Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 12. Підсудність цивільних справ

Контрольні запитання.

  1. Поняття та види підсудності.

  2. Родова підсудність цивільних справ.

  3. Територіальна підсудність цивільних справ.

4. Порядок передачі справи до іншого суду.

Завдання №60

Романчук звернулася до Київського районного суду м. Харкова з позовом про встановлення батьківства та стягнення аліментів із Вестова. Суддя надіслав позовну заяву у Куп’янський міський суд за місцем проживання відповідача для розгляду справи по суті, посилаючись на те, що позов подано з порушенням правил підсудності.

Чи правильні дії судді? Який вид підсудності встановлено для цієї категорії справ?

Завдання №61

Федорова, яка мешкає у м. Харкові звернулася до Київського районного суду з позовом про встановлення батьківства та стягнення аліментів з Грибанова, що мешкає у м. Запоріжжі. Київський районний суд надіслав справу на розгляд Дніпровського районного суду м. Запоріжжя, посилаючись на те, що позивачка у засіданні суду заявила клопотання про передачу справи на розгляд за місцем проживання відповідача. Дніпровський районний суд відмовив у прийнятті цієї справи в провадження, мотивуючи відмову тим, що справу доцільніше розглянути Київським районним судом м. Харкова і надіслав її до Верховного суду України для вирішення питання про місце розгляду справи.

Які помилки допущені судами?

Завдання №62

Воробйова продала свій будинок, який знаходиться у м. Ізюмі Харківської обл., та виїхала до батьків в м. Харків на постійне проживання. При розрахунку за будинок Фролов не додав Воробйовій певну суму коштів і видав розписку про погашення боргу через 4 місяці. Зайнявши із сім’єю будинок, Фролов виїхав у довгострокове відрядження до міста Сімферополя. Після закінчення строку платні Воробйова вирішила звернутися до суду з позовом про стягнення з Фролова заборгованої суми.

До якого суду може звернутися Воробйова з цим позовом? Визначте вид підсудності.

Завдання №63

Резниченко звернувся до суду за місцем проживання з позовом проти автопідприємства про компенсацію шкоди, заподіяної каліцтвом. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи тим, що такі справи розглядаються судами за місцем заподіяної шкоди.

Чи правильні дії суду? До якого суду може звернутися Резниченко з цим позовом?

Завдання №64

Зотова подала позов на Зотова про розірвання шлюбу і стягнення аліментів. Зотов, у свою чергу, подав зустрічний позов про поділ майна. Зустрічний позов був прийнятий суддею.

Не погодившись з ухвалою судді про прийняття зустрічного позову, Зотова звернулася до голови обласного суду із заявою про передачу справи до обласного суду для розгляду по першій інстанції. Заяву було задоволено.

Судова колегія обласного суду, розглянувши справу, позов Зотової задовольнила, а позов Зотова про поділ майна виділила в окреме провадження.

Не погодившись з рішенням судової колегії, у касаційній скарзі Зотов посилався на порушення правил підсудності і просив скасувати рішення. Крім того, він оскаржив рішення суду в частині виділення його позову в окреме провадження.

Чи підлягає скарга Зотова задоволенню? Чи може голова обласного суду витребувати цивільну справу з районного суду? Який порядок передачі справ із одного до іншого суду передбачений чинним законодавством?

Завдання №65

Ващенко звернувся до суду з позовом про зменшення стягнення суми аліментів на трьох синів, посилаючись на те, що їх мати, стягувачка аліментів, померла. У позовній заяві він зазначив, що двоє синів проживають разом із ним у м. Харкові, а третій живе у м. Ялті, у Сизової, його тещі, яку призначено опікуном.

До якого суду може звернутися Ващенко з цим позовом? У якому суді Сизова має право захистити інтереси підопічного, якщо позов Ващенка буде задоволено?

Завдання №66

Вербицький, мешканець міста Львова, під час перебування у відрядженні у м.Харкові був травмований автомобілем Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Вербицький звернувся до районного суду м. Харкова з позовом про компенсацію шкоди Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на ст. 125 ЦПК України, і порадив Вербицькому звернутися до суду за місцем находження органу управління заводу.

Чи правильні дії суду? До якого суду може звернутися Вербицький? Визначте підсудність цієї категорії справ.

Завдання №67

Клименко, мешканець м. Мерефи, уклав договір з Харківським будівельним кооперативом “Лідер” про будівництво у м. Зміїв житлового будинку. В зазначений у договорі строк будівництво не було закінчено. Клименко звернувся до голови кооперативу з вимогою виплатити згідно з договором грошову компенсацію за несвоєчасне виконання умов договору. Голова кооперативу у задоволенні його вимог відмовив.

З яким позовом до кооперативу і у який суд може звернутися Клименко?