину. Вона також вказала, що на її утриманні знаходиться мати та двоє неповнолітніх дітей 7 і 10 років.

При розгляді справи суд виніс ухвалу про притягнення директора машинобудівного заводу до участі в справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача. В судовому засіданні було встановлено, що Соколову було звільнено з порушенням трудового законодавства.

Суд виніс рішення про задоволення позову і одночасно стягнув з директора на користь заводу шкоду, що була завдана виплатою Соколовій заробітної плати за час вимушеного прогулу. Представник відповідача в касаційній скарзі просив рішення суду відмінити, посилаючись на те, що директор заводу не міг приймати участь в судовому засіданні, так як сторони не подавали клопотання про притягнення в процес третіх осіб.

Чи обгрунтована касаційна скарга ?